Кметът Милков дал „Комунални дейности“ на партия „Атака“

Нарушенията и злоупотребите при новия директор Чокоев вървят под благосклонния поглед на кмета срещу подкрепа от партията на Волен Сидеров в Общинския съвет, твърди бившият заместник-директор на общинското предприятие Димитър Димитров

Кметът Пенчо Милков си е осигурил подкрепата на партия „Атака“, давайки им да се разпореждат и да точат „Комунални дейности“, се твърди в сигнал за нарушения и злоупотеби в общинското дружество. В центъра на схемата е местният лидер на партията Мирослав Славчев /вляво/.

Ако си мислите, че партия „Атака“ вече е отживелица – не бързайте. Партията на Волен Сидеров е по-жива от всякога и благодарение на кмета Пенчо Милков нейните активисти се разпореждат в едно от общинските дружества в Русе. Типичен пример за „патриотизъм“ в действие – по Бай-Ганьовски – важното е да има келепирец. За сметка на данъкоплатците, естествено. Така е „по-патриотично“, нали?

Сигнал от 17 страници за нарушения и злоупотреби в общинското предприятие „Комунални дейности“ беше изпратен в неделния ден вчера на електронната поща на всички 51 общински съветници, с копие до някои медии, сред които и „ФРОНТАЛНО“. Негов автор е бившият заместник-директор на предприятието Димитър Димитров. Сигналът съдържа изключително интересни данни и поставя под голям въпрос начина, по който се управлява Община Русе днес.

Заместник-кметът по комуналните дейности Димитър Недев и новият шеф на общинското предприятие Митко Чокоев /вдясно/ често се явяват заедно пред медиите, за да отчитат дейността си.

От документа става ясно, че кметът Пенчо Милков, изглежда, буквално е дал „Комунални дейности“ под аренда на партия „Атака“ срещу тяхната подкрепа за мнозинството в Общинския съвет. Назначеният в началото на миналата година след конкурс за нов директор на предприятието Митко Чокоев се оказа активист на партията на Волен Сидеров и официално вписан от Общинската избирателна комисия като застъпник на „Атака“ за местните избори през 2019 г., показа проверка на „ФРОНТАЛНО“.

Фирма, чиято собственост се свързва с общинския съветник и местен лидер на „Атака“ Мирослав Славчев, е сред доставчиците на материали и консумативи за „Комунални дейности“. Според сигнала, доставките се осъществяват на значително по-високи от пазарните цени. Жената, с която Славчев живее, е управител на въпросната фирма „Е-трейд НМ“, а баща й Румен Маринов е назначен за снабдител и по-късно за началник на отдел в „Комунални дейности“ след идването на Чокоев за директор.

Проверки на прокуратурата и на Инспекцията по труда установяват редица нарушения в общинското предприятие, с които кметът Милков и ресорният му заместник Димитър Недев са били запознати. В публичното пространство обаче, информация за злоупотребите и нередностите в „Комунални дейности“ досега не са били изнасяни. Разбираемо е – общинската власт няма интерес тези данни да стават достояние на обществеността.

„Тези работници не ги познавам“

В регистрите на ОИК за местните избори през 2019 г. Митко Чокоев е вписан като застъпник на партия „Атака“.

В сигнала се посочва, че директорът Чокоев е сформирал група от работници за ремонт и поддръжка на сгради – общинска собственост, като те не били местни, а били докарани от Дулово. На тези работници била дадена основна заплата от 1 100 лв., както и безплатни ведомствени жилища на Общината.

В същото време старите работници на „Комунални дейности“, някои от тях с по 35 години стаж, получават заплати от порядъка на 650-700 лв. Това естествено породило недоволство и те поискали разговор с директора Чокоев. Той им казал: „Не зависи от мен. На който не му харесва – да си ходи. На портала чакат хора, няма да ме уплашите.“

За ремонт на покрива на административната сграда на „Комунални дейности“, вместо да ползва собствените си работници, директорът Чокоев наел външна фирма. При проверка на Инспекцията по труда било установено, че тези работници са без трудови договори. И докато Чокоев твърдял пред инспекторите, че не познава работниците, за този случай на общинското предприятие е била наложена с Акт за административно нарушение глоба в размер на 1 500 лв.

