„Съветска история“ – документален филм (2008)

the-soviet-storyФилмът на латвийския режисьор Едвинс Шноре „Съветска история“ е най-добрата противоотрова за мръсните тайни на миналото, откривана досега. „Съветска история“ е увлекателен, дързък и безкомпромисен – така го описва в своето ревю популярното в цял свят британско списание „Икономист“. Бихме добавили още – шокиращ, правдив и невиждан до днес поглед към двете най-смъртоносни утопии на XX-и век – съветския комунизъм и националсоциализма. Главната цел на „Съветска история“ е да покаже близките връзки, по отношение на философията, политиката и организацията на режимите в Нацистка Германия и СССР.

Лентата започва с констатацията, че днес не е възприето (и дори е забранено) публичното показване на символите на Третия райх. В същото време, това правило не важи за символите на комунизма. Младежите, окичени с петолъчки, със символите на несъществуващия вече Съветски съюз или с лика на Че Гевара, не предизвикват у днешното общество същите реакции, ако да кажем, носеха лика на Хитлер върху облеклото си. Отговорът защо това е така, разбира се, е даден във филма.

soviet-stalin-hitlerСъветска история“ прави онзи задължителен паралел между националсоциализма и комунизма – търси и намира общите им корени, показва общото им минало, доказва, дори с документите показани във филма, общите действия и сътрудничеството между СССР и Нацистка Германия. Черно на бяло.

Във филма на Едвинс Шноре ще видите за пръв път разсекретени архивни документи с подписите на Берия и на началника на СС Мюлер, от които се вижда, че НКВД помага на Гестапо СС с методическа помощ и практическо обучение, давайки им „ценни“ насоки, с които по-късно е осъществен на Холокоста. Руснаците, от позицията на 20-годишния си кървав опит, обучават немците как се строят концентрационни лагери, как се избиват масово хора, как се осъществяват масови депортации на население.

Съветски и немски офицери вдигат тост в началото на Втората световна война.

Съветска история“ е тежък и тягостен филм, съпроводен с кадри на реки от кръв и тонове трупове на жертвите на тези човеконенавистни режими. Но въпреки шокиращите кадри, филмът държи зрителя пред екрана и разказва в детайли за Голяма чистка на Сталин, за Гладомора в Украйна, за пакта Молотов-Рибентроп, за Катинското клане, за сътрудничеството между Гестапо и НКВД, за съветските масови депортации на население и за гнусните медицински експерименти, често върху живи хора, правени в лагерите на смъртта ГУЛАГ.

Обучени от руснаците на кръв и терор, и добили достатъчно собствен опит и рутина, германците нападат СССР в хода на Втората световна война. Изведнъж, предвид обстоятелствата, Сталин се оказва на страната на Съюзниците. След края на войната, нацисткият режим е осъден и отречен, разкрити са всичките му кървави тайни. Изучава се в училище. А комунизмът и неговите престъпления остават табу. Неговите палачи водят тих и спокоен живот днес. Обкичени са с ордени и все още са на почит в днешна Русия.

Съветска история“ е цялостен разказ за най-смъртоносния и кървав режим – съветския комунизъм. Филм, който трябва задължително да се гледа. И помни.

Съветска история“ – документален филм, Латвия (2008), 85 мин /с български субтитри/

Сценарист и режисьор: Едвинс Шноре

Оператори: Едгардс Даугаванагс и Увис Бруянс

Официален сайт: SovietStory.com

Напишете коментар