Прокуратурата проверява Община Русе за тролейбусната афера

Как русенци се разминаха с нови тролейбуси заради „анонимен сигнал“, който принуди институциите да предприемат действия, довели до прекратяването на обществена поръчка

При осигурено изцяло финансиране от Европейския съюз администрацията на кмета Пенчо Милков повече от година не успява да достави нови тролейбуси за градския транспорт в Русе.

Специализираната прокуратура проверява прекратената при странни обстоятелства обществена поръчка на Община Русе за закупуването на нови тролейбуси за нуждите на обществения транспорт в града. В последните седмици екипът на „ФРОНТАЛНО“ имаше интензивна кореспондеция с Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ /ОПОС/. На нашето искане да получим цялата налична информация по случая, оттам ни съобщиха, че вече са предали по компетентност преписката с цялата документация в Специализираната прокуратура, с копие до Окръжната прокуратура в Русе.

По закон прокурорите ще трябва да проверят всички факти и обстоятелства и при наличие на данни за извършено престъпление ще започнат наказателно преследване срещу замесените лица. До какво ще достигнат накрая от Прокуратурата не е ясно, защото голяма част от твърденията в „анонимния сигнал“, на чиято база бе прекратена обществената поръчка, изглеждат трудни за доказване. Още повече, че, както изглежда, облагите от „престъплението“ не са консумирани.

„Чудовищна схема за злоупотреба с европейски средства“

На 3 февруари т.г. на редакционната поща на „ФРОНТАЛНО“, както и до много други медии, бе изпратен „сигнал за злоупотреба с еврофондове“. Подател на „сигнала“ беше абсолютно неизвестният до този момент граждански комитет „СПАСИ РУСЕ“. На две страници бяха изложени твърдения за нарушенията, извършени от кмета и други служители на Община Русе, по проекта за закупуването на нови тролейбуси, което се финансира изцяло от Европейския съюз по Оперативна програма „Околна среда“ и е на стойност 14 250 000 лв. без ДДС.

В самия сигнал от „СПАСИ РУСЕ“ се позовават като източник на служители от общината, чиито имена не се споменават. Та, служителите, пишат от гражданския комитет, „ни разкриха чудовищна схема за злоупотреба с европейски средства и корупция от най-висша степен, в дъното на която стои организирана престъпна група, оглавявана лично от кмета Пенчо Милков. В нея влизат също така и заместник-кметът по „Комунални дейности“ Димитър Недев, който е и ръководител на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (договор на проекта №Д-34-89/07.10.2019 г.), както и Полина Стоянова – старши юрисконсулт в отдел „Обществени поръчки“ на Община Русе и юрист в екипа за управление на проекта.

„Кметът Милков наредил на подчинените си да манипулират обществената поръчка“

Според „СПАСИ РУСЕ“, източниците на изпратения до тях сигнал свидетелствали, че кметът Милков, заместникът му Недев и юристът Стоянова имали за цел да облагодетелстват една конкретна фирма – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД – в намерението й да достави 15 тролейбуса марка „ВКМ Energis” на белоруския производител „БКМ“ /„БелКомунМаш“/.

Обществената поръчка на Община Русе за закупуването на 15 тролейбуси за нуждите на „Общински транспорт Русе“ ЕАД беше обявена на 13 ноември 2020 г. и в процедурата бяха подадени оферти от 5 фирми – едната от които действително е „Авто Инженеринг Холдинг Груп“.

В сигнала се твърди, че по указание на кмета Милков, ръководителят на проекта Димитър Недев и юристката Полина Стоянова още преди обявяването на обществената поръчка са допуснали лица, свързани с посочената фирма, да манипулират Техническата спецификация и да заложат две дискриминационни условия към потенциалните кандидати. Става дума за характеристиките и параметрите на конкретни модели фенерче и дефибрилатор, за които в „сигнала“ се твърди, че фирма „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ е изключителен представител на техните производители за България.

Набедените в „анонимния сигнал“ за „чудовищна корупция и злоупотреби“ Пенчо Милков, Димитър Недев и Полина Стоянова /от ляво на дясно/ са невинни до доказване на противното.

„Юристката Стоянова разкрила на фаворизираната фирма офертите на конкуренцията“

След изтичане на срока за кандидатстване по обществената поръчка, със Заповед № 004/ 06.01.2021 г. на Изпълнителния директор на „Общински транспорт Русе“ ЕАД Александър Георгиев е сформирана комисия за разглеждане на подадените оферти, чийто председател е зам.-кметът Димитър Недев. В комисията влизат служители на Община Русе, сред които и споменатата по-горе Полина Стоянова.

