Неграмотна шефка на „Инспекция по труда – Русе“ цъфна като трол в Интернет

Тежките съмнения са, че Ирена Николаева използва държавната институция, за да громи неудобните на ГЕРБ по политическа и бизнес линия

renato-otaner

Обсъждане на проваления концерт „100 години Едит Пиаф“ в Русе стана повод да бъде разкрита самоличността на потребител под името „Renato Otaner” в социалната мрежа „Фейсбук“. Зад него се оказа шефката на дирекция „Инспекция по труда – Русе“ Ирена Николаева.

Събитието, планирано да се проведе в новата зала „Булстрад Арена“, бе анулирано в последния момент. Според организаторите, причините са „логистични“, като се изтъква „международното положение“ след атентатите във Франция. От друга страна, не малко русенци коментираха, че шоуто е отменено поради липсата на достатъчен интерес у публиката, предвид цените на билетите, както и заради проблеми с инфраструктурата за подобен род събития.

В дискусия по темата във фейсбук групата „Обществен съвет“ потребител под името „Renato Otaner” се опита са защити „усилията и постигнатото“ от властта на партия ГЕРБ в Русе, обвинявайки останалите участници, че са „неграмот(н)ици и черногледци“, които само знаят да „мрънкат“. В типичен тролски стил шефката на Инспекцията по труда изтъкна това, което екипът на кмета „прави“ за града и поиска да дири сметка защо хората не могат да го оценят правилно.

С недопустим, назидателен тон г-жа Николаева обяви, че работата на опозицията в Общинския съвет е да „мрънкоти“. Освен това, тя разкри на всички участници в дискусията своята неграмотност, на което чистосърдечно й бе предложено да се върне в първи клас и да наблегне на граматиката и правописа. „Възмущението“ на Николаева, как Русе все още не може да стане „столица на културата“, бе изразено с особено изписване от нейна страна на думата театър, като „тЯтър“.

Irena-nikolaeva3 Irena-nikolaeva32 11209479_10206611072749066_1263949026440103198_n

Една лакърдия в Интернет – какво толкова, ще кажат някои. Неграмотността не е порок, стига да нямаш диплома по право от Русенски университет и да не си работил като „главен инспектор“ и „старши юрисконсулт“ в Инспекцията по труда, преди да я оглавиш като директор. Но какво пък – актовете, постановленията и документите се пишат от други – другарката Ирена само ги подписва. Друга е причината Николаева да заема този пост. Изглежда, става дума за изпълнението на едни специални поръчки, към които тя има поети ангажименти.

Проблемът е далеч по-дълбок. Инспекцията по труда, както и други държавни институции, издаващи наказателни постановления, са впрегнати от години да громят неудобни бизнесмени и политически противници на партия ГЕРБ. Методите са брутални и системни. Под формата на „проверки от държавни органи“ се прилагат мутренски похвати от зората на прехода. Бухалките са замени от писалките на чиновниците, но крайният резултат е непроменен. Така се освобождават бизнес територии за наши хора, така се отстраняват политически неудобните лица от различни постове в администрацията и институциите.

И, за да не сме голословни, ето един пример. Ирена Николаева праща инспектори на наказателна акция в училището в село Глоджево през 2013 г. В наглостта си при разчистването на лични сметки потребител „Renato Otaner” няма скрупули да посегне и на скромния бюджет на селското школо. На Алеко Алеков, директор на училището, е съставен акт, че бил назначил неправомерно с трудов договор… библиотекарката.

Седем месеца по-късно е изпратено и наказателно постановление за 1 500 лв, които училищните власти трябва да извадят от бюджета на школото и да платят на Инспекцията по труда. Директорът обжалва пред Русенския районен съд, който отменя както акта, така и наказателното постановление. В мотивите четем: „Административно наказващия орган следва да бъде крайно прецизен в оценката си и да избягва всякакъв формализъм при проверките си на училища. Настоящият исторически момент се отличава с дълбока рецесия, най-малко се обръща внимание на състоянието на училищата, което е укоримо политическо поведение, но която несправедливост не следва да се задълбочава с налагането на излишни и особено неправилни санкции.“

Цялата сага е описана подробно от сайта „Лудогорие Инфо“, но знаменателен в този случай е коментарът на директора на училището в Глоджево Алеко Алеков, цитиран от колегите:

„Няма да скрия, че всички в училище бяхме изумени от неочакваната и брутална „възпитателна“ мярка, която се опита да ни наложи директорката [Ирена Николаева] на „Инспекция по труда“ в Русе с определената глоба от 1 500 лв. Едва ли е необходимо да обяснявам, че сума от такъв порядък е сериозна за едно училище… Доколко е заслужено и справедливо подобно сурово наказание, граничещо с бруталността, оставям да преценят вашите читатели. По-притеснителното обаче е друго – наличието на редица поразителни съвпадения и факти, събития и личности, свързани с цялата история, които не само будят съмнения относно (не)обективността на проверяващата инстанция, но и ги потвърждават. Не ми се иска да вярвам, че в случая има пръст или е замесена една от политическите сили. Няма да коментирам и политическата принадлежност или пристрастия на който и да е от съпричастните към случая. Остава обаче усещането, че беше направен несполучлив опит да се използва държавната машина с користна цел и не по предназначение. Дано не се налага един ден някой да се разкайва пред съвестта си.“

Съвест? Изглежда, другарката Николаева няма такава. Тя е просто едно неграмотно, но удобно оръдие в ръцете на партията си. И толкоз.


Още по темата: „Русенска фирма дере по три кожи от работниците си на изпроводяк“

Напишете коментар