Здраве да е, Мария! Или как журналистиката стана мръсна дума

„Журналистката Мария Сашева Георгиева – Иванова е новият главен експерт „Връзки с обществеността“ към дирекция „Европейско развитие“ в Община Русе, съобщиха от администрацията на Пламен Стоилов. Тя е назначена с негова заповед от днес, 9 юни“, пише сайтът „Топ новини“. Внимателен прочит на тази новина може да доведе непредубедения читател до заключението, че новата пиарка е изтъкнат разследващ журналист със сериозна практика. Но понеже става дума за град като Русе, истината е доста по-различна.

Нов PR ще лъска публичния образ на кмета на Русе Пламен Стоилов.

Тази статия няма за цел единствено да „окаля“ новия PR на общината още от първия му работен ден. Ползвам историята като прост и пресен пример за принизяването на журналистиката до обикновено писачество на хвалебствени материали за местни политици срещу заплащане. Честно – заради заплащането и не толкова почтено писачество. Някъде на това ниско ниво журналистиката става „журналистика“ (в кавички).

Надали и журналистите от комунистическия официоз „Дунавска правда“ навремето са си позволявали така страстно и поетично да обрисуват делника и празника на първия секретар на окръжния комитет на Партията, както днес го правят хората, като Мария, по отношение на сегашните русенски политици.

Едва ли би било по силите ми, да очертая цялата сложна схема, по която политиците си плащат масрафа. Някак си финансовите средства на Общината законно стигат по неведоми пътища до крайния си адресат. Както е видно в този случай, това става чрез общинска фирма и чрез фирма-изпълнител на обществена поръчка или концесия. Нужно да е да се изискат по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ няколко договора, за да лъсне цялата истина наяве.

Сайтът на новия PR на Община Русе не крие спонсорите си

На 5 септември 2013 г. е открит сайтът zdravedae.com – издание със здравна тематика. Според публичната информация за този сайт, неговата собственост е неясна, по-точно замаскирана. Собственикът на домейна е с адрес в град Брия, щата Калифорния. На самия сайт пък липсва информация за неговия собственик или издател. Все пак, в „карето“ с контактите Мария Иванова е посочена и като редактор на първо място, и като единственото лице, отговарящо за рекламата. Всичко навежда на мисълта, че тя е собственик на сайта. Това може да се потвърди от документите, които могат да бъдат получени по ЗДОИ, във връзка с наличието на реклама на „Общински пазари“ ЕООД на сайта.

maria_ivanovaАко Мария Иванова към днешна дата е служител на общината, а общината чрез свое търговско дружество спонсорира бизнес на Мария Иванова, дали тя е изпаднала в конфликт на интереси?

Впрочем, можем да твърдим, че тази Мария е скрит PR на общината поне от година. Покрай здравните и други специализирани материали, zdravedae.com публикува поредица статии /откровен PR/ за местните русенски политици. Всички те са подписани от Мария Иванова, а и нямаме основание да се съмняваме в нейното авторство на тези писания. Както е видно, броят на обслужваните политици включва широк спектър на партийните им окраски. Кметът Пламен Стоилов от ГЕРБ и местният депутат от същата партия Пламен Нунев са чести гости на Мария. „Десни политици“, като шефът на СДС Драгомир Драганов и председателят на ДСБ-Русе Теодора Константинова, също дефилират по страниците на zdravedae.com. И управляващите в областната администрация БСП и ДПС не са пропуснати. Всички са в кюпа, както се казва.

Материалите са позитивни, „свежи“, представящи иначе не много лицеприятните и в някои случаи изтъркани физиономии на политиците, като обикновени, сърдечни, „трудови“ хора. Естествено, липсва надписът „платена публикация“, но всички вече се досещаме за какво иде реч. Две малки рекламни банерчета подсказват как е оформен и стимулиран този „журналистически“ плам – „Общински пазари“ ЕООД и „Титан-АС“. Първото дружество е общинско, а „титаните“ събират боклука на Русе на общинска концесия. И ако за „Пазарите“ приемем, че рекламират на здравния сайт продукцията на плодове и зеленчуци, които предлагат (колко наивно, нали?), то за „Титан-АС“ не можем да намерим логично обяснение на желанието им да се рекламират безсмислено в този забутан сайт. И в двата случая следите водят към бялата сграда на бившия партиен дом на площад „Свобода“.

