Кой кой е в битката за кмет на Русе

На предстоящите местни избори русенци ще трябва да изберат 56-ия кмет на общината от 1878 г. насам, след като Пламен Стоилов бе спрян от собствената си партия ГЕРБ да се кандидатира за трети път. Кандидатите на основните политически сили са петима – Диана Иванова (ГЕРБ), Пенчо Милков (Местна коалиция „БСП за България“), Галин Григоров (Местна коалиция „ВМРО-НФСБ“), Елеонора Николова (Местна коалиция „СДС“) и Деана Тонева („Демократична България“). Още шестима кандидати от по-малки партии и коалиции участват в надпреварата за кметския стол, без от тях да се очакват чудеса като постигнати резултати.

„ГЕРБ сдава Русе на ВМРО“

Поне от края на пролетта в Русе усилено се говореше като градска клюка, че следващият кмет на града ще бъде от ВМРО. Така се били спазарили в София коалиционните партньори в правителството, гласеше мълвата, като от ГЕРБ щели да отстъпят на т.нар. „патриоти“ града, който е родно място на лидера на ВМРО и потомствен агент на бившата Държавна сигурност Красимир Каракачанов. Всичко това, видите ли, било част от по-голям план, даващ на „патриотите“ кметски места в някои областни центрове, държани досега от ГЕРБ, срещу тяхната продължаваща подкрепа за кабинета на Бойко Борисов.

Така наречените „патриоти“ обаче не бързаха с обявяването на техния кандидат. За сигурен такъв предварително се сочеше депутатът от Русе Искрен Веселинов, който на двата предни местни избора се опитва безуспешно да стане кмет на общината. Преди ВМРО да обяви своя кандидат, местните редици на ГЕРБ се разтресоха от вътрешна чистка. „Изгоря“ кметът втори мандат и председател на общинската структура на партията Пламен Стоилов, а от София инсталираха нов местен шеф, в лицето на автомобилния дилър и бивш състезател Росен Даскалов. И пак от София наложиха силово за кандидат-кмет една жена без сериозен опит в политиката – Диана Иванова, която дори не е член на ГЕРБ, а идва от партията на бизнесмена и собственик на ТЕЦ-Русе Христо Ковачки.

Силният ход на левицата

Седмица, след като от ГЕРБ обявиха своя кандидат за кмет, левицата в Русе ги „удари в земята“ със силен ход. Коалиция „БСП за България“, обединяваща в себе си няколко комунистически формации, издигна сегашния депутат Пенчо Милков за кметския пост. Млад, образован, добре подготвен като публично говорене и присъствие, Милков показа потенциал да надскочи скромните електорални възможности на БСП в Русе и да търси успешно мажоритарна подкрепа далеч извън нейните редици.

ВМРО смени „коня“, а „градската десница“ не се разбра за общ кандидат

След като вече бяха известни кандидатите на ГЕРБ и БСП, от ВМРО в последния момент смениха своя човек в битката за кмет на Русе. Вместо популярния депутат Искрен Веселинов, т.нар. „патриоти“ заложиха на невзрачния сегашен областен управител Галин Григоров. Последва изненадващото за мнозина влизане в кампанията и на бившия кмет на Русе 2002-2005 г. Елеонора Николова, зад която застанаха СДС и други малки формации. Накрая, „Демократична България“, колкото да не е без хич, извади някаква тотално непозната женица – Деана Тонева, и така предизборната кампания вече можеше да започне.

Кандидатът на ГЕРБ е бивш кадър на Комсомола

Диана Иванова /ГЕРБ/

59-годишната Диана Иванова е слабо познато лице, както в партията, която я издигна за кмет, така и в Русе като цяло. Паметливи нейни бивши другари от средите на комунистите припомниха, че тя е била кадър на Идеологическия отдел при Окръжния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз /ДКМС/ преди 1989 г. Иванова е завършила магистратура по „Автоматизация на производството“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“ и в последните 22 години е директор на местната професионална гимназия /бивш техникум/ по облекло.

Диана Иванова е тясно свързана с партията Български демократичен център /БДЦ/ на бизнесмена и собственик на ТЕЦ-Русе Христо Ковачки. Те беше общински лидер и кандидат за общински съветник от БДЦ на предишните местни избори. И макар партията на Ковачки тогава да вкара двама съветници, сегашният кандидат-кмет на ГЕРБ не успя да събере достатъчно лични преференции, за да влезе в съвета.

