Когато политическата свинщина води до милиционерщина

Криминалното преследване на протестиращи граждани от страна на ВМРО в Русе е чиста проба политическа репресия

Председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев /ВМРО/

Политическата свиня е особен тип всеядно животно у нас. Свинщините, които може да сътвори, имат тежки последици и отърсването от тях по правило отнемa дълго време. Не им се е понравило на нашите русенски „политически свине“, че клубът им на ул. „Пирот“ №5 беше обект на протест. Но, когато си приел потомствен агент на Държавна сигурност да ти е председател, когато си приел партията ти да крепи мутро-милиционерската власт и да бъде патерица на туловището на Бойко Борисов начело на правителството, когато си част от не само от най-корумпираното, но и от най-бездарното, безлично и безхаберно управление, което България е имала някога – трябва да си готов да си готов да си понесеш последствията.

„Погромът“ над клуба на ВМРО след протеста на 16 август. Видно е, че протестиращите са проявлили уважение към лика на Васил Левски при поставянето на своите материали по фасадата.

Офисите на управляващите партии ГЕРБ, ВМРО и НФСБ в досегашните протести са били чест обект на „народната любов“ в цялата страна. Единствено русенските последователи на Агент „Иван“ от ДС обаче си позволиха да упражнят под чиста форма политическа репресия спрямо простиращите. Ей така, на изпроводяк, защото и те самите осъзнават, че дните на това управление са преброени, а мястото на ВМРО в следващия парламент съвсем не е гарантирано.

Фактите по случая досега

Филип Матев

„На 16 август 2020 г., около 19:10 часа, част от лицата, които са протестирали пред Съдебната палата, са се преместили пред клуба на ВМРО на улица „Пирот“ №5. Същите са лепили различни печатни материали против правителството, както и против председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, който към онзи момент (а и към настоящия момент) е заместник-министър председател, отговарящ за обществения ред и сигурност и министър на отбраната на Република България. Стъклата на клуба на ВМРО са облепени с фолио, на което са изобразени велики исторически личности. След намазването на фолиото с лепило, същото е безвъзвратно увредено и трябва да бъде подменено. Също така, част от лицата са се катерили по дограмата, която е дървена и също може да бъде увредена“, четем в молба до Районния съд на адвокат Филип Матев, пълномощник на партията на Красимир Каракачанов в Русе.

Асен Даскалов

„Нямам нищо против някой да протестира – това е конституционно право! Нямам нищо против някой да протестира против политическата партия, в която членувам – ВМРО! Но не е морално, не е етично, не е родолюбиво да разлепиш плакати, стикери и други подобни редом до лика на Апостола на Свободата Васил Левски и до некоронования цар на Македония Тодор Александров! Така също деянието, което според мен е и хулиганска проява, е извършено върху сграда общинска собственост, която е и паметник на културата! Призовавам компетентните органи да открият извършителите на тези срамни деяния и последните да бъдат наказани съобразно действащото законодателство!“, казва в политическа позиция на 16 август местният лидер на ВМРО в Русе Асен Даскалов.

На 10 септември 2020 г. една от организаторките на протестите в Русе – Кристина Василева, е призована на разпит в Криминална полиция. Тя е била извикана с обаждане по телефона, за да даде показания след постъпилата жалба от ВМРО чрез председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, който е бил упълномощен от лидера на партията Красимир Каракачанов, пише вестник „Бряг“.

Кристина Василева

„Дадох показания в Криминална полиция. Попитаха ме, ако ми покажат видеозаписи, ще посоча ли имена и хора. Казах им, че не ги помня. Те ми отговориха, че в такъв случай нося отговорността аз, дори и да не съм била там. Аз казах, че ако трябва да соча с пръст, предпочитам да поема цялата политическа отговорност. Обадиха ми се за разпита в деня, в който премиерът Бойко Борисов заяви, че навън протестира мафията. Майка на 36 години, с дете, явно аз съм мафията. Ако искат да ме сплашат по този начин, няма да успеят. Така ли точно се борят патриотите за справедливост – с жалби“, попита тогава Кристина Василева, цитирана от „Бряг“.