„Следвайки указанията на кмета Пенчо Милков и на неговия заместник и ръководител на проекта Димитър Недев, според изпратения до нас сигнал от свидетели, работещи в общинската администрация, г-жа Стоянова е изнесла офертите на всички кандидати и в разрез с всички норми ги е направила достояние на представители на фаворизирания от кмета кандидат „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД“, пишат още от „СПАСИ РУСЕ“.

Кой стои зад „гражданския комитет“, изпратил „сигнала“?

След получаването на сигнала екипът на „ФРОНТАЛНО“ се опита да провери от своя страна, доколкото е възможно, всички изложени факти и обстоятелства.

На първо място установихме връзка по електронната поща с подаделите на сигнала и поискахме доказателства за описаните нерагламентирани действия на кмета Милков, на неговия заместник Недев и на юристката Стоянова. Такива не получихме. Поискахме още да разговаряме с техните източници от Община Русе при гаранции от наша страна, че тяхната анонимност ще бъде запазена. Това също не се случи.

„Секретарят“ на „комитета“ лице, именувало се като „Димитър Кръстев“, ни обясни, че „СПАСИ РУСЕ“ е структура, която „обединява гражданската енергия на русенци около ускореното развитие на града и се противопоставя активно на всякакви форми на корупция и злоупотреби с публични средства“.

По-голямата част от активистите на „комитета“, които били около 30 души, живеели в София или в чужбина, а неформален лидер на „организацията“ бил някой си Йосиф Русев – магистър по компютърни науки в „Империал Колидж“ и настоящ успешен бизнесмен в Лондон, ни написа още „секретарят Кръстев“. Опитът на „ФРОНТАЛНО“ да намери публична информация за организация с името „Спаси Русе“, както и за свързани с нея лица „Йосиф Русев“ и „Димитър Кръстев“, удари на камък.

На поканите ни към „г-н Кръстев“ да осъществим връзка по телефон, скайп, месинджър, WhatsApp, вайбър или друг подобен канал той не се отзова. С други думи, „ФРОНТАЛНО“ не успя да потвърди самоличността на подателите на сигнала и по същество на този етап те си остават анонимни лица. Интересно е, дали прокурорите ще имат по-голям успех от нас в установяването на подателите на сигнала и, най-важното – в издирването на онези служители от Община Русе, които са били свидетели на незаконните действия на кмета и другите две посочени лица.

Институциите се задействаха светкавично

Невероятно е, наистина, как за разлика от други случаи, подкрепени с далеч повече доказателства (например разследванията на сайта „Биволъ“), в тролейбусната афера на Община Русе на базата на „анонимен сигнал“ институциите неочаквано реагираха светкавично.

Още на 5 февруари (само два дни след подаването на сигнала) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ към Министерството на финансите Людмила Рангелова изпраща писмо до Управляващия орган по ОПОС, който има компетенцията да проверява за нередности. „В сигнала се съдържа информация за сериозни нарушения при провеждането на обществената поръчка“, пише в писмото си Рангелова и настоява от ОПОС да извършат проверка по случая.

Междувременно става ясно, че подобен „анонимен сигнал“ е бил подаден до Община Русе още на 29 декември 2020 г. С решение на кмета Милков (за което той не е изнесъл своевременно информация в публичното пространство) е била назначена вътрешна проверка, изискани са независими експертни мнения и е бил проведен одит.

Одитният доклад сочи нередност и незаконосъобразност

Одитният доклад и становището на независимия експерт категорично потвърждават, че е налице нередност във връзка с провеждането на въпросната обществена поръчка за закупуването на тролейбуси. В техническите спецификации е заложено оборудване (LED осветително тяло и система за АДВ), което не може да се счете за абсолютно необходимо като оборудване за тролейбус.

Изисканото допълнително оборудване не отговаря на Закона за обществените поръчки /ЗОП/, тълкува се като ограничаващо условие и води директно до нарушение на чл. 49 от ЗОП, който гласи: „Техническите спецификации трябва да осигуряват равен достъп на кандидатите или участниците до процедурата за възлагане на обществената поръчка и да не създават необосновани пречки пред възлагането на обществената поръчка в условията на конкуренция.”

Въз основа на установените нередности Община Русе е била изправена пред възможността да й бъде наложена финансова корекция от 3 652 500 лв. по този проект за сметка на общинския бюджет. В крайна сметка, предвид обстоятелствата на 25 февруари с решение на управителя на „Общински транспорт Русе“ ЕАД Александър Георгиев обществената поръчка е прекратена, а обявлението за това е публикувано в системата ЕОП на 16 март.

