Ремонтче на стадионче: За Кмета, Доктора и „досадните формалности“

  • Източва ли се футболен клуб „Дунав 2010“ с активното съдействие на Община Русе в полза на частната фирма – кандидат-концесионер на спортната база в квартал „Здравец“?

  • Компрометирана ли е самата процедура за концесия и защо общинските власти си затвярят очите за случващото се на стадион „Дунав“ в последната година и половина?

Кметът на Русе Пламен Стоилов и шефът на „Дунав“ д-р Симеон Симеонов ще трябва да отговарят на доста въпроси, свързани с предстоящата концесия на спортната база в квартал „Здравец“.

Спазването на закона, както призна наскоро министър-председателят Бойко Борисов, е една досадна формалност. И както личи, думите на Падишаха се претворяват в дела надолу по веригата от неговите лакеи и калинки. Щом Партията е решила нещо – то ще стане, независимо от „досадните формалности“.

Получен сигнал за нередности около предстоящата концесия на спортен комплекс „Дунав“ даде повод екип на „ФРОНТАЛНО“ да провери казуса и предоставените факти, в опит да потвърди истинността на твърденията. Случаят, както изглежда, се оказа по-дълбок и освен, меко казано, странните събития, предшестващи процедурата по концесията, следите в схемата ни отведоха до операциите на самия футболен клуб „Дунав 2010“. А оттам, нишката стигна до политико-икономическите кръгове около кмета на Русе Пламен Стоилов и партия ГЕРБ.

Да сложим каруцата пред коня

Сигурно си спомняте абсурдния случай за „оная поръчка“ от 2015 г., когато фирма спечели обществена поръчка на Община Русе след приключването на работата по нея. Публикацията на „ФРОНТАЛНО“ тогава доведе до проверка на ДАНС по разпореждане на Главната прокуратура, но случаят се потули и нищо не се чу впоследствие. Навярно, някоя папка за Пламен Стоилов все още си отлежава в сейфа на Цацаров, очаквайки по-добри времена.

Подобно на „оная поръчка“, сега и случаят с концесията на стадион „Дунав“ изглежда идентичен. Сложи ли пак Община Русе каруцата пред коня предстои да разберете в следващите редове. Но преди това, за хората, намиращи се далеч от футболните дела, е необходимо едно кратко въведение.

Спортен комплекс „Дунав“ в квартал „Здравец“ е традиционна база на едноименния футболен клуб още от построяването му в началото на 60-те години на XX-и век. Сдружението с нестопанска цел /СНЦ/ „Дунав 2010“ е регистрирано на 6 декември 2010 г. с цел да управлява дейността на футболния отбор на дунавските ветерани. След фалита на стария клуб „ФК Дунав“ през 2011 г. на него се падна честта да продължи дългогодишната традиция, почвайки от нулата.

Председател на СНЦ „Дунав 2010“ от създаването му и досега е д-р Симеон Симеонов, известен като Доктора. Той съвместява успешно битността си на известен русенски хирург, бизнесмен и футболен началник.

В името на футбола

В началото Доктора и хората от СНЦ „Дунав 2010“, заедно с подкрепата на привържениците на отбора, установяват открито и прозрачно управление. Клубът редовно публикува най-подробни отчети за получените приходи и за направените разходи, които са обществено достъпни на уебсайта на „Дунав“. Политиката на д-р Симеонов за публичност дава своите плодове и няколко русенски фирми започват да помагат финансово на клуба. Съвпадение или не, но в края на 2014 г, в Управителния съвет на сдружението като частно лице влиза заместник-кметът на Община Русе Иван Григоров и дотогавашната политика на прозрачно управление е преустановена.

По същото време за старши треньор на „Дунав 2010“ вече е привлечен Веселин Великов и отборът започва да прогресира, като от „В“ група, преминава през „Б“ и влиза в новата Първа лига, стигайки до немислимото участие в турнира на УЕФА „Лига Европа“. Невероятният възход на футболния тим, обаче, среща сериозни трудности поради отколешните проблеми с лошото състояние на спортната база в Русе. Общината, която е собственик на стадионите и съоръженията, просто няма нито административен, нито финансов капацитет да се справи със ситуацията.

