Влак на „Булмаркет“ минава на червено, троши стрелки на гара Ветово

Цистерните на русенската фирма вече представляват заплаха за всяко населено място, през което преминават – не заради опасните товари, а заради погазването на правилата за безопасност и движение по железния път

Гарата във Ветово, Русенско. Снимка: Wikipedia

„Патриотичният“ индустриален капитал от площадката на КТМ край Русе е бил на път да сътвори нов тежък инцидент, като този при трагедията в Хитрино. Частен влак на русенската фирма „Булмаркет“ с 26 цистерни, натоварени с биодизел, не е спрял на червен сигнал на гарата във Ветово, област Русе, и е продължил по линията.

Разпореждането на диспечера е било композицията да спре и да изчака да бъде задмината от пътнически влак, който се ползва с предимство пред товарния по железния път. Въпреки необходимата сигнализация, влакът на „Булмаркет“ не спрял на червения изходен сигнал, разрушил изходната стрелка на гара Ветово и продължил в посока Русе. Композицията спряла чак на следващата гара Ястребово.

Инцидентът е станал на 7 януари, около 5:22 часа, и за него изтича информация от служители на БДЖ в специализираните групи на железничарите във Фейсбук. Новината бе съобщена и от Transportal.bg.

Най-голямото притеснение е: какво би станало, ако в насрещната посока се движеше друг влак, който би срещнал челно цистерните на „Булмаркет“ в междугарието между Ветово и Ястребово?

Както е видно от този инцидент, бизнесът на русенската фирма, с генезис от времената на „червените куфарчета“ и силовите групировки, не признава червени сигнали и троши гарови стрелки пред погледа на слисаните железничари.

Влаковете с цистерни на „Булмаркет“ вече представляват заплаха за всяко населено място, през което преминават. Не защото транспортирането на газ и нефтени продукти е опасно само по себе си. А заради това, че мутрите не се съобразяват с правилата за безопасност и разчитат на протекции на най-високо държавно ниво при погазването на законите.

Във всяка нормална страна оператор като „Булмаркет“ след трагедията в Хитрино и след инцидент, като този на гара Ветово вчера, щеше да остане без лиценз, а директорите му, допуснали подобно безобразие на железния път, щяха да са вече в арестите и затворите.

У нас контролните органи обслужват мутрите и участват активно заедно с тях в погазването на правилата и законите.


ДОПЪЛНЕНИЕ OT 9 ЯНУАРИ: Информация за инцидента на гара Ветово от вътрешната система на БДЖ

ВЛАК 20690 /БУЛМАРКЕТ/ С 31 ВАГОНА 1928 ТОНА ВЛАКОВ ЛОКОМОТИВ 86-005 ПОМОЩЕН ЛОКОМОТИВ НА ЧЕЛО 85-002 И БУТАЩ ПОМОЩЕН ЛОКОМОТИВ 85-001 НА 05.24 ПРЕМИНАВА ТРАНЗИТ ГАРА ВЕТОВО ПО ТРЕТИ ПРИЕМНО ОТПРАВЕН КОЛОВОЗ ПРИ ЗАТВОРЕН ИЗХОДЕН СИГНАЛ И СРЯЗВА СТРЕЛКА-4 /РЪЧНА/. СТРЕЛКАТА ВЪЗТАНОВЕНА НА 09.50.

ОТ 05.24 ДО 08.15 ДВИЖЕНИЕТО В ГАРА ВЯТОВО СЕ ОСИГУРЯВА ПО ЧЕТВЪРТИ И ПЕТИ ПРИЕМНО ОТПРАВНИ КОЛОВОЗИ БЕЗ ПЕРОНИ. ОТ 08.15 Е ВЪЗТАНОВЕНО ДВИЖЕНИЕТО ПО СТРЕЛКА-4 ГАРА ВЯТОВО ЗА ПОЛОЖЕНИЕ ‘+’ И ПО ТРЕТИ КОЛОВОЗ.

ОТ 09.50 Е ВЪЗТАНОВЕНО ДВИЖЕНИЕТО ПО СТРЕЛКА-4 СЪС СКОРОСТ ПО КНИЖКА РАЗПИСАНИЕ. ПОВРЕДИ ПО СТРЕЛКАТА: СЧУПЕНА РЪЧНА СТРЕЛКОВА ЗАКЛЮЧАЛАКА. ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ЗАКЪСНЯХА ВЛАКОВЕ: 90202 /БДЖ-ПП/ +19 МИН. 90101 /БДЖ-ПП/ +12 МИН. 90102 /БДЖ-ПП/ +12 МИН.