На море с общинското „Ауди“

Солен поздрав за плащащите сметката данъкоплатци от Митко Чокоев по време на негова „служебна командировка“ на морето за 24 май.

Оказва се, че „Комунални дейности“ разполага с автомобили „Ауди Олроуд“, които се ползват от директора Чокоев за лични нужди. В сигнала се описват детайлно „командировки“ на шефа на общинското предприятие до Черноморието за няколко уикенда през лятото на 2020 г., за които разходите за бензин са били плащани от фирмата, тоест с парите на данъкоплатците. В пътните книжки били попълвани фалшиви данни, за да се оправдае пробегът на колите.

След подаден сигнал от Димитров в Прокуратурата, по време на разпитите Чокоев признал за извършените пътувания, като казал, че те са били свързани със „служебните му задължения“, а относно фалшивите данни в пътните книжки на колите, обяснил, че е допуснал „технически грешки“. По време прокурорската проверка е бил запознат с установените нарушения и е дал показания по случая и кметът Пенчо Милков. След това той разпоредил на Чокоев да възстанови сумата за гориво в размер на 328 лв., но си затворил очите за платения по време на една от „командировките“ ремонт на колата в размер на 882 лв.

Материали и консумативи на двойна цена

Необосновани разходи и закупване на материали и консумативи на завишени цени от фирми, близки до Чокоев, е друга злоупотреба, за което пише в сигнала. Димитров дава примери със стойността на стек от 6 бутилки минерална вода, чиято цена в склада на едро на „Винари Трейд“ е 2,35 лв, но за „Комунални дейности“ цената на доставяните от там стекове била „специална“ – 4 лева.

Общинския съветник и местен лидер на партия „Атака“ Мирослав Славчев е в центъра на скандала с „Комунални дейности“.

За нуждите на работниците преди били закупувани предпазни ръкавици директно от фирма „Бултекс“ на цена 4,00 лв. на брой. Чрез фирма-посредник, собственост на приятел на Чокоев, обаче, ръкавиците, закупени от същото място, пристигали в общинското предприятие вече на цена от 8,70 лв. за брой.

И докато за дребните консумативи, сумите са малки, но с „подобаваща“ надценка, то при доставките на строителни материали за дейността на предприятието „схемаджиите“ реализират сериозни печалби. В сигнала Димитров посочва, че доставяната в „Комунални дейности“ битумна паста, необходима за грундиране на улиците преди полагане на асфалт, е била с цена 2 600 лв. на тон.

След назначаването на новия директор Чокоев нещата се променили. Отново чрез фирма-посредник доставяната битумна паста в общинското предприятие вече била 4 300 лв. на тон. При проверка в Търговския регистър Димитров разбрал, че въпросната фирма-доставчик е собственост на общинския съветник и местен лидер на партия „Атака“ Мирослав Славчев.

При доставките на битумна емулсия имало избран след обществена поръчка доставчик – „Билд“ ЕООД-Русе. Фирмата на Мирослав Славчев, без да има право на това, също купила битумна емулсия от русенския производител „Полибитум“ на цена 950 лв. за тон. При доставката в „Комунални дейности“ обаче, цената вече била 1 452 лв. за тон, твърди в сигнала Димитров.

Шуробаджанащина и далавери

Въпросната фирма-доставчик, през която партия „Атака“ прави доставките на завишени цени в „Комунални дейности“, е „Е-трейд НМ“, показа проверка на „ФРОНТАЛНО“ в Търговския регистър. В момента тя се управлява от Наталия Руменова Маринова, която е дъщеря на Румен Маринов – назначен първоначално за снабдител, а по-късно за началник на отдел в общинското предприятие след идването на Чокоев за директор.

Съдружник в „Е-трейд НМ“ до 2020 г. е бил местният лидер на „Атака“ Мирослав Славчев, който по-късно прехвърля дяловете си на брата на Наталия – Мирослав Маринов. В сигнала си Димитров твърди, че Наталия Маринова и Мирослав Славчев живеят заедно на семейни начала.

Митко Чокоев на коледен банкет със съпартийците си малко преди да бъде назначен за шеф на общинското предприятие.

Кой извършва ремонтите в Русе?

