Кметът на Русе застана зад „Монтюпе“

Новото комплексно разрешително на завода за авточасти ще бъде последен тест за Пламен Стоилов да докаже на дела от коя страна на барикадата е

Кметът на Русе Пламен Стоилов даде да се разбере, че Общината ще застане зад искането на завода „Монтюпе“ за ново комплексно разрешително. Това стана ясно на брифинг миналия петък по повод завършването на третата година от мандата му.

Стоилов не се посвени да изрече повтаряните многократно от него в последните години реплики, че той „нямало да допусне предприятия, които замърсяват въздуха на града“, но, видите ли, „нищо по този проблем не зависело от кмета и че институциите трябвало да си свършат работата“. Между двете твърдения има известно противоречие, но така или иначе досега от тези кметски закани и оправдания няма какъвто и да е положителен резултат – ни видим, ни невидим. Напротив, екологичната обстановка продължава да се влошава.

Някъде в промеждутъка на дежурните си декларации и празни обещания Пламен Стоилов подхвърли, че в при него са получени 5-6 възражения и подписки от граждани и сдружения срещу предложението за ново комплексно разрешително на завода „Монтюпе“. Той директно ги окачестви като спекулативни и преследващи политически цели /виж видеото/. Две от тези възражения „ФРОНТАЛНО“ също получи и ги публикуваме по-долу. Всеки може да си направи изводите дали в тях се спекулира или дали в съдържанието им има политически смисъл.

По-нататък, в язвителен тон кметът на Русе защити новото комплексно разрешително на „Монтюпе“, като обясни, че искането за издаването му се правело във връзка с изграждането на биофилтри, които щели да намалят вредните емисии и миризмите, тормозещи постоянно жителите на града.

Стоилов вметна още, че е „разпоредил“ на директора на РИОСВ инж. Любомир Атанасов да събере русенските журналисти на пресконференция, за да им разясни за какво става дума в искането за комплексно разрешително на завода за авточасти. Кметът се постара да намекне ясно на присъстващите представители на медиите, че посещението им на този брифинг в РИОСВ е задължително, очевидно с цел да се отрази правилно позицията на властта.

В изявлението си, обаче, Стоилов скри написаното във възраженията на гражданите. А именно, че става дума за увеличение на капацитета на производството на „Монтюпе“, за заобикаляне на закона по отношение издаването на доклад за оценка на въздействие върху околната среда и за узаконяване на вече изградени инсталации, отделящи вредни емисии.

Всичкото това хитруване и скриване на цялата истина от страна на кмета си има и своята предистория. Проверка на „ФРОНТАЛНО“ показа, че Община Русе се е опитала да потули информацията за заявлението на „Монтюпе“ за издаване на ново комплексно разрешително.

Съобщението за открит обществен достъп до заявлението за издаване на комплексно разрешително […на „Монтюпе“ ЕООД – последното „не се чете“], скътано из дебрите на общинския сайт.

Съобщението действително е публикувано на общинския сайт на 8 октомври, но по много специфичен начин, от който на пръв поглед не става ясно за какво иде реч и лесно може да бъде подминато. Както е видно от списъка вдясно, за останалите съобщения хиперлинковете в заглавията им носят достатъчно изчерпателна информация, докато в това, изглежда, умишлено името „Монтюпе“ е пропуснато и се показва едва след отваряне на връзката. Трябва да бъде отбелязано също, че тези съобщения не се индексират на първата страница на сайта на Община Русе, а се намират в трудно достъпна вътрешна секция.

Предвид високия обществен интерес към дейността на „Монтюпе“, в този случай би било редно Община Русе да положи усилия да популяризира новината за това заявление на завода за ново комплексно разрешително. Нищо подбно, обаче, не се е случило. Дори вездесъщият пиар на кмета е пропуснал да го отрази в прессъобщенията си. Остава усещането, че администрацията умишлено е направила опит да скрие тази информация.

Ясно е, че кметът Стоилов и Общината нямат интерес да се шуми около казуса с „Монтюпе“. Всеки подобен проблем, влачен от институциите с години, носи негативи на управлението. В случая общинската администрация по-скоро съзнателно е приложила номера на сервитьорката „ако мине – мине“. Е, номерът не мина.

Няколко дни преди изтичането на крайния срок за възражения по заявлението на „Монтюпе“ информацията се завъртя в социалните мрежи. Това кратко време за реакция, изглежда, се е оказало достатъчно за различни граждани и граждански сдружения да се самоорганизират и да дадат отпор на администрацията.

„Нямахме време да се запознаем подробно с документацията по исканото от „Монтюпе“ ЕООД ново комплексно разрешително. Разбрахме, както всички русенци, в последния момент“, обясни пред „ФРОНТАЛНО“ адвокат Милена Букурова от Инициативния комитет, сформиран от сдружение „Екогласност – Русе“. „Най-категорично настояваме всички подадени в общината възражения, жалби и организираната от нас подписка, в която събрахме за само за един ден 1094 подписа, да бъдат изпратени заедно с преписката на „Монтюпе“ до Изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/. Това е компетентният орган по издаване на комплексното разрешително съгласно чл.120 ал.1 от ЗООС.“

„От наша страна има пропуск, че и в подписката и във възражението сме титулували като орган, издаващ разрешителното, Община Русе. Подведени бяхме от обявлението и поради невъзможност своевременно да се запознаем в детайли с нормативната база. Въпреки това, протестът, обективиран в подписката срещу издаването на разрешителното, е граждански и е ясно изразен“, подчерта още адвокат Букурова.

