Когато омерзените си тръгнат, остават отвратителните

Директорът на Математическата гимназия „Баба Тонка“ Митко Кунчев хвърли оставка след безпрецедентен натиск от страна на управляващите

Директорът на Математическата гимназия в Русе Митко Кунчев /вляво/ си тръгна заради несъгласие с провежданата политика и методите на работа на началника на Регионалното управление по образованието Росица Георгиева /вдясно/.

Тъжно е, когато видиш един уважаван и с безупречна репутация в обществото човек да си тръгва омерзен. Да посветиш живота си на една система и след толкова години системата да те изхвърли – това е нещастие. Нещастие е и за този, който си тръгва, и за тези, които остават. Оставащите, обаче, обикновено осъзнават това малко по-късно. Или по-точно – когато е твърде късно.

След 30 години на поста си като директор на елитната математическа гимназия „Баба Тонка“, Митко Кунчев подаде оставка. Определи я като морален дълг от негова страна и напусна с високо вдигната глава.

Мотивите – несъгласие с политиката на началника на Регионалното управление на образованието /РУО/ Росица Георгиева. И по-конкретно:

– Началникът приема, че резултатите от обучението не са важни и няма нужда да се разсъждава върху тях и да се информират гражданите за ползата от изхарчените пари събрани от тях чрез данъци. Аз мисля точно обратното.
– Началникът смята, че няма нужда да се интересува от мнението на родители и учени за план-приема. Аз мисля точно обратното.
– Началникът утвърждава план-прием за СУ с 1 /една/ паралелка след седми клас. Аз мисля, че създаване на подобно училище в центъра на Русе е абсурд.
– Началникът утвърждава план-прием с 5 /пет/ езикови паралелки с немски език. Аз мисля, че това поражда силен дисбаланс в образованието в Русе.
– Началникът намалява приема в училище на една смяна и не намалява приема в училища на две смени. Аз мисля, че това е груба грешка.
– Началникът не признава критериите за планиране на приема посочени в Наредба 10. Аз настоявам законът и наредбите да спазват.
– Началникът твърди, че на Русе му трябват хлебари, шивачи, готвачи и т.н., а не инженери, програмисти, лекари, учители и други подобни. Според мен свободата на избора е универсален принцип. Децата и родителите могат най-добре да планират бъдещето си и за това нямат нужда от началника на РУО.

„Поводът за прекратяването на договора е изпълнението на моралния дълг, който имам към гимназията, която ръководя 30 години. При годишното оценяване на резултатите от труда на директорите на училища аз бях класиран на едно от последните места от близо 70 директори. На практика получих за едногодишния си труд за 2018 година оценка Слаб /2.00/. Гимназията не може да се ръководи от такъв директор“, посочва още Митко Кунчев.

„Вината“ на директора на математическата гимназия в Русе е, че не се поддаде на конюнктурата през всичките тези години и че съумя да опази репутацията на елитното училище като един от малкото останали у нас бастиони на качественото средно образование. Че въпреки всичките безобразия на министерските приумици и на последвалите сътресения в системата, неговите ученици постигаха реално измерими високи резултати, а най-добрите от тях носеха медали и грамоти от олимпиади – за Русе и за България.

„Виновен“ е Митко Кунчев, че има куража да стане и да каже, че поредната стратегия за развитието на професионалното образование у нас ни връща към диктатурата на пролетариата. Че вместо умни и можещи хора, системата иска да произвежда надничари за по 500-600 лева на месец. И че по този начин се ограничава свободният избор на децата и родителите им.

След износа на български студенти към западните университети, с подобна диктатура в средното образование няма да е далеч времето, когато ще станем свидетели и на масов износ на ученици в чуждестранни гимназии. Министерските напъни за насилствено производство на ватници, вместо отличници, просто няма да се случат. Защото насила хубост не става, а който търси – намира. Банално, но вярно.

А когато си дал власт на подобни политически хамелеони, като Росица Георгиева, да „колят и бесят“ в образованието, какво друго може да очакваш? Посредствеността се стреми да принизи на нейното ниво всичко, което стърчи над нея и я превъзхожда. Отвратително е. И лошото е, че когато омерзените си тръгнат, остават отвратителните.


Дирята, която съм оставил
Митко Кунчев: МГ „Баба Тонка“ не е иновативно училище!
От 1989/1990 г се въвежда интензивно…

Posted by Митко Кунчев on Thursday, December 20, 2018

One thought on “Когато омерзените си тръгнат, остават отвратителните

  • 10 януари 2019 в 03:00
    Permalink

    Тоя Кунчев иска „Математическата“ да има предимство пред останалите училища в Русе! Независимо , че учениците намаляват в всяка измината година тоя тъпанар иска паралелките за „Математическата “ да остават със същата бройка. Не може при намаляването на учениците в Русе, кадърните деца със специални заложби, да покриват същият брой паралелки както преди 30 години!

    Отговор

Напишете коментар