Уникален гаф в Русе: Фирма спечели обществена поръчка след приключването на работата по нея

Постройката със съблекалните на Градския стадион в Русе.
Постройката със съблекалните на Градския стадион в Русе.

На пореден, сериозен автогол на общинската администрация в Русе се натъкна „ФРОНТАЛНО“. Получихме сигнал за крайно любопитна и същевременно уникална ситуация, в която фирма, близка до властта на партия ГЕРБ, е спечелила обществена поръчка, след като вече е извършила строително-ремонтните дейности, предмет на самата поръчка. Явно, наглостта и безочието на местните дерибеи в Русе са придобили невиждани размери. Самозабравянето, породено от тоталната им власт, е довело до ситуацията, в която, без много да им пука, са си позволили да „предвидят“ кой ще е бъдещият победител в процедура по обществена поръчка, за да му възложат да извърши работата по нея предварително.

Този път, обаче, доказателствата са налице, а свидетелите са хиляди – най-малкото заради излъчения телевизионен репортаж и медийните публикации за протичащия ремонт на съблекалните на Градския стадион. Всичко това се случва във втората половина на юни, докато поръчката е „спечелена“ от „правилната“ фирма едва месец по-късно – на 23 юли?! Няма грешка.

Малко предистория. Русе е спортен град, а футболът винаги е бил в сърцата на повечето от жителите му. Така е от поне столетие насам. Драмата тук е, че за последно русенски отбор тъпка терените на „А“ група преди почти 20 години. От тогава досега – суша. Любимата сентенция на кибиците от Градския стадион по отношение на футболните началници в Русе е: „И тия са във футбола, за да взимат, а не да дават…“ Изглежда, и сегашните шефове на ФК „Дунав“ попадат в това число. Клубът се намира под контрола на Общината и ежегодно е дотиран с публични средства. Президент на „Дунав“ е д-р Симеон Симеонов, шеф на печално известната фирма „САНСИ“, която редовно печели обществените поръчки да пръска за комари и други инсекти в града. В управата на клуба е заместник-кметът Иван Григоров, а депутатът от ГЕРБ Свилен Иванов и самият кмет Пламен Стоилов също често се подвизават в медиите по въпроси, свързани с футбола в града. Градският стадион, на който „Дунав“ провежда домакинските си мачове, е общинска собственост. От поне година се знаеше, че отборът ще влезе в „Б“ група. Просто нямаше по-добър тим в аматьорските дивизии през миналия сезон. Като неделима част от декларираната амбициозна програма на ръководството присъства обновяването на футболната инфраструктура. Плановете за това лято включваха реновирането на съблекалните на Градския стадион, за да се приведат те в съответствие с новите критерии на БФС. Тук обаче, изглежда, един гаф е бил прикрит с друг по-сериозен гаф.

Първият гаф е, че ръководството на Общината се е усетило твърде късно, че съблекалните на стадиона се нуждаят от спешен ремонт. Практически, времето е било твърде кратко, за да се задейства бюрокрацията и да бъде открита съответната процедура за обществена поръчка. Опасността, „Дунав“ да не получи лиценз за „Б“ група, вероятно е била реална, което също би било сериозен гаф най-вече за самото общинско ръководство, стоящо зад отбора. И всичко това броени месеци преди местните избори.

30 май 2014 г.: Заместник-кметът на Русе Иван Григоров /в средата/ реже лентата на новооткрия хотел „Теодора Палас“, който е собственост на ортаците във фирма „МЕДИКОМ“ ООД Диян Василев /вляво/ и Димитър Методиев /вдясно/. Снимка: Цветан Цветанов.

Източници на „ФРОНТАЛНО“ твърдят, че заместник-кметът Иван Григоров е в дългогодишни приятелски отношения със съсобственика на строителна фирма „МЕДИКОМ“ ООД Диян Василев. По тази линия идва и решението на проблема. Фирмата досега е печелила доста обществени поръчки и има близки връзки в Общината. Очевидно, някак си се е достигнало до споразумение „МЕДИКОМ“ да започне ремонтните дейности по съблекалните на стадиона в началото на месец юни, а парите за това да дойдат от обществена поръчка, която ще бъде обявена по-късно.

На 19 юни ФК „Дунав“ провежда първа тренировка за новия сезон. Фенове, журналисти и камери са на стадиона. Свидетели, присъствали на събитието, твърдят, че съсобственикът на „МЕДИКОМ“ ООД Диян Василев също е бил там и е инспектирал как вървят започналите вече строително-монтажни работи.

На 28 юни местната телевизия „ТВН“ излъчва репортаж за ремонта на съблекалните на стадиона:

На кадрите се виждат работници, извършващи дейности, които ще бъдат така добре описани по-късно в техническата спецификация на предстоящата публична покана за обществена поръчка. Но това все още предстои.

На 2 юли, пред сайта „Топ Новини Русе“, шефът на общинското предприятие „Спортни имоти“ Веселин Богданов потвърждава, че строително-ремонтните дейности вече са в ход и уверява, че всичко за започващото на 25 юли първенство ще бъде готово. Според Богданов, се извършва освежаване и осъвременяване на съблекалните за футболистите, като се работи и за оформянето на конферентна зала, стая за делегат, лекарски кабинет и специално помещение за допинг контрол.