„Разбрахме, че всички подадени възражения ще бъдат предмет на разглеждане единствено от Кмета на общината, който, от своя страна, няма ангажимент да администрира тези документи до други органи. Изрично нашият инициативен комитет, събрал подписите, ще изпрати писмо и до Изпълнителния директор на ИАОС с искане да изиска от Кмета протестната подписка в оригинал и всички подадени от гражданите на Русе възражения. Ще го помолим да се съобрази с тях при вземане на решението си за или против издаване на ново комплексно разрешително на „Монтюпе“, допълни адв. Букурова от сдружението „Екогласност – Русе“.

„Запознахме се искането на „Монтюпе“ ЕООД да му бъде издадено ново комплексно разрешително едва ден преди изтичането на срока за възражения“, пишат от Сдружение „Бъдеще за Русе“. „От документите е видно, че производството ще се увеличи от 560 на 840 тона отливки на денонощие, както и че под названието „регенериране на пясък“ е прикрито изгаряне на технологичен отпадък – леярски форми и сърца, съдържащи вредни и опасни за здравето органични вещества.“

„Предвидени са две пещи, всяка от тях с капацитет по 120 тона на денонощие, в които отпадъците, съдържащи пясък и свързващи смоли, се изгарят при температура 500 градуса. От процеса се извлича пясък, използван като вторична суровина. При това изгаряне се отделя мирисът на бакелит, на който се всички „наслаждаваме“, посочва още в мотивите за възражението председателят на сдружение „Бъдеще за Русе“ Бойко Никифоров.

И двете сдружения – „Екогласност Русе“ и „Бъдеще за Русе“, са внесли своите възражения в последния ден при изтичането на крайния срок – 8 ноември. Както стана ясно по-горе, единствено от желанието на кмета на Русе Пламен Стоилов зависи тези и останалите възражения, както и подписите на повече от 1 000 русенци, събрани само за 24 часа, да достигнат до бюрото на Изпълнителния директор на ИАОС или да не достигнат.

В следващите си етапи процедурата включва още обществено обсъждане, което предстои да бъде насрочено. На него гражданите на Русе ще имат възможността този път да окажат директен натиск върху представители на фирмата и институциите. Преди окончателното решение на Директора на ИАОС предложението на „Монтюпе“ ще бъде обсъдено и на експертен екологичен съвет. Самото решение пък може да бъде обжалвано пред Административния съд, така че тази процедура може да се проточи доста във времето.

Новото комплексно разрешително на „Монтюпе“ ще бъде последен тест за Пламен Стоилов да докаже от коя страна на барикадата е. Той има две възможности. Първата е да застане категорично зад гражданите, както се кълне, и да се бори открито и заедно тях срещу един от основните замърсители на русенския въздух. Втората, за която намекна на пресконференцията в петък, е да подкрепи искането на завода с положително становище, с което само би засилил подозренията, че е в топла връзка производителя на авточасти.

Тезата, че компанията „Монтюпе“, сега част от канадската група „Линамар“, е била донор на предизборната кампания на Пламен Стоилов през 2015 г., бе застъпена от тогавашния му опонент за кметското място Искрен Веселинов. Парите са минавали през общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ за организиране на шумни и скъпи мероприятия с участието на борещия се за нов мандат Стоилов. В замяна на това Общината е дала административна подкрепа за разширението на капацитета на завода и не е създавала пречки замърсяването на въздуха да продължава.

На петъчния брифинг, макар и видимо изнервен, Пламен Стоилов отчете успешни три години от настоящия си мандат. Накрая се закани да реже лентички до припадък преди изборите догодина. Поне 100 нови или реновирани обекта, тип #HUBAVOE, щял да открие кметът, за да покаже на съгражданите си, какво е съградил с грижа за Русе. Всички тези обекти, обаче, се изграждат в нездрава среда на ситен прах, канцерогени, химическа воня и отровни мъгли.

Управлението на кмета Пламен Стоилов и ГЕРБ от 2011 г. насам ще бъде запомнено в историята на града ни като време на екологичен геноцид над населението на Русе. Време, което по нищо не отстъпва на хлорния ад от 80-те години. Ширещата се корупция и шуробаджанащина в местната власт доведоха нещата дотам родни и чужди бизнесмени да превърнат Русе в нова долина на химията. Общината допусна и продължава да допуска това да се случва.

Борбата за чист въздух се изразява с дела, а не с празни обещания. Във всичките седем години, в които досега управляват Русе, кметът Стоилов и партията му ГЕРБ, концентирала цялата власт в държавата, отсъстват с делата си от тази борба. А времето на празните обещания изтича.


ВЪЗРАЖЕНИЕ НА „ЕКОГЛАСНОСТ – РУСЕ“

ВЪЗРАЖЕНИЕ НА „БЪДЕЩЕ ЗА РУСЕ“

Напишете коментар