Иванова получи за „добре дошла“ звучен шамар от самата общинска структура на ГЕРБ. На номинационното събрание предложеният от досегашния кмет Стоилов за негов наследник Спасимир Димитров събра най-много гласове – 130, а за „спуснатата“ от София гласуваха едва 70 души. Това, обаче, не попречи Диана Иванова да бъде наложена от Изпълнителната комисия на партията като кандидат за кмет на Русе от ГЕРБ. Без очевидна вътрешна подкрепа и без солиден политически опит Иванова влезе в кампанията като абсолютно начинаеща и засега, изглежда, повече се учи в движение как се става политик.

Преимуществото на Диана Иванова, несъмнено, е в това, че зад нея стои лично Бойко Борисов и всички ресурси на партия ГЕРБ като влияние и финанси. Доколко разногласията в местната структура след бламирането на гласения за трети мандат Пламен Стоилов са преодолени и дали изобщо може да се говори за разцепление, ще се види в самия изборен ден с обявяването на резултатите. И въпреки, че Иванова с излишно самочувствие декларира, че се бори за победа още на първи тур, предполагаме, че и самата тя си дава сметка, че, ако се добере до място на балотажа, то това би бил сериозен успех за нея и за ГЕРБ.

Зад миловидната физиономия на Диана Иванова се крие човек, нямащ нито опита, нито експертизата да управлява Община Русе. В нейния случай, обаче това е по-скоро предимство, тъй като такъв кандидат за кмет е търсен целенасочено от ГЕРБ – некомпетентна личност, играеща ролята на удобна фасада, зад която безобразията да продължат с пълна сила, както и досега.

„Патриотите“ пуснаха Областния управител в битката за кмет

Галин Григоров /ВМРО-НФСБ/

Местната коалиция „ВМРО-НФСБ“ заложи на сегашния Областен управител на Област Русе Галин Григоров50-годишен, икономист по образование – да бъде техният кандидат в битката за кметския стол.

Партията, оглавявана от бившия агент на ДС, с псевдоним „Иван“, не разполага с нужната подкрепа в града, за да излъчи следващия кмет. „Патриотите“ нямат и нужния експертен потенциал за самостоятелно управление в Община Русе.

На последните местни избори ВМРО вкараха едва шестима представители в 51-местния Общински съвет, което може да бъде охарактеризирано като слаб резултат. НФСБ пък нямат нито един общински съветник. Нагласите сред избирателите едва ли са се променили съществено и към днешна дата.

Кандидат-кметът на ВМРО е също слабо познато лице в Русе, не само защото местожителството му е в близкия град Мартен, а и понеже времето в Областната управа от назначаването му от правителството през 2017 г. до днес определено не е запомнено с нещо съществено. Поради тази причина от „патриотите“ залагат на агресивно налагане на публичния образ на Григоров в кампанията и очевидно са отделили значителен финансов ресурс за целта. Само появяването му по екрана на националните телевизии, където е „канен за интервюта“, се оценява на десетки хиляди левове.

Самият Григоров, както и ВМРО, едва ли могат да предложат промяна, не само защото са част от сегашното управление на България, бидейки в коалиция с ГЕРБ в правителството на Бойко Борисов. В Русе досега „патриотите“ бяха официална опозиция на ГЕРБ в Общинския съвет. Но, по всичко изглежда, че след отстраняването на Пламен Стоилов като общински лидер на ГЕРБ, на местния политически терен вече няма да има пречки двете партии да влязат в обща коалиция и да управляват заедно общината след изборите, така както го правят и на национално ниво в София.

В този смисъл, дали кметът ще се казва Диана Иванова или Галин Григоров, едва ли би имало голямо значение. ГЕРБ и ВМРО-НФСБ имат потенциала да формират заедно мнозинство в следващия Общински съвет.

Млад комунист протяга ръка към кметския пост

Пенчо Милков /“БСП за България“/

41-годишният настоящ депутат от „БСП за България“ Пенчо Милков е кандидатът на левите сили за кмет на Русе. Комунистите в общината се явяват обединени във формална местна коалиция, в която БСП е заедно с три миниатюрни леви формации – АБВ, „Социалдемократи“ и „Българската пролет“.