Междувременно, „Дунав“ приема в Русе за приятелски срещи от предсезонната подготовка тимовете на Добруджа (Добрич) и на Спартак (Плевен). Мачовете са съответно на 11 и на 14 юли. Поради продължаващия ремонт на съблекалните на Градския стадион, футболистите са били извозвани до клубния стадион на „Дунав“ в квартал „Здравец“, за да се преобличат и къпят там.

Кадри на телевизия „ТВН“ от 28 юни показват ясно ремонтните дейности в съблекалните на Градския стадион. Обществената поръчка за този ремонт ще бъде обявена две седмици по-късно?! Източник: „ТВН“

Едва на 13 юли на сайта на Община Русе се появява публична покана за обществена поръчка за изпълнение на строително-монтажни работи (СМР), за ОБЕКТ: „Тренировъчна лекоатлетическа база и вътрешно преустройство на част от съществуваща обслужваща сграда и пристройка към нея”; Подобект 1: „Вътрешно преустройство на част от съществуваща обслужваща сграда и пристройка към нея”. Под „Подобект 1“ разбирай сградата със съблекалните на Градския стадион. Прогнозната стойност е 188 400 лв. с ДДС. Крайният срок за подаване на офертите е 22 юли, 17:00 ч.

Така на 22 юли в 15:00 ч. съвсем очаквано „правилната“ фирма „МЕДИКОМ“ ООД подава своята оферта, като предлаганата цена е 188 289 лв. с ДДС или точно 111 лв под обявеното от Общината. Дотук всичко върви по план, но… 25 минути преди крайния срок, в 16:35 ч, се появява втора оферта от фирма „ПГС 96 Металпласт“ ДЗЗД, която, на всичкото отгоре, предлага и по-ниска цена 178 226,98 лв. с ДДС. Ами сега?

Вероятно, вече можете да си представите конфузната ситуация, предвид изложените обстоятелства дотук. Критерият за възлагане е икономически най-изгодна оферта. Ако офертата на „ПГС 96 Металпласт“ ДЗЗД спечели поради по-ниската си цена, то тогава абсурдът става още по-голям, тъй като де факто към този момент работата по ремонта на съблекалните, обект на обществената поръчка, извършвана от „МЕДИКОМ“ ООД, вече приключва.

Офертите са отворени от комисия на Общината на 23 юли, а първенството на „Б“ група започва два дни по-късно. От приложения протокол от заседанието на комисия виждаме, че „изненадващо“ „ПГС 96 Металпласт“ ДЗЗД е отстранен от процедурата. Основанието е: „несъответствие в техническата спецификация“, където се посочва, че всички непредвидени разходи за строително-монтажни работи, следва да бъдат изплатени на изпълнителя. Така конкуренцията е разчистена и „МЕДИКОМ“ ООД печели като единствен кандидат в процедурата. Пито-платено!

Протоколът от заседанието на комисията е качен на сайта на Общината на 30 юли, като датата на подписа на кмета на Русе Пламен Стоилов, с който той го утвърждава, е 29 юли. Фирмата-победител „МЕДИКОМ“ ООД има 20 календарни дни, за да извърши ремонта и към настоящия момент този ремонт би следвало още да тече. Обаче, на 1 август „Дунав“ прие в домакински мач „Литекс II” на Градския стадион и по всичко изглеждаше, че съблекалните бяха вече ремонтирани. „ФРОНТАЛНО“ се свърза с управителите на „МЕДИКОМ“ ООД Диян Василев и Димитър Методиев и ги попита за официална информация кога започва и кога свършва ремонтът, предмет на спечелената обществена поръчка. До този момент нямаме отговор от тяхна страна. И не чакаме…

Кметът на Русе Пламен Стоилов утвърждава фирма „МЕДИКОМ“ ООД за изпълнител на обществената поръчка на 29 юли, броени часове преди първия домакински мач на „Дунав“ за новия сезон. Кога и как бе извършен ремонтът на съблекалните на Градския стадион?

Ако поставим този конкретен случай в по-широк контекст, можем да стигнем до поредните не много ласкави заключения, касаещи начина, по който местната власт в Русе функционира и доколко случващото се в града кореспондира с някакви поне базови критерии за добро и прозрачно управление. А най-жалкото е, че случаят с тази обществена поръчка даже изглежда съвсем невинен на фона на други много по-колосални кражби на публичен ресурс. Това са директните последствия от липсата на визия и правенето на неща само за отбиване на номера и за отчитане на съответния PR актив на база иначе силно преувеличени, дори несъществуващи резултати.

Оставяме коментарите по този уникален казус на своите читатели. Надяваме се, че прокуратурата ще се самосезира по публикация в медиите, като настоящата, и ще извърши проверка по случая. Колко наивно, нали?

Отделен, от погазената и компрометирана процедура за обществената поръчка, е въпросът, доколко и в каква степен описаните детайлно в спецификацията строителни работи са реално извършени? Този въпрос остава на съвестта на биещите се в гърдите днешни футболни „благодетели“ от Община Русе.

В заключение, „ФРОНТАЛНО“ потърси за коментар известен русенски футболен деятел, чиято анонимност запазваме. Неговите думи по случая бяха: „Добра работа по съблекалните – има още какво да се желае, но пак са откраднали едни пари“.

6 thoughts on “Уникален гаф в Русе: Фирма спечели обществена поръчка след приключването на работата по нея

Напишете коментар