Известни са седмичните публични отчети на кмета за извършената работа по различните ресори на администрацията. Бившият зам.-директор на „Комунални дейности“ Димитър Димитров обаче пише, че в тези отчети има неверни данни. Дава пример с подмяната на стари осветителни тела по мрежата от улично осветление в града. В седмичния отчет на кмета се твърди, че общинското предприятие извършва тази дейност „със собствени средства“, но фактически, според Димитров, тези ремонти се правели от външни фирми, като „Дар 80“, „Ел“ и „Съвременни системи“.

В друг отчет на кмета в началото на май тази година се твърди, че са били извършени ремонти по улиците и уличното осветление. Интересното е, че в този период работниците на „Комунални дейности“ не са били на работа, твърди Димитров, поставяйки въпроса кой всъщност извършва ремонтите в Русе.

Класика в жанра

В изпратения сигнал до общинските съветници и някои медии има и една класическа далавера – използването в работно време на общински работници за ремонтни дейности на частни имоти. Дава се пример с полагането на плочи в частен имот на „снабдителя“ Румен Маринов в местността Нови Халваджи. Освен труда на работниците, за сметка на данъкоплатците са били и всички използвани строителни материали, твърди Димитров.

Директорът Чокоев лично посетил „обекта“ на „снабдителя“, за да нагледа как върви работата. Работниците били използвани за този частен имот в продължение на месец, се казва в сигнала.

Къде са паветата от улица „Славянска“?

Паветата от улица „Славянска“ са извозени за „почистване“ на сметището в Русе.

„Тонове павета са изкарани от базата на „Комунални дейности“ (там се съхраняват извадените при ремонта на улица „Славянска“ оригинални павета – б.р.), примесени с боклук и закарани на депото за отпадъци, но не на боклука, а на отделна площадка. Както споменах, оператор на депото за отпадъци е фирма, в която дъщерята на Мирослав Славчев е съдружник“, пише Димитров.

„След като Митко Чокоев и Славчев разбират, че се е разчуло и има снимков материал, още в същия ден връщат един камион в предприятието, като започват да говорят пред работниците, че са ги закарали там, за да ги почистят от боклука и да ги върнат. Има достатъчно място паветата да се почистят и в двора на предприятието, но явно разходите, които ще се направят, не са проблем за общината. Към днешна дата паветата са още там“, става ясно още от думите на Димитров.

Прозрачно и почтено управление ли?

Сигналът на бившия заместник-директор на „Комунални дейности“ Димитър Димитров съдържа шокиращи данни за начина, по който се управлява едно общинско предприятие. С оглед на изложените факти, претенциите на кмета Пенчо Милков за прозрачно и почтено управление остават само празно хвърлени думи. Както е видно, в реалността картината е съвсем различна.

Оставки и уволнения? Те няма да са достатъчни. Редно е нанесените щети да бъдат установени и възстановени. Защото в този случай става дума за злоупотреба с власт и с обществени средства.

24 часа след изпращането на сигнала все още няма реакция от страната на кмета и общинските съветници. Дано от Общината да не излязат пак с дежурните си тези за „фалшиви новини“ и „политически атаки“, а да подходят професионално към този сигнал, като публикуват документи, доказващи или отхвърлящи изнесените от Димитър Димитров твърдения за нарушения и злоупотреби.

„ФРОНТАЛНО“ разговаря с подателя на сигнала Димитров. Пред нашата медия той заяви: „Всички факти и данни за престъпления са истински и неоспорими, като някои от тях са доказани от Инспекцията по труда и от Икономическа полиция. По останалите нарушения проверките продължават. Може би е нужно да се добави, че трябва да се ревизира цялото управление на директора на общинското предприятие от деня, в който е назначен, досега, тъй като не съм запознат в детайли с работата на другите отдели. Трябва Сметната палата и АДФИ също да извършат проверки“, каза Димитров и подчерта, че застава с името си зад изнесеното в сигнала.

Случаят с „Комунални дейности“ повдига въпроса как се управляват и останалите общински предприятия към Община Русе. Редно е общинските съветници да предприемат необходимите действия и да бъде извършена детайлна проверка и на тяхната дейност. „ФРОНТАЛНО“ ще продължи да следи темата в развитие.


Напишете коментар