Любопитно е, че Пенчо Милков е роден през 1978 г, в Бенгази, Либия, където родителите му са били на работа. Семейството му е на „активни борци против фашизма и капитализма“ /АБПФК/, а дядо му, чието име и фамилия кандидат-кметът на комунистите носи днес, е бил заместник-началник на Народната милиция и кадрови офицер на Държавна сигурност в Русе в месеците след 9-и септември 1944 г. Дядото на Пенчо Милков е участвал дейно в организирането и изпълнението на масовите екзекуции без съд и присъда на известни личности от елита на града. Сред неговите невинни жертви е била и внучката на Баба Тонка – Тонка Обретенова.

Самият Пенчо Милков-внук в наши дни няма нищо против да празнува публично „светлата дата“ 9-и септември и да носи карамфили на монумента на Альоша. Неговото отношение към комунистическия режим в България е положително и той смята, че Девети септември е „реализираната мечта на хора, които жертваха себе си с вярата, че светът може да е справедлив.“

Разбира се, обвиненията срещу Пенчо Милков в легитимиране на престъпния комунистически режим с личните му действия се чуват само от определени антикомунистически среди в дясната част на политическия спектър. Самият той води позитивна кампания и не отговаря на тези нападки, може би, защото просто няма какво да каже, тъй като доказателствата са налице.

Като махнем въпроса с личното му отношение към комунизма, юристът Пенчо Милков демонстрира много добра форма в кампанията и предлага разумна програма за управление, която е в състояние да защити убедително, когато се стигне до публичен дебат.

Проблемът тук е, че тази програма, ако изборите бъдат спечелени, ще трябва да се изпълнява от комунистите, защото няма съмнение, че зад Милков в управленския му екип ще стоят „отговорните другарки и другари“ от местната левица. За тях младият кандидат-кмет е просто удобната ракета-носител към връщането им във властта.

Бивш кмет поиска нов мандат с подкрепата на СДС… и ДС

Елеонора Николова /“СДС“/

Добре познатият бивш кмет на Русе от периода 2002-2005 г. Елеонора Николова малко изненадващо се включи в надпреварата за кметския стол на предстоящите местни избори. Определено, сравнена с конкурентите си в кампанията, тя е политик от голям калибър и има богат управленски опит – председател на Районния съд, окръжен прокурор, адвокат, кмет, депутат, директор на БОРКОР. На 69 години, юрист от класа, Николова имаше всички шансове да се завърне като кмет на Русе при един чист мажоритарен избор.

В крайна сметка, вместо от инициативен комитет, Елеонора Николова бе издигната от местна коалиция, съставена от партии, които поотделно не биха били в състояние да спечелят повече от един процент на избори. Става дума за СДС, Движение „България на гражданите“ /на Меглена Кунева/, „Българска нова демокрация“ /на отцепници от царското НДСВ/ и лявото „Движение 21“ /на Татяна Дончева/.

Знаково зад кандидатурата на Николова застанаха и бившите агенти на Държавна сигурност от инициатива „Единение“, оглавявана от доскорошния шеф на БАН акад. Стефан Воденичаров. Доносниците на бившите комунистически тайни служби акад. Георги Марков и Иван Гранитски дори пристигнаха в Русе по време кампанията и участваха в „кръгла маса“ по покана на Елеонора Николова. Публичното легитимиране на ченгета от бившата ДС е последното нещо, което политик, изповядващ десни ценности, би си позволил, но за кандидат-кмета на СДС очевидно това не бе проблем.

Появиха се също и основателни съмнения, че кандидатурата на Николова е плод на група хора, изпаднали от политическия терен в последно време, включително и на кръгове, близки до бламирания настоящ кмет Пламен Стоилов, които бяха изритани позорно от ГЕРБ. Сегашният заместник-кмет на Община Русе Иван Григоров, останал верен на Стоилов, е на трето място в листата с общински съветници на СДС, чийто пък водач е самата Николова.

В същата листа се намира още и бившият главен архитект Общината Симеон Рангелов, отстранен от поста си след скандал през 2014 г. с „преместваемото“ заведение „План Б“ на близкия до ГЕРБ бизнесмен Красимир Даков. Въпреки установените нарушения на закона и заповедите за събаряне, барът на видния местен гербаджия така и не бе „преместен“. По-късно съдът постанови, че уволнението на Рангелов е незаконно и го възстанови на работа, но той не се завърна на поста главен архитект в Общината.

Самата Николова не скри, че приема подкрепата на хората, които са напуснали ГЕРБ в Русе след изритването на Пламен Стоилов от партията. В свои предизборни послания тя защити сегашния кмет и му даде висока оценка за досегашното управление на Общината.

