Проф. Минеков: „Кметът на Русе да си пръска лозята със син камък“

Острите реакции срещу буталното поругаване на статуите във фонтана на площад „Бантенберг“ продължават. Все повече експерти осъждат категорично свалянето на патината на две от скулптурите на Любомир Далчев и обвиняват ръководството на Община Русе, по чийто проект е извършено деянието, в некомпетентност и престъпна безотговорност, спрямо културното наследство на града.

От своя страна администрацията на кмета Пламен Стоилов се държи като в народната мъдрост „хем насран – хем голям“, продължавайки да твърди, че нищо лошо не се е случило, че всичко е в рамките на закона и отричайки да има вина за варварския акт. Самият кмет се е покрил като гном в дън земя и е оставил на първа линия заместника си Димитър Наков, да обира „лаврите“ по случая. Развитието на скандала дотук показва какви идиоти и пълни безхаберници управляват Русе днес. Това са хора, които за няколко хиляди лева, присвоени по инвестиционен проект с публични средства, са готови да унищожат архитектурното и културното наследство на града, градено благодарение на ентусиазма и всеотдайността на поколения русенци.

Кметът на Русе Пламен Стоилов /вляво/ се е покрил като гном в дън земя и е оставил заместника си Наков да замазва следите от скандала.

Случаят със „съблечените“ статуи на Далчев стигна и до студията на националната телевизия. Специална дискусия по темата с участието на професора от катедра „Метал“ на Националната художествена академия и известен скулптор Велислав Минеков и художника Владо Руменов се проведе в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ1. По телефона от Русе пък беше включен заместник-кметът Наков.

Проф. Минеков не спести изразните средства, окачествявайки случилото се на пл. „Батенберг“ в Русе като безобразие и кретения. Според другия гост на предаването Владо Руменов, свалянето на патината на статуите на Любомир Далчев е вандализъм, проявен в следствие на простотия и много ниска обща култура на хората, допуснали това.

„Отворих сайта на Общината в Русе и там, под портрета на кмета, прочетох описани технологии на патината, които ме накараха да се смея през сълзи“, сподели проф. Минеков, който е един от най-големите специалисти на тема скулптури от метал и технологии за получаване на патина у нас, и продължи с голяма доза сарказъм – „Описваше се, как се използва син камък за оцветяване на патина. Искам да му кажа на кмета на Русе, да ползва син камък само като пръска лозята си. И много моля общината да не дава повече такива рецепти.“

Велислав Минеков се смее на глупостите на кметската администрация в Русе.

Заместник-кметът на Русе Димитър Наков се включи по телефона в студиото и опроверга оповестената по-рано позиция на общината, че почистването на фигурите е част от проекта за обновяване на пл. „Батенберг“. Според Наков, свалянето на патината не е било част от този проект и затова не е било потърсено мнението на специалисти скулптори и реставратори предварително. Среща с експерти е била проведена в общината, едва когато е станало ясно за случая. От думите му излиза, че някой от изпълнителите на проекта е проявил своеволие, което е нарушение по смисъла на Закона за културното наследство. Ден по-рано самият Наков отричаше да има нарушение на законите и разпоредбите при този случай.

На въпрос дали няма да бъдат наложени наказания и санкции на изпълнителя на проекта за нанесените вреди по статуите, Наков заяви, че нямало нанесена вреда, което доведе до шумна реакция от студиото в София, като и двамата гости се хванаха за главите. Кретеноидното и идиотско държание на русенския зам.-кмет лъсна в националния ефир при неколкократното подканяне от страна на водещите на предаването, да потвърди или отрече, ще има ли санкции за изпълнителя на проекта и може ли да бъде развалена обществената поръчка и да бъде принудена фирмата да върне парите.

Професор Минеков се хвана за главата, слушайки русенския заместник-кмет Димитър Наков.

След оглед на специалисти на място беше установено, че двете скулптури на пл. „Батенберг“ са обезобразени, а едната от тях дори е спукана и ще се наложи да бъде запоена. Бяха дадени и други примери от страната за паметници, повредени след подобни „ремонтни“ дейности. „Кичът победи! Къде е правото? Защо има закон за културното наследство, след като той не се изпълнява?“ – попита проф. Минеков. Той посочи, че виновните за подобни престъпления се наказват според закона с 5 години затвор и 10 000 лв. глоба. „Но прокуратурата не смее да преследва кметове, министри и богати хора, които се занимават с тези ремонти. Защото това са ремонти, а не реставрация на произведения на изкуството“, допълни още професорът.

Гостите в студиото се обединиха около тезата, че подобни престъпления срещу изкуството и културата се случват само и единствено, защото парите за тези проекти попадат в неподходящи ръце. „Стигам до извода, че е по-добре средствата по оперативна програма „Регионално развитие“ да не се дават, за да се опазят паметниците на културата от такива посегателства. Почти всички обекти, до които тези пари се докосват, в повечето случаи биват обезобразени“, беше тъжното заключение на художника Владо Руменов.

Ето и видеото с дискусията по БНТ1:

“Съблечените” статуи на Любомир Далчев в Русе – в “Денят започва с култура”, 22.01.2015

Още по темата:

 

4 thoughts on “Проф. Минеков: „Кметът на Русе да си пръска лозята със син камък“

  • 11 февруари 2015 в 16:14
    Permalink

    Пише се „вдън земя“. Добре е като се защитава културното наследство , да се пише на правилен български език. Скулптурата не е „спукана“, а пукната

    Отговор
  • 6 юни 2015 в 22:32
    Permalink

    Този ,, ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ“ не може да надскочи себе си. Профанизираният стил, е достатъчна предпоставка, за съмнения в нивото на професионалната му подготовка.

    Отговор
  • 11 юли 2015 в 11:26
    Permalink

    Ами добре, а къде са тези специалисти и културтрегри, когато се започват ремонтни дейности близо до културните паметници, за да предотвратяват събития, на които после се възмущават. То като стане белята и кака Пена може да и се възмущава….

    Отговор
  • Pingback: Кой и как допусна „боядисването“ на гробницата в Парка на възрожденците, питат от ДБ - ФРОНТАЛНО

Напишете коментар