Очевидно е явното срастване на политическата власт с мафията, а обслужващият ги PR e просто съпътстваща дейност, която няма как да не бъде подобаващо възнаградена чрез корупционни схеми. Не е трудно да предположим кой местен политик е разпоредил на шефа на „Общинските пазари“ да чукне едно договорче за „информационно обслужване“. И дали същият властимащ не е завъртял един телефон, за да помоли „титаните“ да отпуснат някой лев за наши хора.

Това разследване може да продължи с изискването на цялата документация по случая и даването на правото на отговор на засегнатите страни, ако желаят. Но, както уточних в началото, частният случай „Мария Иванова“ не е единственият повод за тази статия. Колко е стойността на „щедрото дарение“ за сайта zdravedae.com, е просто статистика за поредната злоупотреба с обществени средства. На медийния пазар има доста по-сериозни играчи, където „лъскането“ на публичен имидж със сигурност излиза далеч по-солено.

Спорен е, обаче, ефектът от това „лъскане“. Все си мисля, че в крайна сметка, в очите на обществото – и политиците, и медиите стоят на едно много ниско ниво – точно заради така явния и гнусен медиен слугинаж. Тази „журналистика“ отдавна е мръсна дума, а практикуващите я изглеждат отстрани като изпаднали жрици на любовта, които неистово рипат да се докопат до интимните части на скъпите си клиенти. В този безсмислен пазар на „лъскане на имидж“ годишно в България потъват десетки милиони левове.

Сметката накрая я плащат обикновените граждани. Защото „лъскането“ обикновено става с публични средства или средства, придобити от т. нар. публично-частни партньорства, обществени поръчки или концесии. Всичко е някак фино завоалирано под формата на договори за „информационно обслужване“ или „реклама“. „Обслужването“ почти винаги няма нищо общо с информацията.

Медиите, наред с футболните клубове, от години са и средство за пране на пари от престъпни дейности. Затова и битката за монопол на медийния пазар е толкова ожесточена, въпреки че сделките на пръв поглед изглеждат повече от странни и нямащи нищо общо със здравата бизнес логика.

На този фон, случаят „Zdravedae.com” сигурно изглежда като невинна капчица в морето. Но пък е пример за „кариерното израстване“ на един послушен и всеотдаен „журналист“. Защото Мария Иванова е назначена от кмета за PR на Общината, тъй като определно е доказала, че става за тази работа.

Преди да извадим носните кърпи и да поплачем за „натопеното“ момиче, жертва на суровата реалност на днешния живот в България и избрало единствения възможен път на оцеляване, нека да помислим. Ако оправдаваме всеки „успял млад човек“, за сметка на ширещата се корупция и ако единственият възможен „успешен“ път е да се продадеш на мафията – то тогава накъде отиваме и къде ще стигнем?

Не завиждам и на хората от русенските медии, които от утре ще почнат да получават от новия PR на общината същия „журналистически“ буламач и ще трябва да го сервират без угризения на своите зрители, слушатели и читатели, ако все още ги имат. Но какво значение има – нали от Общината плащат, пък било то и с парите, предназначени да подобряват живота на същите тези зрители, слушатели и читатели.

Тъй че, прощавай, Мария! И здраве да е…

________________________________

Парад на русенските политици по страниците на Zdravedae.com

Кметът Пламен Стоилов готви агънце за Гергьовден
Депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев калява желязото в Пирин.
Коалицията между БСП и ДСП в областната администрация също е получила нужното внимание
Шефът на СДС Драгомир Драганов е уважен подобаващо
Лидерът на ДСБ в Русе д-р Константинова също е чест гост в „общинския“ здравен сайт. Нали е докторка.

Напишете коментар