Споменатият по-горе случай с „оная поръчка“ бе за ремонт на съблекалните на Градския стадион, а от него зависеше лицензът на клуба за „Б“ група. После, при влизането в Първа лига, не само Русе, но и цяла България, стана свидетел на сагата с прословутия ремонт на Градския стадион. Този случай пък влезе директно в „Черната книга“ за разхищения на публични средства.

Тогава Общината в Русе се опитваше да се измъкне „по терлици“ от негативите, идващи от скандалния ремонт, прехвърляйки вината към фирмата-изпълнител „Тарктур“ (подизпълнител на проект, свързан с Южен Поток и близка до скандалната „Трейс груп“).

Обвинения в много по-деликатна форма от страна на русенските политици застигнаха и Министерството на спорта, което беше в ролята на възложител на поръчката, но в крайна сметка отговорността се разми някъде в окото на разразилия се административен ураган. А теренът на стадиона често изглежда и до ден днешен като поразен от тежката природна стихия. В същото време страстта на местните управници за установяване на истината по случая и търсенето на отговорни изчезна скоропостижно след няколко изявления на министър Кралев, които недвусмислено напомниха на русенските питомници на властта къде им е мястото в хранителната верига.

Концесия за фирмата на Доктора

Базата на клуба, стадион „Дунав“, също беше в тежко състояние и затрудняваше изключително тренировъчния процес на отбора и на всички формации от детско-юношеската школа. Нуждата от спешен основен ремонт бе повече от наложителна. Така на 13 юли 2016 г. в Община Русе постъпва проект на новосъздадената фирма на д-р Симеонов „РДС Инвест“ за обновяване на базата в кв. „Здравец“. Предложението е части от спортния комплекс „Дунав“ да бъдат отдадени на концесия на фирмата на Доктора, за да могат да се подобрят тренировъчните условия за отбора.

Някъде по това време в нечий кабинет е било взето решението стадионът да се даде на Доктора по партийна линия. Но не на футболния клуб „Дунав“, както би било най-справедливо, а на частната му фирма. Идеята е ясна: при смяна на ръководството на клуба в бъдеще, базата да остане под контрола на „нашия човек“. Решили са с пари на клуба просто да платят ремонта, а после, когато му дойде времето, документално да изкарат с по-късна дата, че ремонтите са по концесията и за сметка на „РДС Инвест“. За Общината, в лицето на кмета Стоилов, и за Съвета, е останало само да оправят там „досадните формалности“ с процедурата за концесия. Към тези съждения сочи логиката на последвалите събития.

Само че отдаването на концесия на точно определена фирма не е лесна задача. Има дълга законова процедура, при която биха могли да се явят и други кандидати, освен „правилната фирма“. В средата на януари 2017 г. Общинският съвет в Русе дава своето съгласие администрацията да започне подготовка за процедурата за отдаване на концесия на стадион „Дунав“. Това включва на първо място провеждане на обществена поръчка за външни консултанти. Те, от своя страна, трябва да изготвят обосновка на концесията, проект на предложение и на решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия, проект на обявление, проект на документация за участие в процедурата за предоставяне на концесия, както и проект на самия концесионен договор.

10 май 2017 г. Начало на „козметичния ремонт“. Машини изорават терена на стадион „Дунав“.

В началото на май 2017 г. на стадион „Дунав“ обаче внезапно започва голям ремонт. Строителни машини влизат и изорават терена, направени са изкопни работи. В следващите месеци е извършена цялостна подмяна на тревната настилка, изградени са автоматична поливна и дренажна системи, започва паралелно ремонт на трибуните и на входовете на стадиона, както и изграждане на две нови изкуствени игрища зад вратите на основния терен. Всички тези дейности предстои тепърва да бъдат описани в обосновката на концесията, остойностени на 565 000 лв. и ще бъдат публикувани чак след година – на 2 юли 2018 г.

Инвестиционни разходи, публикувани официално на 2 юли 2018 г. на страница 6 в Обосновката за предоставяне на концесия на стадион „Дунав“. Оградените в червено инвестиции, срещу които стоят суми, вече са напрвени към този момент от СНЦ „Дунав 2010“. Обосновката е част от документацията, одобрена от Общинския съвет в Русе на 21 юни и е подписана от кмета Пламен Стоилов с негово решение от 27 юни.

