Трима агенти на Държавна сигурност са в листите за изборите в 19-и МИР-Русе

Комисията по досиетата обяви решението си за разкриване на агентите и служителите на комунистическата Държавна сигурност за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. В 19-и МИР-Русе три са лицата, които попадат в оповестеното решение. Те са в листите на Движението за права и свободи /ДПС/, на партия „Възраждане“ и на Български национален съюз „Нова Демокрация“.

Доносникът от „Възродителния процес“

Дауд Ибрям

Вторият в листата на ДПС Дауд Ибрям бе оповестен като агент на ДС под псевдонима „Искренов“ още през 2009 г. Оттогава досега той е бил неуспешен кандидат за депутат и за кмет на Русе в редица кампании. В момента Ибрям е областен председател на структурата на партията на Ахмед Доган в Русенско и е общински съветник в местния общински съвет, където е председател на т.нар. „Временна комисия за чистия въздух“.

Неговото досие предстои да бъде публикувано от „ФРОНТАЛНО“ утре като част от нашата поредица „Русенски досиета“. Ибрям е бил използван от ДС като агент-провокатор срещу лица от неговия собствен етнос по време на „Възродителния процес“. В досието му се съдържат многобройни собственоръчно написани доноси, почти изцяло срещу лица от турски произход, които са служили с него в русенското поделение на Строителни войски в периода 1984-85 г. По това време агент „Искренов“ е бил сътрудник на Трето управление на ДС /Военното контраразузнаване/.

След 1985 г. той е бил прехвърлен към местното поделение на Държавна сигурност в Пловдив, където продължава образованието си в тамошния Аграрен университет. След промените Ибрям е сред съоснователите на ДПС в Русенско, бил е кмет на родното си село Юделник от същата партия в периода 1991-95 г. В два периода – от 2006 до 2009 г. и от 2013 до 2015 г. е бил директор на РИОСВ-Русе. В момента е еколог във фирма „ТМ технолоджи“, намираща се на площадката на бившия КТМ.

Агент „Росен“ от листата на „Възраждане“

Живко Чапъров

Живко Чапъров бе разкрит като агент на Държавна сигурност през 2014 г. в качеството му на водач на листата на партия „Нова България“ в 19-и МИР-Русе. След обявяването на решението на Комисията по досиетата тогава той бе оттеглен от листата на „Нова България“ със скандал. Оказа се, че от партията са изискали преди регистрацията на листите всички кандидати за депутати да подпишат декларация, че никога не са сътрудничели на ДС, но Чапъров е подписал такава декларация с невярно съдържание.

За изборите на 11 юли Живко Чапъров е под №9 в листата на партия „Възраждане“ в 19-и МИР. Той е използвал агентурния псевдоним „Росен“. Роден е през 1968 г., а 19-годишен е вербуван от ДС през 1987 г. Неговият вербовчик е старши лейтенант Пламен Пенов. Сътрудничел е на IV управление на ДС, т.нар. икономическо управление, занимаващо се с контрабанда, пране на пари и други престъпни дейности свързани с финансови операции. По време на казармата е сътрудничел и на Трето управление – ВКР.

Агент и в партията на Боян Расате

В листата на друга националистическа формация с крайни възгледи отново попадаме на агент на бившите тайни служби на комунистическия режим. Под №6 при кандидатите за депутати на Български национален съюз „Нова Демокрация“ на небезизвестния Боян Расате в 19-и МИР е записан Евтим Боянов.

Неговата принадлежност към ДС се разкрива сега за пръв път. Той е бил вербуван от Шесто управление през 1986 г. и е осъществявал дейност като агент под псевдонима „Камен“. Боянов е роден в София, където в момента е част от листата на БНС-НД в 24-и МИР, а участието му в русенската листа на тези избори вероятно е просто пълнеж.

Русенски агент в софийска листа

За агент „Асен“ от русенската и варненската структури на Шесто управление на ДС „ФРОНТАЛНО“ вече писа около вота на 4 април. Сега Владимир Чучуев, роден в Русе през 1956 г., е в листата на оглавявания от Жан Виденов „Ляв съюз за чиста и свята република“ в 24-и МИР-София.

Чучуев е заместник-председател на Национално движение „Русофили“ и е член на Националния съвет, както и секретар на Изпълнителното бюро на путинофилската партия „Възраждане на отечеството“ с лидер Николай Малинов.

Комисията по досиетата за вота на 11 юли

Комисията по досиетата е проверила общо 2 620 лица, които са сред кандидатите за депутати в листите на отделните партии и коалиции за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. От тях с принадлежност към органите на Държавна сигурност са обявени 51 души.

Най-много агенти на ДС има в листите на „БСП за България“ – 11, следвани от „Левия съюз за чиста и свята република“ – 8. С по пет агента са листите на „Българските патриоти – ВМРО, НФСБ, Воля“ и ДПС.

Само в листите на „Демократична България“, „Национално обединение на десницата – КОД, БЗНС, БДФ“ и „Републиканци за България“ няма нито един агент на бившата Държавна сигурност.

По традиция специализираният сайт desebg.com публикува пълен списък на политическите сили, допуснали в листите си за вота на 11 юли агенти и служители на ДС:

 • БСП за България – 11 сътрудници;
 • „Ляв съюз за чиста и свята република“ – 8 сътрудници;
 • „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“ – 5 сътрудници;
 • Партия Движение за права и свободи – 5 сътрудници;
 • Гражданска платформа Българско лято – 4 сътрудници;
 • „Атака“ – 3 сътрудника;
 • Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 2 сътрудника;
 • ГЕРБ-СДС – 2 сътрудника;
 • Партия „Възраждане“ – 2 сътрудника;
 • Партия „Има такъв народ“ – 2 сътрудника;
 • Партия на зелените – 2 сътрудника;
 • „Подем“ – 2 сътрудника;
 • Движение заедно за промяна – 1 сътрудник;
 • Български национален съюз „Нова демокрация“ – 1 сътрудник;
 • „МИР“ – 1 сътрудник.

Напишете коментар