Ударът на ГДБОП срещу „Полисан“ – с поне шест години закъснение

Контрабандата през пристанището на КТМ тече с години „като в стар мафиотски филм“

Не им върви напоследък на „патриотичните индустриалци“ от площадката на КТМ край Русе. Отекна трагедията в Хитрино с взривените цистерни на „Булмаркет“ и ето сега друг основен играч от района влезе в новините. Шумна акция на ГДБОП под наблюдението на специализираната прокуратура се провежда срещу фирма „Полисан“.

„Действията са на Данъчния отдел в Специализираната прокуратура и касаят неутрализиране на организирана престъпна група”, казва ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. Става въпрос за търговия с нелегални горива, за които не са плащани акцизи и данъци. Разследването, естествено, е в начална фаза и други детайли не се дават. Важна подробност е, че акцията се прави изненадващо от софийските органи, без за нея да са били уведомени предварително русенската полиция и прокуратура.

Акцията на ГДБОП е показна, мирише на предизборна маневра. Пеевските „медийни“ клоаки развиват версия, че ударът срещу „Полисан“ е удар срещу Веселин Марешки, който, видите ли, бил клиент на русенската рафинерия. Намеква се, че чрез данъчни измами и спестени акцизи варненският бизнесмен купувал евтино гориво и докарвал ниската цена по бензиностанциите си.

В средата на януари тази година подобна акция удари негова бензиностанция в Горна Оряховица. Там бяха иззети документи и проби от бензина и дизела, с цел да се установи произходът и качеството им. Явно нишката е довела спецпрокуратурата до „Полисан“.

Хубаво, но подобна акция „изписва очи“ на Марешки, а не обратното, каквато е тезата на жълтите сайтове. Поне такива са масово реакциите на хората. Някои с основание питат – а „Лукойл“? Е, да, ама забравихте ли – те са на загуба толкова години поред и данъци не плащат.

Ударът на ГДБОП срещу рафинерията на русенския бизнесмен Людмил Вълков е с поне шестгодишно закъснение. През 2011 г. в две поредни тв предавания разследващата журналистка Валя Ахчиева показа как на пристанището на „Булмаркет“ се разтоварва танкер с гориво на „Полисан“ без присъствието на митнически служител. /Наистина, изгледайте приложените по-долу видеофайлове, за да видите всички подробности от това разследване./

Цялата схема, излъчена тогава в национален ефир, разкри редица нередности и наведе на мисълта, че пристанището на КТМ, собственост на „Булмаркет“, може съвсем спокойно да се ползва за контрабанда, тъй като разтоварването на гориво от кораби на автоцистерни става „като в стар мафиотски филм“. Без митничар, без протокол, без засичане на претовареното количество. Зачулени юнаци чевръсто придърпват маркуча, бай Цвятко развива шланга… и работата става отървана. Куче влачи – диря няма. После, цистерната безпрепятствено може да напусне КТМ, по магистралния път да поеме в неизвестна посока към вътрешността на страната и да достави горивото, където си пожелае.

Схемата по същия сценарий си тече с години. Тихо и спокойно. Танкерите плуват до Крим и Молдова, товарят и докарват до понтоните на КТМ. След това, вече на наша територия, е лесно. Лесно е, защото митничарят си чопли носа някъде по трасето, докато цистерните хвърчат безпрепятствено край него.

За тази схема ли сега ГДБОП удари „Полисан“? Да де, ама днес сме 2017-а, а предаванията на Валя Ахчиева ги даваха по националната телевизия през 2011 г. Минаха шест години. Тогава от „Полисан“ затръшнаха вратата под носа на журналистката и отказаха да се обясняват пред камера. Не последва абсолютно никаква реакция. Ни ГДБОП, ни „Митници“, ни прокуратура.

A „Полисан“ спонсорира щедро медии, културни прояви, спортни отбори, гради имидж в обществото… Прави инвестиции, иска разширение на производството, печели дела срещу някакви си „нахални природозащитници“. Въобще, бизнесмени един път. „Патриотични индустриалци“. А днес прокуратурата вика, че били „организирана престъпна група“. Да се чуди човек!

Никога не е късно да бъде разкрито едно престъпление и доказано виновните да понесат санкциите на закона. Ама след толкова проспани години, в които, даже след излъчено в национален ефир предаване, разследващите не си мръднаха пръста – как да повярваме в добрите им намерения сега?


ВИЖТЕ ДВЕТЕ ПРЕДАВАНИЯ „ОТКРИТО“ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА ЗА „ПОЛИСАН“ И „БУЛМАРКЕТ“ ОТ 2011 г.

Напишете коментар