Махай се, момче! Не ставаш за тука!

Един 37-годишен юнак решил, че може да се кандидатира за омбудсман на Община Русе. Учил бил в Германия, поживял там. Обаче, решил да се върне, да помогне на родния си град да се възроди и да стане по-хубаво място за живеене. Боже, какъв наивник!

Как така ще се кандидатираш за омбудсман, бе, младежо? Че ти утре така, както я караш, и кмет ще искаш да ми станеш. Няма да стане твоята. Не знаеш ли, че тук нещата така не стават? Тук всичко се решава предварително – кой какъв пост ще заема, колко ще получава и на кого ще се отчита. Такива „свободни електрони“ като теб тук не виреят.

Например, знаеш ли, че кметовете на Русе ги назначават в офиса на един „бизнесмен“? Всичко е уредено далеч преди изборите, така че „конкурентите“ да играят за „избрания кандидат“. Дето викаше един местен гербаджия: състезанията са все с един кон. Правилният кон. Другото е пълнеж – колкото да се залъже народът, че има избор.

И ти си ми се наврял в състезанието за омбудсман. Някой пита ли дали може? Е, и к’во стана? Казаха ли ти, че не ставаш? Казаха ти. Таз диплома от Германия тука не върви. Сега и да обжалваш, и да ти признаят дипломата, пак ще ти намерят цаката – не се съмнявай. И всичко ще е законно, съвсем точно по процедурата, дето вика лелката – шеф на комисията.

Я ела по-наблизо – да ти прошепна аз как можеш да заемеш желания пост. Първо трябва да намериш човек, който да те препоръча на въпросния „бизнесмен“. И току-виж работата станала. Той, „бизнесмена“ де, търси точно такива умни и красиви като тебе, щото модата сега е такава. Трябва му млада и интелигентна опаковка, за да може да продължи да му върви „бизнеса“ на спокойствие. Идеален си, като те гледам. Точно пасваш.

Обаче, избий си ги от главата тия идеали, че ще служиш на града и на съгражданите си. Не, не, мойто момче. Ще служиш само на „бизнесмена“, ако искаш да участваш във властта. Иначе, не може. То, това е далавера – замисли се. Слушкаш и папкаш. Знаеш ли колко народ в Русе така преживява…

Какво викаш? Не ти харесва какво предлагам? Мислиш си, че можеш да промениш града, да изчистиш въздуха му, да направиш живота на русенци по-добър? Наивник си ми ти. Будала. Най-добре си вземай дипломата и се връщай в Германия. Системата тук не търпи такива като теб – елиминира ги.

Пък, ако наистина си решил да останеш в Русе и да го играеш честен идеалист, прави-струвай, но гледай да не се пречкаш много-много в краката на „бизнесмена“. Щото той знае как да се справя с такива като тебе. Мафия, брат!


Напишете коментар