Община Русе оспорва незаконосъобразността

Също на 25 февруари от Община Русе най-сетне излязоха със съобщение по скандалния случай. В него се твърди, че „обществената поръчка е законосъобразна и кандидатите са я приели без възражения.“

Документацията за обществената поръчка е изготвена от външен консултант, нает в рамките на проекта по ОПОС. Относително големият брой участници в нея ясно показва, че предоставените условия позволяват достатъчна конкуренция, което обезсилва твърденията за „дискриминация“. Красноречив е и фактът, че никой от тях не е обжалвал пред КЗК решението за откриване на обществената поръчка, което съдържа условията“, се казва в изявлението на Общината.

Сега, когато офертите са отворени и Община Русе е на път да направи нова крачка за увеличаване на парка от превозни средства на общинското дружество, очевидно се преследват политически цели чрез неверни твърдения и спрягане на имена от администрацията. Това обяснява и анонимността на клеветите, на които не може да се потърси съдебна отговорност поради липсата на официален подател“, написаха още от доминираната от БСП Община Русе, визирайки вероятно в нечиста игра основния си политически конкурент ГЕРБ.

Замесената фирма категорично опроверга твърденията в „сигнала“

„ФРОНТАЛНО“ се свърза и потърси мнението на ръководството на фирма „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД. В отговор на наше запитване Цветелина Димова ни написа, че сигналът на „СПАСИ РУСЕ“ съдържа неистински, манипулативни и клеветнически твърдения, които не кореспондират с действителното положение и имат за пряка цел увреждане доброто име и търговската репутация на фирмата.

От „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ твърдят в отговор на наш въпрос, че не са изключителен представител за България на който и да е производител на дефибрилатори и фенерчета, включително и на тези посочени в сигнала на „СПАСИ РУСЕ“.

На въпрос действително ли става дума за белоруски тролейбуси, от фирмата посочиха, че нямат практика да разгласяват публично направените тяхното дружество оферти към свои клиенти, като съгласно чл. 102, ал. 1 от Закона за обществените поръчки участниците посочват в офертите си информацията, която смятат за конфиденциална във връзка с наличието на търговска тайна и която не подлежи на разкриване.

Белоруските тролейбуси БКМ – модел 321 вероятно са били в офертата на „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ за Русе. Фирмата доставя 9 броя от тях по вече спечелена обществена поръчка във Враца.

Какви тролейбуси иска да достави „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ в Русе?

Въпреки отказа на фирмата да потвърди дали в тяхната оферта става дума за тролейбуси с произход от Беларус, „ФРОНТАЛНО“ успя да извърши проверка и да съпостави някои факти.

Авто Инженеринг Холдинг Груп“ спечели миналата година обществена поръчка за доставка на нови тролейбуси за врачанското общинско предприятие „Тролейбусен транспорт“. В процедурата участваха две фирми, като единственият им конкурент „Екселор Холдинг Груп“ бе отстранен от процедурата за редица неизпълнени условия в техническите изисквания. Така на практика „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ спечели без конкуренция.

Интересното в случая е, че абсолютно същите характеристики и параметри за фенерче и дефибрилатор (LED осветително тяло и система за АДВ) от спряната обществена поръчка в Русе са заложени и в техническата спецификация във Враца, но „Екселор Холдинг Груп“ не е отстранена от процедурата заради несъответствия по тези две позиции, а по други по-сериозни причини.

От документите по обществената поръчка във Враца става ясно, че спечелилата фирма има намерението да достави девет броя тролейбуси Energis Metropolis – MP”.

Нашето разследване показа, че „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ има подписан договор с базираната в Краков полска компания „ENERGIS Sp. z o.o“, която трябва да „произведе“ и достави 9 броя тролейбуси по спечелена от нашата фирма обществена поръчка във Враца.

„ENERGIS Sp. z o.o“ обаче е част от белоруския холдинг „БКМ“ и фактически се оказва, че „полските“ тролейбуси „Energis Metropolis – MP” всъщност са известният модел „321“ на фирмата-майка от Беларус. Това е видно от публикация в LikedIn профила на „ENERGIS Sp. z o.o“. Вероятността от „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ да са „играли“ в Русе със същите тролейбуси е много голяма.

