Избори 2021: Митко Кунчев е №1 по спечелени преференции в Русенско

Драма в БСП-Русе: 71 преференции не достигнаха на досегашния депутат Георги Стоилов да измести местния лидер на партията Пламен Рашев от избираемото второ място

Митко Кунчев бе предложен за водач на листата на „Демократична България“ в Русе от партията на Христо Иванов „Да, България“

T.нар. „мажоритарен елемент“ в пропорционалната избирателна система – преференциите – остави своя отпечатък върху отминалите парламентарни избори в 19-и многомандататен русенски район. Преференциалният вот не успя да размести листите на партиите и коалиции по отношение на избираемите места, макар че при БСП този сценарий бе „на косъм“ да се случи. За пренареждане на листата е необходимо броят на събраните лични преференции от даден кандидат да надхвърли 7% от общия брой гласове за неговата партия или коалиция в съответния избирателен район.

По-малко от половината избиратели в Русенско посочват преференция

Преференциалното гласуване за определен кандидат обаче не се ползва с особено голяма популярност сред избирателите в Русенско, показва анализът на данните от Районната избирателна комисия. От общо 88 443 души, гласували за кандидатските листи на отделните партии и коалиции, по-малко от половината са посочили преференция – 35 670 души или 40,33%.

Най-големите почитатели на преференциалното гласуване са привържениците в Русенска област на „Републиканци за България“ (65,68%), ВМРО-БНД (61,36%) и „Демократична България“ (58,48%). На обратния полюс са гласоподавателите на три малки партии – „Правото“ (16,13%), „Граждани от Протеста“ (18,97%) и „Глас Народен“ (20,10%).

Топ 10 на кандидат-депутатите с най-много преференции

Митко Кунчев отново е №1 в Русе

Особен повод за гордост на „Демократична България“ в Русе е фактът, че водачът на листата на коалицията Митко Кунчев е големият шампион на преференциалния вот в 19-и МИР. Бившият директор на Математическата гимназия „Баба Тонка“ получи 2 636 лични преференции – най-много от всички други кандидат-депутати в Русенска област. Тежестта на този успех идва от факта, че Митко Кунчев постига този резултат в листата на петата политическа сила. „Демократична България“ събра 7,99% от вота.

Практически, всеки трети гласоподавател за демократите е посочил специално името на Кунчев като негов личен избор. Като прибавим към този резултат и бюлетините без преференции (2 934), които по право се смятат в полза за водача на листата, то се получава още по-впечатляваща победа.

На миналите местни избори Митко Кунчев бе и на първо място в Русе с най-висок личен преференциален резултат от всички останали 50 избрани съветници в местния Общински съвет. От „Демократична България“ посочиха, че именно този факт е бил водещ при определянето на Кунчев за водач на листата им с кандидат-депутати. Това идва да покаже, че преференциалният вот има своето значение при избора на легитимни политически лидери.

Анализът на получените преференции е важен и за тежестта, която показват отделните партии в русенското обединение „Демократична България“. С просто око се вижда, че освен Митко Кунчев, другите кандидати на „Да, България“ – последният в листата Деян Герасимов (355 преференции) и осмият Иван Белчев (305 преференции), доминират в предпочитанията на гласоподавателите, спрямо тези от другите две партии – ДСБ и „Зелено движение“.

Георги Стоилов за малко не измести Пламен Рашев от второто място в листата на БСП

Георги Стоилов

Най-много преференции в листата на „БСП за България“ в Русенско събра водачът й Крум Зарков. Лично предпочитание към неговата кандидатура са изявили 2 337 души.

Единствено 7-процентовият праг при преференциите попречи на досегашния депутат Георги Стоилов да измести местния лидер на БСП Пламен Рашев от второто избираемо място в листата. Стоилов събра 1 097 лични преференции срещу 503 за Рашев. 1 168 преференции обаче бяха нужни за разместване в листата на социалистите – 7% от общия брой гласували за БСП. Иначе казано, на Стоилов не му достигнаха само 71 преференции, за да запази мястото си в Парламента.

Проблемът с популярността на лидера на БСП в Русе Пламен Рашев сред гласоподавателите на партията, ако се съди по преференциите, изглежда още по-сериозен, защото освен от Георги Стоилов, той бе изместен от третата в листата Ивалинка Цанкова (846 преференции), от дванадесетият Любомир Владимиров (607) и от четвъртата Теодора Евтимова (560). Така, от второто място, Рашев се озова на шестото в крайната подредба според преференциите. Всичко това поставя въпросът дали пък от БСП няма да потърсят нов местен лидер в скоро време.

