Влак на „Булмаркет“ минава на червено, троши стрелки на гара Ветово

Цистерните на русенската фирма вече представляват заплаха за всяко населено място, през което преминават – не заради опасните товари, а заради погазването на правилата за безопасност и движение по железния път

Гарата във Ветово, Русенско. Снимка: Wikipedia

„Патриотичният“ индустриален капитал от площадката на КТМ край Русе е бил на път да сътвори нов тежък инцидент, като този при трагедията в Хитрино. Частен влак на русенската фирма „Булмаркет“ с 26 цистерни, натоварени с биодизел, не е спрял на червен сигнал на гарата във Ветово, област Русе, и е продължил по линията.

Разпореждането на диспечера е било композицията да спре и да изчака да бъде задмината от пътнически влак, който се ползва с предимство пред товарния по железния път. Въпреки необходимата сигнализация, влакът на „Булмаркет“ не спрял на червения изходен сигнал, разрушил изходната стрелка на гара Ветово и продължил в посока Русе. Композицията спряла чак на следващата гара Ястребово.

Инцидентът е станал на 7 януари, около 5:22 часа, и за него изтича информация от служители на БДЖ в специализираните групи на железничарите във Фейсбук. Новината бе съобщена и от Transportal.bg.

Най-голямото притеснение е: какво би станало, ако в насрещната посока се движеше друг влак, който би срещнал челно цистерните на „Булмаркет“ в междугарието между Ветово и Ястребово?

Както е видно от този инцидент, бизнесът на русенската фирма, с генезис от времената на „червените куфарчета“ и силовите групировки, не признава червени сигнали и троши гарови стрелки пред погледа на слисаните железничари.

Влаковете с цистерни на „Булмаркет“ вече представляват заплаха за всяко населено място, през което преминават. Не защото транспортирането на газ и нефтени продукти е опасно само по себе си. А заради това, че мутрите не се съобразяват с правилата за безопасност и разчитат на протекции на най-високо държавно ниво при погазването на законите.

Във всяка нормална страна оператор като „Булмаркет“ след трагедията в Хитрино и след инцидент, като този на гара Ветово вчера, щеше да остане без лиценз, а директорите му, допуснали подобно безобразие на железния път, щяха да са вече в арестите и затворите.

У нас контролните органи обслужват мутрите и участват активно заедно с тях в погазването на правилата и законите.


ДОПЪЛНЕНИЕ OT 9 ЯНУАРИ: Информация за инцидента на гара Ветово от вътрешната система на БДЖ

ВЛАК 20690 /БУЛМАРКЕТ/ С 31 ВАГОНА 1928 ТОНА ВЛАКОВ ЛОКОМОТИВ 86-005 ПОМОЩЕН ЛОКОМОТИВ НА ЧЕЛО 85-002 И БУТАЩ ПОМОЩЕН ЛОКОМОТИВ 85-001 НА 05.24 ПРЕМИНАВА ТРАНЗИТ ГАРА ВЕТОВО ПО ТРЕТИ ПРИЕМНО ОТПРАВЕН КОЛОВОЗ ПРИ ЗАТВОРЕН ИЗХОДЕН СИГНАЛ И СРЯЗВА СТРЕЛКА-4 /РЪЧНА/. СТРЕЛКАТА ВЪЗТАНОВЕНА НА 09.50.

ОТ 05.24 ДО 08.15 ДВИЖЕНИЕТО В ГАРА ВЯТОВО СЕ ОСИГУРЯВА ПО ЧЕТВЪРТИ И ПЕТИ ПРИЕМНО ОТПРАВНИ КОЛОВОЗИ БЕЗ ПЕРОНИ. ОТ 08.15 Е ВЪЗТАНОВЕНО ДВИЖЕНИЕТО ПО СТРЕЛКА-4 ГАРА ВЯТОВО ЗА ПОЛОЖЕНИЕ ‘+’ И ПО ТРЕТИ КОЛОВОЗ.

ОТ 09.50 Е ВЪЗТАНОВЕНО ДВИЖЕНИЕТО ПО СТРЕЛКА-4 СЪС СКОРОСТ ПО КНИЖКА РАЗПИСАНИЕ. ПОВРЕДИ ПО СТРЕЛКАТА: СЧУПЕНА РЪЧНА СТРЕЛКОВА ЗАКЛЮЧАЛАКА. ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ЗАКЪСНЯХА ВЛАКОВЕ: 90202 /БДЖ-ПП/ +19 МИН. 90101 /БДЖ-ПП/ +12 МИН. 90102 /БДЖ-ПП/ +12 МИН.

One thought on “Влак на „Булмаркет“ минава на червено, троши стрелки на гара Ветово

  • 11 януари 2019 в 13:28
    Permalink

    На ясно ли сте медиите, че в часните фирми работят най обучените и добре подготвени кадри от БДЖ. Те са поканени в частните превозвачи с по високи заплати и условия на труд. Правилата са едни за всички часници и държавни превозвачи. Ако машинит направи нарушение влиза в затвора или най леко се прощава с работата си за която учи цял живот. Постоянно имаме изпити преквалификации и профилактични прегледи. Аз искам да попитам. Как мислите човек нормален носещ огромната отговорност за всичко би ли си карал на червено всеки машинист знае, че ако минеш червено може да те връхлети др влак и не само. Няма нормален човек който да кара на късмет. Казвате мутри какви мутри може да има в тази фирма това да не е при вас медиите да показвате само неща които прекриват други. Знаете ли в БДЖ всеки ден падат вагони и локомотиви знаете ли колко много се прекриват нещата нарушаващи безопасността на хората возещисе във влаковете. Знаете ли, че вече карат машинисти който незнаят правилниците за движение и обслужват влакове с 130 км в час и имат 2 години стаж. Не са на ясно с техниката с правилниците нямат усет. И всичко е заради ниските заплати в БДЖ липса на персонал. Знаете ли че работят пенсионери който вече им е през оная работа за работата си…. Да не говорим, че нечуват не виждат и са с по бавни рефлекси. А скоростите се вдигат 130-150 км/ч техиката персонала е на ниско ниво а скоростта се вдига и хората са спокойни…. Дано господ ги пази. Няма логика колега да мине намчервено и да кара до другата гара някой малко е поизлъгал а вие бързате да плюете по фирмата аз работя в нея и затова пиша защото виждам как някой иска да настой нещата срвщу нас с цел интерес.

    Отговор

Напишете коментар