Тролейбусите от Беларус дебютираха на пазара в ЕС през Враца

Бърза проверка в сайта на белоруския производител „Белкомунмаш“ /БКМ/ показва, че неговата продукция не е особено популярна в Европа. Компанията досега е произвела малко над 4 200 тролейбуса, които са пласирани почти изцяло в страните от бившия Съветски съюз. Има две изключения. 115 тролейбуса са продадени в Република Сърбия, а наскоро един тролейбус незнайно защо е бил изпратен в далечна Аржентина.

Освен тролейбуси, белоруската компания произвежда още трамваи и електробуси, които се пласират само и единствено в страните от бившия СССР. Изглежда, че дебютът на „Белкомунмаш“ на пазара на Европейския съюз е с доставените девет тролейбуса във Враца.

Политически игри или война между бизнес конкуренти

В своята оповестена позиция от общинското ръководство съзряха възможността зад „анонимния сигнал“ да се крият нечисти действия на техния политически съперник. Факт е, че сигналът за обществената поръчка беше раздухан светкавично от агенция „ПИК“ и други жълти медии, близки до ГЕРБ, както и в русенски фейсбук страници и групи, които, ако се съди по съдържанието им, са гербаджийски.

Другата следа, до която достигна „ФРОНТАЛНО“, е възможната война между бизнес конкуренти. Две от участващите фирми в обществената поръчка на Община Русе – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ и „Екселор Холдинг Груп“ – вече „кръстосаха шпаги“ и се замеряха с взаимни обвинения през медиите миналата година, когато се състезаваха за доставка на тролейбуси във Враца. Цялата история оттам бе разказана от сайта „Факти“ през март 2020 г.

Последната възможност, която ни се струва много несериозна, е наистина да са се появили отведнъж „големи борци против корупцията и радетели за благото на Русе“. Бъдещето ще покаже дали „анонимният комитет“ ще има други инициативи или ще си остане еднодневка, свързана като субект по тази тролейбусна сага. При всички случаи, ако държи да бъде фактор в общественото пространство, „СПАСИ РУСЕ“ трябва да излезе от своята анонимност и да представи с лицата им хората, които стоят зад тази организация.

Това са описаните в „анонимния сигнал“ на „СПАСИ РУСЕ“ дефибрилатор и фенерче.

Заради един дефибрилатор и едно фенерче

Фактите по случая в резюме са следните:

  • Един „анонимен сигнал“ успя да спре обществена поръчка за 14 250 000 лв, което, съгласете се, не се случва всеки ден.
  • Установените нередности в техническата спецификация на обществената поръчка са изискванията към едно фенерче и един дефибрилатор, които имат приблизителна пазарна цена от около 6 000 лева. Според одитния доклад заложените изисквания към фенерчето и дефибрилатора са НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНИ и водят до нарушаване на Закона за обществените поръчки.
  • Кметът Милков, заместникът му Недев и юристката Стоянова са набедени в медиите, че „са замесени в чудовищна корупция“ без в публичното пространство да са представени доказателства за тяхната виновност.
  • Фирма „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ е набедена в медиите, че е манипулирала обществената поръчка за доставка на нови тролейбуси (и вероятно е корумпирала служители на Община Русе), без в публичното простанство да са представени доказателства за това.
  • Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда“ е изпратил по компетентност преписката по случая в Специализираната прокуратура и в Окръжната прокуратура в Русе. По закон прокурорите са длъжни да извършат проверка и при наличие на данни за извършено престъпление да повдигнат обвинения.

Липсата на нови тролейбуси е провал за кмета Милков

А дали става дума за „чудовищна корупция“ или пък за обикновена некадърност при писането на обществени поръчки – резултатът в крайна сметка е един и същ: засега Русе остава без нови тролейбуси. И това може да бъде отчетено само и единствено като грандиозен политически провал на кмета Пенчо Милков и неговата администрация. Още повече, че от същата администрация се очаква да подготви проектите, с които Русе ще участва в програмите за европейско финансиране в новия програмен период. Това е една сериозна тема за размисъл, независимо до какво ще достигнат накрая в своята проверка прокурорите.

Така че, преди да потърси вината другаде, кметът Милков е добре да намери къде греши неговият собствен екип. Понеже вече година, след осигурено изцяло финансиране от Европейския съюз и след две прекратени обществени поръчки, Общината все още не успява да достави нови тролейбуси за нуждите на градския транспорт в Русе. А това е неприемливо и не говори никак добре за способностите на администрацията на Пенчо Милков. Става дума за провал по проект, чиято крайна цел е подобряване качеството на атмосферния въздух в изтерзания ни град.


По темата работиха Йордан Йорданов и Радко Димитров.

Напишете коментар