По следите на „парите на Доктора“

Логични са въпросите защо през май 2017 г. на стадион „Дунав“ започва ремонт, за който се знае, че ще бъде обект на бъдеща концесия и кой плаща за него? Кандидат-концесионерът „РДС Инвест“ няма правно основание да ремонтира. Стадионът е собственост на Общината и се стопанисва от общинската фирма „Спортни имоти“, а футболният клуб СНЦ „Дунав 2010“ е просто наемател. Из града започват да се носят слухове, че ремонтът се прави „с пари на Доктора“. На самият обект, защото строителните дейности продължават и към днешна дата /виж фотогалерията след края на тази статия/, липсва задължителната информационна табела, от която да става ясно кой прави ремонта, за чия сметка, по какъв проект, и кой осъществява строителния контрол.

Няма да сбъркаме, ако кажем, че пред очите на всички, на имот на Община Русе се извършва нелегален строеж – „с парите на Доктора“, както гласи мълвата. „ФРОНТАЛНО“ тръгна по дирята с „парите на Доктора“ и стигна до финансовите отчети на футболния клуб СНЦ „Дунав 2010“, чийто председател на Управителния съвет е именно д-р Симеонов. От тях става ясно, че сдружението е в много добро финансово състояние. Сумарно за 2016 и 2017 г. приходите възлизат на 4 551 000 лв., а разходите са 4 288 000 лв. Това, което прави обаче впечатление, са нетипично високите разходи за суровини и материали /605 000 лв за 2017 г/, както и за външни услуги /1 088 000 лв/. Те превишават значително разходите за заплати и осигуровки на треньорите, футболистите и служителите в клуба.

Бърз поглед към приходите и разходите на СНЦ „Дунав 2010 Русе“ за 2016 и 2017 г. Годишен финансов отчет на сдружението в неговата цялост може да видите тук.

От публични изказвания на шефа на „Спортни имоти“ Веселин Богданов узнаваме, че течащият и в момента ремонт на стадион „Дунав“ се плаща със средства на клуба, което вероятно обяснява направените разходи, според финансовите отчети. Но само частично, тъй като вече споменахме, че строителните работи са остойностени на 565 000 лв. в обосновката към концесията.

Източва ли се футболният клуб със съдействието на Общината?

И тук изниква нов въпрос: защо футболният клуб СНЦ „Дунав 2010“ прави разходи за ремонт, който ще бъде обект на бъдеща концесия, без нито да участва в процедурата за концесия, нито да има гаранции, че направените инвестиции в базата ще му бъдат възстановени от бъдещия концесионер? Е ли това опит за източване на футболния клуб в полза на частна фирма? Защото по всичко личи, че точно това се случва. И то с активното съдействие на Община Русе, която си затваря очите за течащия ремонт и подготвя концесионна документация, включваща вече извършени дейности.

Ако се вярва на обясненията на директора на Общинското предприятие „Спортни имоти“ Веселин Богданов, ремонтът не бил основен, а козметичен. Някакво си там ремонтче на стадионче. Хайде, бе! Да изтърбушиш цял стадион и да твърдиш, че това е козметичен ремонт, са приказки за наивници. Думите на Богданов, обаче, изглежда, са били достатъчни за Общинския съвет в Русе да се хване и да даде „зелена светлина“ на концесията.

Съветниците са се съгласили да се открие процедура за определяне на концесионер, като в гласуваните от тях документи фигурира извършеният вече ремонт на стадион „Дунав“. Това се случва на сесия на Съвета на 21 юни т.г. От протокола става ясно, че все пак въпрос за съмнителните строителни дейности е имало. Не някой друг, а комунистът и бивш сътрудник на Държавна сигурност, проф. Николай Михайлов, пита:

