Трима агенти на ДС са в листите за депутати от Русе

Секретен сътрудник „Перовски” и агентите „Искренов” и „Росен” са сред кандидатите за народни представители в 19-и Русенски многомандататен избирателен район за вота на 14 ноември

За предстоящите избори за парламент на 14 ноември в кандидат-депутатските листи в 19-и МИР-Русе са включени трима агенти на бившата Държавна сигурност, стана ясно от обявеното решение на Комисията по досиетата. И тримата вече са били обявявани с предишни решения на комисията.

Секретен сътрудник „Перовски”

76-годишният доцент д-р Георги Емилов Вълчев е хоноруван преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев”. Поради навършена пенсионна възраст в момента той е на граждански договор към катедра „Икономика”, сочи актуалната справка за преподавателския състав в учебното заведение.

Георги Вълчев

Вълчев е бил вербуван през лятото на 1982 г. от местното поделение на Държавна сигурност в Русе по линия на Първо главно управление (разузнаването). Той е бил натоварен от ръководещите го офицери да събира и предава данни за изказванията и поведението на чуждестранните студенти в университета, където още тогава е бил преподавател.

Досието на доц. д-р Вълчев съдържа множество доноси за различни студенти от Русенския университет, документи за получено възнаграждение, разходни документи и рапорти на ръководилите го щатни служители на ДС. Не е ясно кога точно преподавателят е бил снет от действащия оперативен отчет на комунистическите тайни служби, тъй като той продължава да сътрудничи на органите и след 10 ноември 1989 г.

От 1996 г. Георги Вълчев е ръководител на катедра „Икономика” в Русенския университет. От 1995 до 1999 г. е бил общински съветник в местния парламент, а по време на управлението на кмета Божидар Йотов и БСП през 2007 г. е назначен директор на дирекция „Финансово-стопански дейности” в Община Русе, като преди това е бил главен експерт в отдел „Бюджет и устойчиво развитие” в общинската администрация.

За вота на 14 ноември доц. Вълчев е трети в листата на коалицията „Патриотичен фронт”, в чийто състав влизат партиите НФСБ, БДС „Радикали” и БНДС „Целокупна България”. Принадлежността му към репресивния апарат на Държавна сигурност беше обявена за пръв път пред 2012 г. с решение на Комисията по досиетата, огласило доносниците сред преподавателите, заемали ръководни длъжности в Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Агент „Искренов”

Вторият в листата на ДПС Дауд Ибрям бе оповестен като агент на ДС под псевдонима „Искренов“ още през 2009 г. Оттогава досега той е бил неуспешен кандидат за депутат и за кмет на Русе в редица кампании. В момента Ибрям е областен председател на структурата на партията на Ахмед Доган в Русенско и е общински съветник в местния общински съвет, където е председател на т.нар. „Временна комисия за чистия въздух“.

Дауд Ибрям

Оцелелите страници от досието на Дауд Ибрям вече бяха публикувани от „ФРОНТАЛНО” като част от нашата поредица „Русенски досиета”. Той е бил използван от ДС като агент-провокатор срещу лица от неговия етнос по време на „Възродителния процес“. В досието му се съдържат многобройни собственоръчно написани доноси, почти изцяло срещу лица от турски произход, които са служили с него в русенското поделение на Строителни войски в периода 1984-85 г. По това време агент „Искренов“ е бил сътрудник на Трето управление на ДС /Военното контраразузнаване/.

След 1985 г. той е бил прехвърлен към местното поделение на Държавна сигурност в Пловдив, където продължава образованието си в тамошния Аграрен университет. След промените Ибрям е сред съоснователите на ДПС в Русенско, бил е кмет на родното си село Юделник от същата партия в периода 1991-95 г. В два периода – от 2006 до 2009 г. и от 2013 до 2015 г. е бил директор на РИОСВ-Русе. В момента е еколог във фирма „ТМ технолоджи“, намираща се на площадката на бившия КТМ.