На 19 ноември с определение на Русенския районен съд се дава ход на делото по молбата на ВМРО. В мотивите съдия Десислава Великова посочва, че искането на молителя е основателно и назначава съдебно-техническа експертиза, която трябва да установи нанесени ли са материални щети по фасадата на партийния клуб на улица „Пирот“ №5. Насрочено е и съдебно заседание за 19 януари 2021 г. от 10:15 часа за изслушване на страните по делото и на вещото лице.

По информация на „ФРОНТАЛНО“ в последните дни пет души, идентифицирани като участници в протеста пред клуба на ВМРО на 16 август, са призовани да дадат показания във връзка със събирането на доказателства по предварителното производство. Това са фактите по случая досега.

Воеводата Тодор Александров също се е „спасил“ от „хулиганските прояви“ на протестиращите, въпреки че според ВМРО е бил обект на „поругаване“.

Политическа репресия, прикрита като „криминален случай“

В крайна сметка, Криминалната полиция и Районният съд в Русе се оказаха въвлечени в един по своето същество „политически процес“. Страните по делото са „политическа партия от властта“ и „протестиращи срещу властта граждани“. Както е видно от изложените факти и от снимките „от местопрестъплението“, недвусмислено става дума за форма на политически протест, а не, както твърдят от ВМРО – за „хулиганска проява“. Протестиращите са поставили своите материали по фасадата на офиса на т.нар. „патрЕоти“ като форма на граждански политически протест срещу управляващите. Това става ясно от съдържанието на поставените материали.

Намеците на ВМРО, че по този начин са били поругани ликовете на Левски и на Тодор Александров категорично трябва да бъдат отхвърлени. Видно е от снимките, че върху тях целенасочено не са били поставени протестни материали. Впрочем, използването на ликовете на национални герои за политически цели от страна на партията на Каракачанов е един морален въпрос, на който трябва да отговарят самите партийци от ВМРО. Морално, етично и родолюбиво ли е Левски, Ботев и Тодор Александров да бъдат използвани най-нагло за политическа пропаганда от една партия – нека да каже Асен Даскалов!

Цялото предварително производство по съдебното дело – за нас това е определено „съдебен политически процес“ – няма място в България през 2020 г. Това е чиста проба на натиск и на репресия върху протестиращите граждани на Русе. Недопустимо е една управляваща партия да си позволява подобен политически произвол. Материалните щети, ако такива изобщо бъдат установени, изглежда, са толкова незначителни, което навежда на мисълта, че от този съдебен процес се търси само и единствено определен политически ефект.

„Всеядната политическа свиня“, каквато партия ВМРО е, се е настанила на ключово място на „копанята в кочината“ на властта днес. Хората на Каракачанов нямат никакъв проблем с политическата хигиена – те управляват България заедно с мутрата Борисов и ГЕРБ, а в Русе са в управляващото мнозинство заедно с БСП.

Нека „патрЕотите“ не забравят, че на позицията им във властта – както в София, така и в Русе – ще бъде гледано като на реална възможност да оказват властови натиск върху работата на полицията и на съда за разправа с политическите им противници. Целият този случай мирише точно на това. Защото пътят, по който политическата свинщина прераства в милиционерщина, е толкова кратък, че тръгналите по него рядко се усещат сами кога са го преминали.

Остава да се надяваме, че Криминалната полиция и Районният съд в Русе ще защитят честта на своите институции и няма да допуснат да се превърнат доброволно в маша на самозабравилите се политици за разправа с протестиращите граждани.

Полицейска патрулка беше забелязана на дежури пред клуба на ВМРО в дните след протеста от 16 август. Ето как властта опази партийната централа на ВМРО в Русе от нови „поругавания“.

Напишете коментар