„В медиите се появяват периодично съобщения за това как върви ремонта на този комплекс, за „Дунав“ говоря, и от изявлението на председателя на Управителния съвет става ясно, че се извършват ремонтни дейности и в крайна сметка ние ще разполагаме с едно топ съоръжение, както той твърди, ако правилно са го предали колегите от медиите. От другата страна всеки път като се връщам от лозето хвърлям по едно око през оградата на стадиона и там виждам, че се работи. Едното игрище е разорано, тоест оставам с усещането, че там вече е извършена някаква дейност. В същият момент в концесионния договор изрично е записано, че ще бъдат извършени подобни дейности, замяна на тревата и други, да не ги изброявам. И аз не мога да разбера всъщност как е възможно, грешка ли има в договора да е записана дейност, която вече е извършена, това е моят първи въпрос. Вторият ми въпрос и също, ако мога да разбера коя е тая фирма, която плаща, не става дума за конкретния изпълнител, кой дава тези пари, защото все пак е странно да даваш пари за дейност, която да е планирана да бъде в договора и не е ясно кой ще спечели тоя договор в крайна сметка. […]”
проф. Николай Михайлов
общински съветник от БСП

На поставения въпрос пред съвета застава шефът на „Спортни имоти“ Веселин Богданов, който казва следното:

„Към момента стадион „Дунав“ на база споразумение със „Спортни имоти“ е ползвател на съоръжението, фактически футболен клуб „Дунав“. ФК „Дунав“ тренират на това съоръжение още от началото на започване във „В“ група, „Б“ група, след това преминаването им в „А“ група. Съоръжението не е в добро състояние и поради тая причина с техните възможности и средства решиха да бъде подменена тревната настилка и да бъдат направени козметични ремонти на съоръжението, за да може то да бъде ползвано като такова за следващия футболен сезон. Фактически в момента ремонтите, които се извършват, не са основни, прави се затревяване на терена, частични ремонти по трибуните, без които няма да може да се провежда нормален тренировъчен процес от ФК „Дунав“ на това съоръжение. Средствата, които клуба заделя за това, са лични техни и ние нямаме участие в тоя ремонт при подобряване на условията на съоръжението Спортен комплекс „Дунав“.
Веселин Богданов
директор на Общинско предприятие „Спортни имоти“

Тук Веселин Богданов откровено е излъгал общинските съветници, тъй като затревяването на терена не се извършва в момента, както твърди той /изказването е направено на 21 юни 2018 г./, а е приключило още в края на предишната 2017-а и теренът се ползва за тренировки от началото на пролетния полусезон през януари 2018 г. Нещо повече, през април и май т.г., т.е. преди сесията на Съвета, на която Богданов говори, на обновения стадион „Дунав’ вече са проведени и три официални мача на ФК Локомотив (Русе) от първенството на Трета лига.

За да се разсеят съмненията на съветниците, на амбразурата се хвърля и самият председател на Общинския съвет – член-кор-ът проф. Христо Белоев, с думите в типичния комунистически стил „Другари, дайте да дадем!“:

„Аз лично не виждам никаква причина за притеснение, относно предложения проект за решение, бил съм част от работната група, която подготвяше този материал. По отношение на това, че някой прави някакви ремонти в момента, ами няма нищо по-хубаво от това, че Общината е намерила начин някой да спонсорира и да подобрява състоянието на едно спортно съоръжение, за което години наред общо взето не са полагани никакви грижи. […] Така, че предлагам всички ние да гласуваме съвсем с ясното съзнание, че правим нещо добро за спорта и за нашия град.“
член-кор. проф. Христо Белоев
общински съветник от БСП и председател на Общинския съвет в Русе

В крайна сметка, с 39 гласа „за“, 0 „против“ и 6 „въздържали се“, решението е прието и стартът на процедурата за избор на концесионер е даден на 2 юли т.г. И ако съветниците сега могат да претендират, че са били подведени, то какво да кажем за кмета на Русе Пламен Стоилов. На 27 юни точно той е подписал решението за откриване на процедурата за определяне на концесионер и би следвало да е запознат много добре с детайлите. Защото на 1 септември т.г. Стоилов лично заведе министъра на спорта Красен Кралев на новия терен на стадион „Дунав“, за да му покаже с каква база вече може да се похвали русенския футбол.

1 септември 2018 г. Кметът на Русе Пламен Стоилов е нагазил новия терен на стадион „Дунав“ и показва на министър Кралев и отбрани гости как тече ремонтът на съоръжението. Вляво от министъра е шефът на „Спортни имоти“ Веселин Богданов /с черната тениска/. По същото време все още тече процедурата по избор на концесионер. Снимка: Пресцентър на ГЕРБ-Русе.