Още по-странното около цялата кандидатура на Елеонора Николова е, че тя така и не оповести публично цялостна програма за управление по време на кампанията. Не е ясно и как ще сформира евентуален управленски екип и кои ще бъдат лицата, които ще намерят място в него. Партиите в коалицията зад Николова, представляващи към днешна дата едни силно маргинализирани структури, не разполагат с достатъчен управленски потенциал.

„Здравейте, аз съм Деана Тонева…“

Деана Тонева /“Демократична България“/

„Демократична България“ е една от основните политически сили, но за кандидатът им за кмет на Русе Деана Тонева изобщо не може да се каже, че е сред основните претенденти на тези местни избори. В социологическото проучване на „Маркет Линкс“, проведено в средата на кампанията, нейното име изобщо не бе уловено сред водещите кандидати за кметския стол от социолoзите.

При представянето на кандидатурата й водачът на листата с общински съветници Теодора Константинова отчете като предимство, че Тонева не носи негативи от миналото в биографията си, тъй като досега никога не е заемала политически постове и не е участвала в обществения живот на града. Това последното със сигурност не е предимство, а е най-големият и основен недостатък и поради него всяко предизборно послание от кандидат-кмета на ДБ започва първо със: „Здравейте, аз съм Деана Тонева…“. Тоест, Тонева трябваше да обяснява първо коя е и чак тогава какво предлага на потенциалните си избиратели.

Обединението на ДСБ, „Да, България“ и Зелено движение в Русе разполага с поне няколко много по-разпознаваеми от Тонева лица в листата си за общински съветници – такива, имащи потенциала да бъдат сериозен фактор в битката за кметския стол. Защо от ДБ не са се спрели на някое от тези лица, а са предпочели Деана Тонева, е въпрос, който засега остава в кухнята на дясната коалиция. Но каквото си посял, това и ще пожънеш – с абсолютно непознат кандидат, обявен в последния момент, никой в Русе не очаква чудеса от представянето на демократите на предстоящите местни избори.

Самата Тонева, мениджър в регионален клон на застрахователна компания, е предложение на Демократи за силна България. От същата партия е и водачът на листата с общински съветници, докато представителите и по-смислени кандидати на „Да, България“ и „Зелено движение“, са оставени на по-задни места. Лошият избор за кандидат-кмет може да има негативно отражение и върху цялостното представяне на „Демократична България“ на изборите в Русе.

Останалите кандидати за кмет на Русе

Редно е накрая, с по-няколко думи да споменем все пак и за останалите шестима кандидати в надпреварата за кметския пост. Това са личности, които трудно биха събрали повече от процент от вота не само заради своята неравнопоставеност в кампанията като финансови възможности.


Венцислав Ангелов

Венцислав Ангелов

Най-колоритният кандидат-кмет за пореден път е Венцислав Ангелов, известен повече с прякора Чикагото. Сега той се явява от името на партия „Българско национално обединение“. Времето между тези и миналите местни избори Чикагото прекара в бягство в Испания, арест в Германия, екстрадиране в България и получена присъда за наркотрафик. Наскоро излезе от затвора в Белене и веднага скочи в кампанията за местните избори. Ангелов се радва на хиляди последователи във Фейсбук, но когато дойде време за подкрепа на избори – тя досега винаги е била в рамките на десети от процента.


Агент „Искренов“

Дауд Ибрям

Кандидатът на местното ДПС Дауд Ибрям е единственият сред кандидатите с агентурно минало в бившата Държавна сигурност. Агент „Искренов“, сътрудничил на органите на тайните служби в комунистическа България в периода 1984-1990 г., бе разкрит от Комисията по досиетата още през 2009 г. Той е бивш директор на РИОСВ в Русе, а в последния мандат бе общински съветник от листата на партията на Доган и Пеевски и бе председател на постоянната комисия по екология и земеделие в местния парламент.


Даян Тачев

Даян Тачев

Даян Тачев е представител на коалицията „Алтернативата на гражданите“, включваща в себе си пет крайно леви партии. В местния вариант на тази коалиция, тя се доминира от сдружението „Бъдеще за Русе“ на Бойко Никифоров и е събрала като свои привърженици протестиращите срещу Истанбулската конвенция и срещу Стратегията за детето. Тук са и част от инициаторите за провеждането на Референдума за чиста околна среда в Община Русе, който властите отказаха да проведат заради липсата на достатъчно събрани подписи.