Агент „Росен”

Живко Чапъров

Живко Чапъров бе разкрит като агент на Държавна сигурност през 2014 г. в качеството му на водач на листата на партия „Нова България“ в 19-и МИР-Русе. След обявяването на решението на Комисията по досиетата тогава той бе оттеглен от листата на „Нова България“ със скандал. Оказа се, че от партията са изискали преди регистрацията на листите всички кандидати за депутати да подпишат декларация, че никога не са сътрудничели на ДС, но Чапъров е подписал такава декларация с невярно съдържание.

За изборите на 11 юли Живко Чапъров бе в листата на партия „Възраждане“ в 19-и МИР, където е и за вота на 14 ноември под № 14. Той е използвал агентурния псевдоним „Росен“. Роден е през 1968 г., а 19-годишен е вербуван от ДС през 1987 г. Неговият вербовчик е старши лейтенант Пламен Пенов. Сътрудничел е на IV управление на ДС, т.нар. икономическо управление, занимаващо се с контрабанда, пране на пари и други престъпни дейности свързани с финансови операции. По време на казармата пък е сътрудничел и на Трето управление – ВКР.

Още русенски агенти в други избирателни райони

Най-известният русенски агент на Държавна сигурност – Красимир Каракачанов, е в две листи на неговата партия ВМРО-БНД – в 3-ти МИР-Варна и 25-и МИР-София. Под псевдонима „Иван” той е сътрудничел на Шесто управление на ДС през 1989 г.

Друго име сред кандидатите за народни представители за парламентарните избори напоследък е това на родения в Русе Владимир Чучуев. Той е сътрудничил на Шесто управление на ДС в поделенията му в Русе и Варна през 80-те години на миналия век под псевдонима „Асен”. Сега се кандидатира за депутат с листата на проруската партия „Русофили за възраждане на Отечеството” в 12-и МИР-Монтана.

57 агенти напират за Парламента

Общо 57 сътрудници на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА са издигнати за народни представители в листите на 18 партии и коалиции на предстоящите предсрочни парламентарни избори за 47-о Народно събрание.

Това стана ясно, след като Комисията по досиетата огласи проверката на лицата, регистрирани от районните избирателни комисии за предстоящия парламентарен вот на 14 ноември т. г. Проверката е обхванала общо 2065 кандидати за депутати. На проверка не подлежат 3045 кандидати, които към юли 1991 г., когато официално е закрита ДС, не са били навършили пълнолетие и не са могли да бъдат вербувани.

Сред основните политически сили единствено коалицията „Демократична България” не е издигнала кандидати за народни представители с агентурно минало. В листите на новата коалиция „Продължаваме промяната” на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев се оказаха трима доносници на ДС. Те бяха оттеглени като кандидати за депутати броени часове след обявяването на решението на Комисията по досиетата.

Специализираният сайт за чисто минало „Desebg.com” изчисли броя на агентите на ДС в листите на отделните партии и коалиции за вота на 14 ноември, както следва:

• БСП – 12 сътрудници;
• коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ, БДС „РАДИКАЛИ“ и БНДС „ЦЕЛОКУПНА БЪЛГАРИЯ“ – 5 сътрудника;
ДПС – 5 сътрудника;
• партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ – 5 сътрудника;
• коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 3 сътрудника;
• коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“ – 3 сътрудника;
• коалиция „Продължаваме промяната“ – 3 сътрудника;
• партия „Атака“ – 3 сътрудника;
• партия ВМРО–БНД – 3 сътрудника;
• партия „Воля“ – 3 сътрудника;
• партия „Българско национално обединение“ – 2 сътрудника;
• партия „Има такъв народ“ – 2 сътрудника;
• партия „Възраждане“ – 2 сътрудника;
• коалиция „Национално обединение на десницата“ – 1 сътрудник;
• партия „БНС Нова демокрация“ – 1 сътрудник;
• партия „Българска прогресивна линия“ – 1 сътрудник;
„Партия на зелените“ – 1 сътрудник;
• партия „Правото“ – 1 сътрудник.

Напишете коментар