Има такъв народ, няма такива кандидати

Едва 27,5% от гласувалите за победителя в изборите в Русенско – партията на Слави Трифонов, са посочили лични преференции. Това е обяснимо донякъде с факта, че кандидатите в листата на „Има такъв народ“ не са разпознаваеми лица. Все пак, водачът Светлин Стоянов събра 2 493 преференции, колкото да се нареди зад Митко Кунчев от „Демократична България“ в крайната подредба при този показател.

Сред кандидатите от партията на Слави в Русенско прави впечатление, че седмият в листата Татяна Нахабедян-Минчева е събрала 449 лични преференции, докато намиращият се на второто избираемо място Васил Георгиев е само с 413. 7-процентовият праг обаче не позволи разместване на листата и в този случай.

Подредбата в листата на „ГЕРБ-СДС“ остана непроменена

При „ГЕРБ-СДС“ лидер в преференциите с 1 816 лични предпочитания е водачът на листата Красен Кралев. Следва го вторият в подредбата Пламен Нунев с 1 677.

Кандидатът на СДС Станимир Станчев, четвърти в листата, е спечелил 1 131 преференции, което е повече от преференциите на третия Алисе Муртезова, събрала 956. Повече преференции спрямо останалите кандидати в листата на „ГЕРБ-СДС“ е спечелил намиращият се на 10-о място Красимир Костадинов – 829. Нито един от изброените обаче не достигна 7-процентовия праг за пренареждане на листата.

Четвъртият бие по преференции водача на листата на ДСП

За гласоподавателите на ДСП личните преференции явно не са важен фактор. Само 29,5% от тях са изразили лично предпочитание към определен кандидат. И въпреки това, границата от 7% за пренареждане на листата тук беше постигната. Така, четвъртият Борислав Рачев – директор на „Спортни имоти“ в Русе, спечели 590 от нужните 560 лични преференции и минава на второ място.

Интересен факт е, че Рачев е събрал повече преференции от водача Бюрхан Абазов, който има 410. Но, тъй като гласовете без преференции (5 648) се смятат за него, Абазов остава първи и запазва депутатското си място.

Искрен Веселинов доминира в предпочитанията при ВМРО-БНД

На парламентарните избори в Русенска област ВМРО-БНД спечели шестото място и изпревари „Изправи се! Мутри вън!“, но тъй като „войводите“ останаха под 4-процентовата бариера за влизане в Парламента, постигнатият от тях резултат остава „извън класирането“. 1078 лични преференции – най-много в цялата листа – постигна водачът й – досегашният депутат Искрен Веселинов. Следва го областният управител Галин Григоров, втори в листата, с 507.

Разместване в листата на „Изправи се! Мутри вън!“

Летиция

Слабият резултат на „Изправи се! Мутри вън!“ бе обусловен от слабата кандидатска листа, пълна с непознати на широката общественост лица. Форматът „Гражданите напред“, проповядван от „отровните“ Хаджигенов и Бабикян, не сработи в Русе и тяхната формация няма да има депутат оттук.

Най-много преференции (449) получи водачът на листата Станимир Бояджиев. След силна лична кампания четвъртият Първолета Иванова-Радева, известна в модния бранш под творческия псевдоним „Летиция“, получи 348 преференции (повече от нужните 311 за пренареждане на листата) и измества от второто място Зорница Дикова-Ранева, която събра само 221.

7-процентовият праг убива интригата в преференциалния вот

Както стана ясно от описаното по-горе, въведеният от законодателя праг за разместване на листите на партиите и коалициите практически убива интригата от преференциалния вот. Изискването за 7% не дава добра възможност на избирателите да посочат своите предпочитания с ясното съзнание, че това би довело до по-справедлива подредба на кандидатите в листите. По този начин „мажоритарният елемент“ остава на заден план и обезсмисля до голяма степен битката за доверието на избирателеля между отделните кандидати в дадена листа.


ИЗБОРИ 2021: ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИЯТ ВОТ В 19-и МИР-РУСЕ

Един коментар за “Избори 2021: Митко Кунчев е №1 по спечелени преференции в Русенско

  • 19 април 2021 в 19:56
    Permalink

    Според мен и двете процентни бариери са толкова високи за да обезсмислят идеята за мажоритарен вот!

    Отговор

Напишете коментар