Мариян Димитров

Мариян Димитров

Друг ляв кандидат за кмет е Мариян Димитров, който се явява от името на ляво-центристката извънпарламентарна партия „Подем“. В качеството си на гражданин, Димитров бе най-ярката и активна опозиция на досегашното управление на ГЕРБ в Община Русе. Възползвайки се от правото си, той направи стотици критични изказвания пред сесиите на Общинския съвет. Стотици са и въпросите, които е задавал на кмета Пламен Стоилов и неговата администрация по различни важни теми. Мариян Димитров е и автор на няколко сигнала до прокуратурата срещу безобразията на кмета Стоилов и неговото управление, включително и по разследването на „ФРОНТАЛНО“ #РемонтчеНаСтадионче.


Петър Иванов

Петър Иванов

Т.нар. „академик“ Петър Иванов, след като смени последователно ВМРО и ГЕРБ, на тези избори акостира като кандидат за кмет на националсоциалистическата партия „Възраждане“. Единственият му принос в кампанията е авторството на текстовете в едно книжле, наречено „Кой иска властта в Русе?“, от което пропищяха няколко от другите кандидати в надпреварата. В тази анонимна брошурка, разпространявана обилно из града, на много долно ниво по „класически“ начин са окелепани основните конкуренти на ГЕРБ. Но от националсоциалисти какво друго да очакваш, освен гьобелсовски изпълнения? Поне стана ясно, че в Русе хората на Бойко Борисов и на Костя Копейкин май са от един отбор.


Стелиян Стефанов

Стелиян Стефанов

И още един ляв кандидат участва в състезанието за кмет. Стелиян Стефанов, бивш кадър на партията на Георги Първанов – „АБВ“, сега е играе от името на местната коалиция „МИР“. Стефанов е представител на умерената левица, събрала в тази коалиция две широко неизвестни партии – „Обединена социалдемокрация“ и „Морал, инициативност, родолюбие“.


С богато и пребогато осигурените кандидати на статуквото, доминиращи с образите си в кампанията, и при липсата на смислени алтернативи за кмет от страна на опозицията, Русе върви към поредните четири загубени години, в които досегашният модел на управление в Общината ще бъде възпроизведен отново, макар и под различна опаковка. Това е основният извод, налагащ се в навечерието на предстоящите местни избори.

В битката за кмет ще се води борба между твърдите електорати, подплатени с купен и с корпоративен вот. А победителят в тази битка всички го знаем предварително. На този фон опцията „Не подкрепям никого“ в бюлетината за кмет изглежда най-разумният избор.


Съгласно Декларация на издателя, „ФРОНТАЛНО“ не подкрепя нито един от кандидатите за кмет на Русе на тези местни избори.

3 thoughts on “Кой кой е в битката за кмет на Русе

  • 23 октомври 2019 в 13:47
    Permalink

    Добре и точно написано, леко в полза на Пенчо Милков. Не коментирате откритата му близост с адвокатската кантора, обслужваща Топлофикация, нито рязкото „издигане“ в листата на най-близкия до Ковачки в БСП бивш председател на борда на директорите на Топлофикация от 17-то на 7 – мо място. И едно уточнение: Борисов определено НЕ подкрепя Диана Иванова, изглежда просто се съобразява с избора на близки до него бизнесмени. В началото на кампанията кметовете, подкрепяни от него, бяха събрани в Арена Шумен и официално представени за региона. От Русе нямаше никой. За мен мачът е нагласен отвсякъде – който и да спечели, победата е за Ковачки.

    Отговор
    • 23 октомври 2019 в 18:27
      Permalink

      И ако имате още въпроси – изгледайте днешното интервю на Борисов в „Лице в лице“ – там всичко бе казано точно!

      Отговор
  • 24 октомври 2019 в 01:20
    Permalink

    Рядко, много е рядко това забъркано слаТко, да вземеш ти да се кандидатираш, май че ще е най-добре…ама там, откъдето списваш туй памфлетче е по-добре, отколкото в Руси, нали..Те всичките, според теб, са маскари, много Алекоконстантиновски го даваш, чоджум, понамали малко темпото, щото нищо не ти е фронтално, капсулирано е това и е пълно с реваншизъм, а не е добре така…да желаеш на града си толкоз лошави дни, не е хубаво

    Отговор

Напишете коментар