ДА ГЛАСУВАМЕ: Изборът на „ФРОНТАЛНО“

Снимка: Сергей Тиняков

Малко под 400 са кандидатите за общински съветници в Русе, които ще се състезават за 51 места в местния Общински съвет на предстоящите избори. По всичко изглежда, че статуквото ще бъде запазено и сега е нужно повече от всякога в местния парламент да има силна опозиция, която да контролира ефективно управляващите. 

В качеството си на независима медия, „ФРОНТАЛНО“ реши да подложи на собствен анализ и да избере онези лица от листите на партиите и коалициите, които в максимална степен, според нас, биха защитили обществения интерес и биха били активна опозиция на сегашния модел на управление в общината.

Като медия с ясно изразени десни идейни позиции, за „ФРОНТАЛНО“ е важно „нашите кандидати“ да са хора демократи, без установена съпричастност към бившата комунистическа партия или към казионните й организации и без установена съпричастност към органите на бившата Държавна сигурност.

С оглед на това, а и не само, не е изненада, че изборът ни се спря на листите на „Демократична България“ и на „Глас народен“, тъй като единствено в тях са включени кандидати, отговарящи на тези критерии – личности с ясно изразени граждански позиции, отстояващи без компромис своите каузи, истински борци за защита на обществения интерес. В същото време сме убедени, че тези кандидати за общински съветници са и хора, които ще действат по лично убеждение в своята работа, няма да са подвластни на „партийната дисциплина“ и няма да допускат компромиси със съвестта си при гласуванията в пленарна зала.

Преференциалното гласуване за тези кандидати за общински съветници е задължително. То би им дало важен знак, че личните им усилия и енергия са оценени от обществото и би ги мотивирало да вложат още по-големи сили в борбата за защита на обществения интерес. Всеки от нашата шесторка е доказан професионалист в своята област и е демонстрирал години наред постоянство в обществените каузи, които е защитавал публично, заставайки зад тях с името и с личния си авторитет.


адв. Анатоли Казаков

Анатоли Казаков

Богатият опит и експертиза на адвокат Казаков в „зелените“ съдебни дела ще бъдат изключително полезни за работата на новия Общински съвет. Особено в момент, в който след години на мълчание всички политически сили заговориха открито за справяне с екологичната криза в Русе. Битката за чист въздух, за да бъде доведена до успешен край, задължително ще мине през своята съдебна фаза. А когато се стигне до тази фаза, там няма по-подготвен и можещ експерт от русенския „зелен“ юрист, познаващ в най-големи детайли тънкостите на екологичното законодателство.

Адвокат Анатоли Казаков е в листата на „Демократична България“ с номер № 66 в бюлетината и с лична преференция № 104.


Владислава Гарвалова

Владислава Гарвалова

Оперната певица от Държавната опера в Русе Владислава Гарвалова е един от автентичните активисти на гражданското движение за чист въздух в Русе в последните седем години. Тя е и един от малкото представители на русенската интелигенция, осмелили се да застанат открито с лицето си срещу безхаберието на компетентните институции. Като организатор и участник в екопротести, Гарвалова многократно е говорила пред медиите за проблема с въздуха в града. Нейният глас трябва да бъде чут и от трибуната на новия Общински съвет, за да бъде гарант, че политическите сили няма да забравят предизборните си обещания за справяне с екологичната криза.

Владислава Гарвалова е в листата на „Глас народен“ с номер № 6 в бюлетината и с лична преференция № 103.


Йоана Терзиева

Йоана Терзиева

Йоана Терзиева е неуморен граждански активист в защитата на широк спектър от социални каузи, на които тя е обречена безрезервно. Да работиш и да помагаш пряко на лица в уязвими групи – проституиращи лица, деца в риск, деца в конфликт със закона, жертви на трудова и на сексуална експлоатация, трафик на хора и т.н., е голямо изпитание. Терзиева притежава не само образованието (социална педагогика, психоанализа и психотерапия), но и богат професионален опит в управлението на социални проекти, които й помагат в благородната задача да помага на нуждаещите се. Социалната политика, грижата за семействата и децата, младежките дейности и превенцията на младежката престъпност и хулиганство са каузите на Йоана Терзиева, за които тя би работила експертно в новия Общински съвет на Русе.

Йоана Терзиева е в листата на „Демократична България“ с номер № 66 в бюлетината и с лична преференция № 110.


Мариета Волф

Мариета Волф

Ако в предишния Общински съвет имаше силен глас срещу потъпкването на обществения интерес от страна на управляващите, то този глас несъмнено принадлежеше на Мариета Волф. Не случайно тя е и единственият съветник, който се отчете публично пред избирателите си за направеното през мандата 2015-2019 г. На подмятанията, че „една птичка пролет не прави“ Волф отговори ясно и категорично със своята дейност като общински съветник в последните четири години. И наистина, когато искаш да работиш целенасочено и да се отдадеш на защитата на обществения интерес, а си сам – няма оправдания и извинения, за да се откажеш от намеренията си. Мариета Волф го доказа с активна и упорита всекидневна работа и с пълно основание сега може да поиска отново доверие за място в Общинския съвет.

Мариета Волф е в листата на „Глас народен“ с номер № 6 в бюлетината и с лична преференция № 101.


Митко Кунчев

Митко Кунчев

Дългогодишният директор на Математическата гимназия в Русе Митко Кунчев безспорно е личност, която не се нуждае от каквото и да е представяне. Кандидатурата му за общински съветник на тези избори определено е истинска находка за листата на „Демократична България“. Съвсем разбираемо усилията на Митко Кунчев ще бъдат изцяло насочени към решаването на проблемите в русенското образование, което очевидно е достигнало до етап, при който дебатът за реформи и последващото им провеждане са повече от наложителни. Можете да се запознаете подробно с идеите на Митко Кунчев тук.

Митко Кунчев е в листата на „Демократична България“ с номер № 66 в бюлетината и с лична преференция № 106.


д-р Ростислав Кандиларов

Ростислав Кандиларов

Ростислав Кандиларов е преподавател по физика в Русенския университет, системен администратор и физик-електроник. Изявен активист е на гражданското движение за чист въздух в Русе и решаването на екологичните проблеми в Общината е негова лична кауза. Автор е на стотици сигнали до РИОСВ за замърсяване на въздуха и призовава все повече хора да подават сигнали и да търсят отговори и действия от компетентните институции за справяне с екологичната криза. От 2011 г. е координатор на сдружение „Вело – Русе“ и настоява за разширение на велосипедната мрежа в града, както и за изграждане на велоалея от Русе до Николово. Кандиларов ще бъде защитник на „зелените“ политики в новия Общински съвет.

Ростислав Кандиларов е в листата на „Демократична България“ с номер № 66 в бюлетината и с лична преференция № 108.


Настоящата публикация изразява позиция на „ФРОНТАЛНО“, с която медията застава ясно и открито зад посочените шест кандидати за общински съветници. Тази публикация не е платена и не е по договор по смисъла на член 180 от Изборния кодекс. „ФРОНТАЛНО“ няма финансови или други договорни отношения с политически партии и коалиции, с техните кандидати, представители или агенти във връзка с провеждането на местни избори 2019 г.

Напишете коментар