Малко свобода в ефира

След 23 години на екрана на CNN Ралица Василева се завърна с летящ старт в българския ефир.

Роди се и проходи, при това с летящ старт, нова българска тв медия. Разбира се, BiT телевизия съществува от 2013 г. и досега излъчваше от Чикаго за българите в Северна Америка. От месец насам, обаче, тази медия навлезе сериозно и на българския пазар. Новото начало от тази есен е привличането в екипа на две дами с богат опит в правенето на тв журналистика, две имена – доказани професионалисти, превърнали се в еталон за висок стандарт в бранша. Когато имаш на своя страна Нери Терзиева и Ралица Василева – крайният резултат от телевизионния продукт е гарантиран. Точни новини, обективна публицистика, качествена журналистика, интересни теми и гости. Всичко това вече присъства на екрана на BiT.

Впрочем, телевизията, водена от Нери Терзиева и Ралица Василева, заема една ниша, от която през 2009 г излезе re:tv. Тази ниша остана празна в последните 6 години, за да не нарушава доминацията на оркестрирания медиен и в частност телевизионен „буламач“. През цялото това време от екрана се „нищеха“ измислените „скандали“ на деня, енергията на аудиторията се цедеше и отвличаше денонощно в посоки, различни от реалните проблеми, цяла кохорта „дежурни събеседници, анализатори и специалисти“ обикаляше тв студията по график от сутрин до вечер. Всичко това, разбира се, продължава и до днес. Но BiT е на път да върне пред екрана, онези, които през последните години просто изгасиха телевизора, отказвайки да бъдат облъчвани денонощно с пропаганда, фалшиви теми и герои. А също и да даде една нова и липсваща гледна точка към събитията, да акцентира върху теми, оставащи табу в другите медии. Има и още нещо, което отличава BiT от другите телевизии – от различните репортажи и продуцирани от нея досега документални филми лъха една неподправена, истинска човещина. Става дума за един подход, при който, през призмата на личните истории на най-обикновени хора, се търсят и представят различни обществени проблеми.

Медията, чиито мотори са екипите на Нери Терзиева в София и на Ралица Василева в Чикаго, има амбицията и вече показва, че може да бъде мост между българите в различните точки на света, което само по себе си е страхотна идея.

Типично по български, BiT беше предстартово оплюта по форуми и социални мрежи като медия, собственост на „бизнесмени, които перат парите на Доган в Америка“, като телевизия, която ще бъде „проводник на руските интереси в условията на задълбочаващата се хибридна война“ и т.н. Нищо подобно! Още от първите си ефирни минути BiT доказа, че е в състояние да поднесе на аудиторията един качествен и липсващ у нас телевизионен продукт и че в крайна сметка става дума за свеж, свободен полъх в ефира.

bit-emisia-bulgaria

Напишете коментар