Изкуплението „Всех Святих“

10 септември 2017 година. На днешния ден мнозина считат, че проклятието над Русе, свързано с разрушената от комунистите през 1975 г. църква „Всех Святих“ ще си отиде. Репликата й, построена в задния край на Парка на възрожденците, вече е осветена. Хиляди се стичат да видят и да се помолят в новия храм.

Градските легенди за „Всех Святих“ не стихват и до днес. Едва ли има русенец, който да не чувал за тях. Още преди събарянето на старата църква, на 16 април 1975 г. се наложило да се преместят тленните останки на погребаните там трима Доростоло-Червенски митрополити Григорий, Василий и Михаил и да ги препогребат в „Света Троица“. Оказало се, че тялото на Григорий, който е отслужил първия водосвет във „Всех Святих“ и е починал през 1898 г., било напълно запазено повече от 76 години след кончината му. Гледката шокирала присъстващите на ексхумацията. Тръгнала мълвата, че Господ е запазил тялото на владиката, за да може той да опази църквата.

Атеистичният тоталитарен режим, обаче, не се трогнал. Градското ръководство на комунистическата партия продължило според пъкления си план. Било на Димитровден, 26 октомври 1975 г., когато събарянето започнало и за броени часове храмът „Всех Святих“ бил сринат със земята.

Градските легенди носят, че всички: и тези които взели решението за събарянето, и тези които физически го извършили, били споходени от Божието наказание. Страховити случки, паранормални събития, загадъчни смърти, включително и самоубийства, ментални проблеми и т.н. споходили всички замесени в греховното дело. Прокобата продължила да тегне и над техните наследници.

Други вярват, че не само разрушителите на храма, но и целият град бил застигнат от различни нещастия и от този момент до ден-днешен посоката му на развитие върви неизменно надолу. Според мнозина, тази прокоба можело да бъде спряна само след възстановяването на храма.

Градските легенди обаче не спират дотук. През времето на изграждането на новия храм се появи мълва за загадъчни гласове и странни шумове, идващи нощно време от строежа. Минувачи надникнали в градящата се църква, за да проверят дали вътре няма клошари или наркомани, тъй като гласовете били много и се чували ясно. Нямало никого. Само странно въздушно движение идвало откъм вътрешността на бъдещия храм.

Най-новата градска легенда е с днешна дата. Вече се шушука, че сред дарителите за новия храм „Всех Святих“ са много от наследниците на хората, взели решението и участвали практически във вандалското разрушаване на старата църква. На светската церемония след освещаването днес някои от тях са в първите редици със специалните гости, а други – по-назад, омесени с гражданството.

Изкупление търсели, разваляне на прокобата, тегнеща над семействата им. Дано да не вярват, че с пари могат да си изпросят Божията милост. Дано наистина да се се покаяли вътре дълбоко в себе си, пречистени от миналите грехове и с чисти помисли да прекрачат прага на новия храм. Нека знаят и помнят, че Господ ги гледа и ще ги съди според делата им.

Дай Боже, и Русе да има светли бъднини, ако се вярва на градската легенда, че с възстановяването на църквата „Всех Святих“ ще омилостивим Господа за извършения през 1975 г. голям грях и той ще даде на града и неговите жители мир, светлина и просперитет. Амин!

Напишете коментар