Денят, в който осъзнахме, че и 112-ото място ни е много

Денят, който започна с прекъсването на програмата на трите национални телевизии, за да излъчат вкупом логореята на отиващия си премиер от Банкя, завърши със заплахи срещу разследващия сайт „Биволъ“ и със спрения ефир на популярното опозиционно предаване „Денят с Веселин Дремджиев“. След такъв ден и новото 112-о място по свобода на словото вече ни е много, защото само полетът към низините в класацията на „Репортери без граници“ засега, изглежда, е свободен.

Доган, Пеевски, Борисов, Булгартабак, контрабанда и финансиране на тероризма

Частите от секретен доклад, публикуван от „Биволъ“ на 20 април, разкриват корупцията и схемите в българската политика и икономика, през погледа на чужда държавна или частна разузнавателна структура. А казусът „Булгартабак“ излиза далеч извън границите на България и достига до международния тероризъм и контрабанда.

ПИБ: “Свалете веднага статията за Доган, Пеевски, Борисов, Булгартабак, контрабандата и финансирането на тероризма”

Последвалите заплахи от страна на адвокатската кантора, представляваща „Първа инвестиционна банка“ /ПИБ/, за свалянето на цялата публикация бяха модифицирани от адвокатите й до свалянето на отделни пасажи от статията, касаещи самата банка. И това се случи само след множеството остри реакции в общественото пространство срещу заплахите.

Това не е първият опит на ПИБ да сплашва журналисти и да се стреми да заглуши свободата на словото в България. Очевидно е, че в лицето на чуждите служби банката е оплетена в описаните от тях корупционни и контрабандни схеми. Въпросът #ФалираЛиПИБ се задава от години у нас и вече са изнесени множество данни за съмнителните операции на тази финансова институция. Публикуваният от „Биволъ“ секретен доклад е просто поредното доказателство за участието на родните банкстъри в тези схеми.

Малко по-късно в същия ден дойде и втори шок. Друг остров на свободната журналистика у нас – предаването „Денят с Веселин Дремджиев“, слезе от ефира. Уж, поради финансови неуредици между телевизията „ТВ+“ и оператора „Булсатком“ и, уж, временно. Дано да е така, но странно съвпадение, наистина.

Критичните анализи и коментари и даването на трибуна на опозиционно настроени личности са запазена марка на Веселин Дремджиев. Самият той е от малкото, които си позволяват да цитират многократно разследванията на „Биволъ“ и да питат настоятелно събеседниците си за тяхното отношение по разкритите корупционни схеми.

Свободната журналистика у нас е под постоянна заплаха от репресии. Т.нар. „здрави сили“ на статуквото намират начини да оказват натиск върху медийната среда и да задават дневния ред на обществото. И онези медии и журналисти, които не се поддават на този натиск трябва да бъдат подкрепяни на всяка цена. Защото със своята критичност те не са заплаха за управлението, а са негов коректив. И по този начин, в крайна сметка, защитават едно от най-новите човешки права, а именно – правото на добро управление. А от това ползата е за всички ни.

Напишете коментар