Сбогом, Альоша!

Ако тази нощ монументът на Альоша бъде демонтиран, едва ли утре липсата му ще направи особено впечатление на мнозинството българи

sbogom-aliosha2

Нови текстове в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен предлагат премахването на символите на комунизма от публични места. Каква ще е съдбата на монументите в прослава на окупационната Червена армия, като символи на наложената по време на окупацията комунистическа власт у нас?

Депутати от РБ и ГЕРБ настояват за промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Чрез нови текстове се предлага всякакви символи, лозунги, предмети, фотоси и знаци, създадени през времето на комунизма с цел неговата възхвала, да бъдат премахнати. Задължението за премахването на комунистическите символи се възлага на всички държавни органи, техните филиали в страната и на местната власт.

Вече се чуват гласове за премахването по смисъла на добавките в този закон и на монументите на окупационната Червена армия – този в Княжеската градина в София и няколкото Альоши в страната. Всички те са символи на наложения по време на окупацията съветски болшевизъм у нас. Както е известно, Червената армия не води бойни действия на наша територия и при нахлуването й срещу нея не е изстрелян и един куршум.

„Тате, какъв е този паметник?“

Заден така този въпрос, предполагам, поставя на изпитание много родители. Какво да обясним на децата си? Паметник на „освободители“ или на окупатори. Отношението към Альоша се промени драстично през годините след падането на режима през 1989 г. Остана обаче да виси във въздуха въпросът за официалната историческа оценка. И също така въпросът какво да кажем на децата си, как в училище да им обясним кой е чичкото с автомата и знамето? Старите клишета, че Червената армия е „освободителка“, не кореспондират с историческата истина. Защото зад клишето се крие фактът, че под нейните щикове Източна Европа бива поробена и за 45 години там, включително и в България, са установени марионетни режими на пряко подчинение на Кремъл, чрез които се налагат болшевизма и комунизма. Комунистическият режим у нас бе обявен за престъпен със закон, а доказателствата за всичките му престъпления продължават да излизат на бял свят и до сега. Едва ли има нормален български гражданин, който днес спонтанно да купи и да поднесе цветя пред този монумент. Мнозинството има ясно изразено вътрешно отношение към Альоша и то е такова, че ако тази нощ той бъде демонтиран, едва ли утре на някой ще му направи особено впечатление.

Кой има потребност от Альоша днес?

Въпреки масовото отношение, не спират опитите ежегодно да се легитимира лъжата. Не повече от стотина фанатизирани комунисти и техни наследници, в това число и т.нар. политически „елит“ на Русе, представители на институциите областен управител и кмет, както и хора от руското консулство участват в „тържествата“. Те се случват по 9 май и 9 септември, както и на няколкото руски държавни празници – по същество празници на чужда държава. Струва ли си, заради тия стотина фанатици, един монумент да извисява снага на един главните русенски площади. Отдавна отмина епохата на масовите „спонтанни“ манифестации и паради, в които като добитък под давлението на профсекретари и партийци всички трябваше да сведат глава пред съветския войн. Днес никой не го е еня за Альоша. Хората не искат вече комунизъм, и в този смисъл, символите на комунизма са ненужни.

Гробището в Парка на възрожденците

Цинизъм, граничещ с национално предателство, е поддържаната и до днес от руското консулство и от русенските комунисти легенда за „загиналите геройски за свободата на България съветски войни“, погребани в Парка на възрожденците. Загинали – без нито една битка, без нито един изстрелян куршум? Истината за тези гробове не може да се намери в българските архиви и музеи. Липсват документи, лисват доказателства. Но пък градската легенда е упорита – в болшинството си там са погребани войници, които били разстреляни от самото съветско командване заради лошо пиянство, грабежи, мародерство и изнасилвания. И днес малцината родни комунисти поднасят цветя от „името на признателния български народ“ на гробовете на тези мародери и изнасилвачи.

Срам и гавра с паметта на истинските герои

Наличието на Альоша и на всички тия „тържества“, случващи се пред монумента няколко пъти годишно с участието на представители на официалната българска държавна и местна власти са чиста проба гавра с паметта на истинските герои, отдали живота си в борбата против налагането на болшевишкия режим у нас. Русенският край се слави със своето силно горянско движение, не са малко фактите за различни видове съпротива срещу режима в тази част на страната. Срамно е, че у представителите на днешната официална българска власт в Русе отсъстват същия плам и ентусиазъм за почитането на тия родни мъченици на комунистическия режим, така както се декламират патетични слова за съветските войни пред монумента на Альоша.

Альоша не е войнишки паметник на загинали в бойни действия през Втората световна война, така както се опитват да го изкарат „другарите“. И до днес, монументът олицетворява единствено тяхната власт, дадена им преди 70 години по времето на окупацията под щиковете на Червената армия. Альоша е един ненужен символ на директната власт на Кремъл по български земи, който рано или късно, със или без специален закон, ще трябва да слезе от своя пиедестал и да влезе в музея и в учебниците по история, където му е мястото.

9 май 2015 г.: Представители на държавната и местната власт в Русе позират пред монумента на Альоша с георгиевски лентички на реверите и под знамето на СССР със сърп и чук, което е един от символите на престъпния комунистечески режим.