Компрометирана ли е концесията на стадион „Дунав“?

Целият казус е толкова заплетен, че „ФРОНТАЛНО“ потърси помощта на своите юридически експерти. Те се обединиха около мнението, че няма законова рамка, по която бъдещият концесионер да бъде задължен да овъзмезди СНЦ „Дунав 2010“ за направения досега и все още продължаващ ремонт. От друга страна, в този истински театър на абсурда, за да спази концесионния договор, бъдещият концесионер ще трябва да разкопае отново терена и да разбута трибуните на стадиона. Иначе ще наруши договора.

В така създалата се ситуация остават да висят във въздуха парите, платени от СНЦ „Дунав 2010“ за строителните дейности. Това компрометира и самата концесия, защото нейната основна идея е строителство и експлоатация на обекта. А когато един е направил строителството, а друг ще го експлоатира, нещата не се връзват.

Вярно е, че в момента д-р Симеон Симеонов е едновременно както председател на УС на СНЦ „Дунав 2010“, така и собственик на фирмата кандидат-концесионер „РДС Инвест“. Това фактическо положение, обаче, едва ли ще се запази в следващите 35 години, какъвто е срокът на концесията. А и реално няма отношение към възникналия казус, тъй като това са два отделни юридически субекта.

Съществуват основателни притеснения, че в бъдеще футболният клуб може да стане заложник на концесионера на базата. Също така е напълно възможно в определен момент д-р Симеонов да реши да продаде „РДС Инвест“ на други хора, а с това и правата върху концесията, което допълнително може да усложни положението на ФК „Дунав 2010“ след време.

Въобще, липсват каквито и да е гаранции в концесионния договор, че футболният клуб ще може да ползва стадиона, който носи неговото име, ако концесионерът реши да не го допусне да тренира и играе мачовете си там. Подобен донякъде е случаят с другия русенски клуб „Локомотив“, който не е допускан до бившия си стадион от настоящия концесионер „Аристон“ ООД. /За „подводните камъни“, които крие концесионният договор, ще разкажем с подробности във втората част на нашето разследване./

Строителните дейности, обект на бъдещата концесия, продължават и в този момент с подготовка за изграждане на нов футболен изкуствен терен. Снимка: SkyscraperCity.com

Състезанието пак е с един кон

По всичко изглежда, че на основание на изложените факти и при желание от страна на компетентните органи, процедурата по концесия трябва да бъде спряна, за да се извадят от нея направените от СНЦ „Дунав 2010“ инвестиции. Впрочем, до днес, 2 октомври, според документацията, би трябвало да е приключила процедурата за определяне на концесионер. Такъв все още не е обявен официално. Добре осведомени източници на „ФРОНТАЛНО“ потвърдиха, че единствено фирмата „РДС Инвест“ се е включила в това поредно „състИзание с Идин кон“ на Община Русе.

„Опит за източване на футболен клуб „Дунав“, „скрита приватизация“, „заобикаляне на Закона за обществените поръчки“, „погазване на законността от страна на кмета на Русе Пламен Стоилов и Общинския съвет“, „схема“, „далавера“, „грабеж на публични средства“, „престъпление по служба“, „корупция“, „конфликт на интереси“… На този етап е трудно да определим кое от гореизброените подхожда най-добре на целия този случай и на замесените в него лица. Редно е да се произнесат компетентните органи.

Досадни формалности, а?

/към ВТОРА ЧАСТ/


  • За коментари и реакции следете #РемонтчеНаСтадионче в социалните мрежи.
  • Ако имате какво да добавите по случая, не се колебайте да ни пишете на: info@frontalno.com.
  • „ФРОНТАЛНО“ ще предостави правото на отговор на всички засегнати страни в случай, че те сметнат това за необходимо.

БИБЛИОТЕКА #РемонтчеНаСтадионче


ФОТОГАЛЕРИЯ НА ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ И В МОМЕНТА „КОЗМЕТИЧЕН“ РЕМОНТ НА СТАДИОН „ДУНАВ“ /в хронологичен ред/

(използвани за снимки на FC Dunav Ruse, Lokomotiv1930.com, както и на потребители във форумите RuseOnline.info и SkyscraperCity.com)

Напишете коментар