15 thoughts on “Сбогом, Альоша!

  • 2 февруари 2016 в 13:38
    Permalink

    Мечтая си някой ден да се събудя и да видя на мястото на Альоша един голям бял ангел, разперил криле над Пловдив, синвол на добрина, любов и божествена закрила, Пловдив да бъде градът на Ангела, а не на руския ботуш! И ако пловдивчани са малко по-активни ще се съберат пари за 2019г да имаме красив паметник.

    Отговор
    • 3 февруари 2016 в 10:40
      Permalink

      Интересно ми е с какво този паметник пречи на Пловдив!! Това е история, която трябва да помним, за да не се повтори никога!! Западна Европа пази паметници на Мусолини, Франко и Трептовер парк в Берлин не е разрушен!! Е, ние винаги сме по-големи от папата!!

      Отговор
      • 3 февруари 2016 в 19:03
        Permalink

        Пречи на Пловдив, а и на България, с това, че внушава на неинформираните, че една армия агресор и окупатор всъщност е освободител, и я величае. Освен това е място за поклонение за симпатизиращи на режим, обявен със закон за престъпен, които активно работят против националните интереси и националната сигурност на България. Не е ли предостатъчно? На Хитлер паметниците пазят ли ги? Паметникът в Берлин е паметник на загинали войници, което не е случаят в България. Обяснено е и в статията. Като повтаряте едно и също нещо до втръсване то няма да стане истина.

        Отговор
      • 6 март 2016 в 05:35
        Permalink

        Ама пречи я Възхвалява соца. А какво е Трептовер парк

        Отговор
      • 9 март 2016 в 06:56
        Permalink

        Не става дума за Пловдив, а за Русе .Там също има паметник на Альоша . Не трябва да го махат , това е история все пак .Не става да премахнеш с лека ръка 45 години ей така !

        Отговор
    • 6 март 2016 в 05:39
      Permalink

      Ама там Пише Русе явно е Друг Альоша Альоша в русе

      Отговор
  • 3 февруари 2016 в 11:00
    Permalink

    Що не са застреляте, друга работа нямате ли си???

    Отговор
  • 8 февруари 2016 в 09:02
    Permalink

    Pravilno.ruskia „agresor“ ne e izstrelial nito edin kurshum,no za smetka na tova amerikanskite i angliiski bratia razrushiha s bombardirovki polovin sofia.ruskia „okupator“ okupira ciala bulgaria bez da ima nito edin voinik ili baza na teritoriata na stranata za 45 godini,no za smetka na tova imame amerikanska baza kideto ne mojesh da priparish i postoianno prisustvie na „obichavashti se“ i „instruktirashti“ ni amerikanski voenni.kolkoto do pametnicite ,vsiaka edna po znachima obshtestvenna sgrada e postroena po vreme na taka „omraznia“socialisticheski rejim.vseki edin ot taka iarostnite borci protiv komunizma e polichil svoeto bih kazal poveche ot dobro obrazovanie prez tezi godini.tak kakvo……nima triabva da suborim vsichko,a tezi hora da si napraviat ritualno harakiri!?sravniavaneto na hitler s pametnicite e neumestno zashtoto ne samo u nas ili v bivshia soc. lager tova ne se rasreshava ili tolerira,no i v zapadnia sviat.

    Отговор
    • 6 март 2016 в 05:45
      Permalink

      Абе Идиот Стига си хвалил соца; НА запад не ас преживели Соца. Стига вече И Какво обрзование сте получели бе Нещастници. А като сте такива горди що не бяхте горди като му беше време. Ще съборим паметниците и сградите и ще направим златни стъклени кафези

      Отговор
  • 17 април 2016 в 18:44
    Permalink

    ГолЕм страх..от един паметник..!!Защо ли..!?? :))

    Отговор
  • 19 април 2016 в 01:21
    Permalink

    Абе, вие полудяхте, бе хора!!! Ще ми махат Альоша!..
    Ами, тепета пълно в Пловдив… Вместо да рушите, постройте си паметник на съвремените герои на „Демокрацията“, дето разграбиха държавата и я обезлюдиха. Ако не можете да обясните на децата си кой е това и защо е там, отворете историята вместо да пишете глупости из Фейса! Засрамете се!!!

    Отговор
    • 4 юни 2017 в 21:46
      Permalink

      Не само „альошата“ – и тебе требва те махнеме и такова като теби – също! Вие сте национални предатели и требва да си палучите заслуженото, като вашия владимир заимов и други такива предатели – на въжето или с куршум между оччите, гадно комунистически отрепки!

      Отговор
      • 12 ноември 2018 в 12:46
        Permalink

        Няма по-големи национални предатели от западните монархофашистки продажници, които си продадоха гъза на Германия и фашистките сили. Срам! Позор!

        Отговор
  • 28 ноември 2016 в 14:52
    Permalink

    Ами то който не може да построи,се чуди какво да разруши.Хващайте се за работата си и стройте настояще и бъдеще не оправяйте миналото !!! Паметниците им пречели! На детето обясни много да се учи,да обича родината,да е трудолюбиво та дано успее да построи това дето ти си разрушил,

    Отговор

Напишете коментар