Русенска фирма вероятно е част от схема за източване на ПИБ

Снимка: Railwaypassion.com

Вероятно, в горната снимка виждате нещо неестествено, фалшиво, нетипично лустросано. Локомотивът уж изглежда като истински, но не съвсем. Не се лъжете, това не е истински локомотив, а просто модел – умалено копие. За разлика от тази играчка за пораснали деца, то едни 106 588 488.74 лв, които Първа инвестиционна банка /ПИБ/ е отпуснала под формата на три кредита в евро на фирмата, изписана върху локомотивчето, са съвсем реални. Когато, обаче, единственото обезпечение на тази крупна сума са дружествени дялове на стойност 1,5 млн. лв, човек би си задал естествения въпрос, защо тази банка отпуска кредити, по-големи от залога, направен от кредитополучателя. И ако разберете, че „Булмаркет“ е просто една от многото фирми, свързани като собственост с кипърския гражданин Георгиус Георгиу, на които ПИБ е отпуснала общо над един милиард лева – 1 271 461 780,13 лв, вероятно вече сериозно ще се замислите.

Всичко това става ясно от най-мащабното разследване, направено от специализирания сайт bivol.bg, и обхванало 280 български и 50 офшорни фирми с корпоративни кредити на обща стойност 3,25 млрд. лв от общо 4,9 млрд. лв отпуснати от ПИБ. Уникалният труд на разследващите журналисти показва, че Георгиус Георгиу е мажоритарен или едноличен собственик на фирми, получили кредити от банката, които превишават собствения й капитал. По всичко личи, и че кипърският гражданин, като бивш съдружник и настоящ директор на LEGNANO ENTERPRISES, е свързано лице по смисъла на закона със собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които са собственици и на тази компания. Всички кредити към фирми собственост на Георгиу трябва да бъдат провизирани на 100% и не могат да надвишават 20% от капитала на ПИБ, който е 719,6 млн. лв. Това е изискването на член 395 от Регламент № 575/2013 на Европейския парламент.

Данните от разследването са предоставени от bivol.bg на вниманието на Европейската комисия, на Европейския парламент и на БНБ на 21 януари т.г. Българските институции, в лицето на БНБ и КФН /Комисия за финансов надзор/, засега многозначително пазят пълно мълчание по темата, точно така, както си пасуваха преди фалита на КТБ, оставила след краха си капиталова дупка от 3,75 млрд. лв. По-интересна ще бъде реакцията на Брюксел, откъдето дойде одобрението ПИБ да бъде спасена на пожар от фалита с 900 млн. лв. държавна помощ през горещото лято на 2014 г. Тези пари все още не са върнати от банката в бюджета на страната, но както е видно, това съвсем не пречи на ПИБ да раздава смело кредити на свързани компании.

Георгиус Георгиу – мажоритарен собственик на „Булмаркет“.

Всъщност, в собствеността на русенската фирма „Булмаркет ДМ“ няма нищо русенско. Управителят и минотарен собственик Станко Станков е родом от Балчик и дори е бил кмет на морския курортен град в средата на 90-те години. Мажоритарен собственик на капитала е компанията „Вектра консулт“, от която тръгва нишката към офшорките на остров Кипър, чиито реален собственик е Георгиус Георгиу. Схемата е показана добре в разследването на bivol.bg. Собственик на „Векта консулт“ е офшорката „Борунди сървисис лимитид“, зад която стоят фирмите на Георгиу „LEN SECRETARIAL“ и „DIN NOMINEES“. „Булмаркет“ извършва широкоспектърен бизнес в областта на търговията и дистрибуцията на всички видове горива, транспортни услуги и логистика, вкл. железопътен транспорт, търговски дейностти в областта на селското стопанство и др.

Актуална справка от Търговския регистър за собствениците на „Булмаркет ДМ“ ООД

Всичко започва в началото на 2014 г., когато фирмата-майка „Булмаркет ДМ“ е раздробена на няколко по-малки фирми. 100% от капитала на три от тях – „Булмаркет автотранспорт“, „Олео протеин“ и „Порт Булмаркет“, са обект на залог, според договорите по кредитите на стойност 54.5 млн. евро, отпуснати от ПИБ на „Булмаркет ДМ“. Както посочихме по-горе, общият дялов капитал на трите фирми е 1,5 млн. лв., разпределен по дялове с номинална стойност от 100 лв., както следва: „Булмаркет автотранспорт“ – 6 500 дяла, „Олео протеин“ – 7 000 дяла и „Порт Булмаркет“ – 1 500 дяла. Капиталът на трите компании е разликата между активите и пасивите им. Според финансовият журналист Мирослав Иванов, който също е писал по темата в блога си, „Порт Булмаркет“ е получил активи за 10.3 млн. лв. и пасиви за малко над 10.1 млн. лв. В „Булмаркет автотранспорт“ отиват активи за 657 хил. лв., а в „Олео протеин“ активи за 30.7 млн. лв. и пасиви за почти същата сума. Иванов показва, че активите, които са заложени като обезпечение, са ДВА ПЪТИ И ПОЛОВИНА по-малко от отпуснатите от ПИБ кредити.

На 24 февруари 2014 г. в Русе са сключени три еднотипни договора за залог на дружествените дялове на споменатите по-горе три фирми, които обезпечават три кредита, отпуснати от ПИБ към „Булмаркет ДМ“, съответно за 27, 17,5 и 10 млн. евро. По този начин компанията-майка не е обект на залог, а ако възникнат проблеми с обслужването на кредитите, ще изгорят трите фирми-бушони.

bulmarket-port
„Булмаркет“ ползва площадките на несъстоялия се социалистически гигант „Тежко машиностроене“ край Русе.

Каква е схемата?

Схемата е на класическа пирамида, при която трябва да има постоянен приход на пари на входа. Когато кранчето секне, както в случая с КТБ, всичко рухва. Ето какво описание дава журналистът Мирослав Иванов в блога си „Финансови смислици“:

„Куха фирма, или такава с минимална дейност, получава многомилионен кредит. За всички – и кредитоискател, и банкер е ясно, че фирмата няма никакъв шанс да обслужва огромния си заем. Тя просто няма бизнес ресурса да го прави. За да не е проблемен той и да вкара банката в „беля“ пред регулатора, част от кредита остава на разположение във фирмата и с него тя погасява за определен период от време вноските си. В момента, в който парите свършат и кредитът е изправен пред угрозата да стане проблемен, се „предоговаря“. Зад тази хубава дума се крие практиката отпускане на нов кредит или удължаване на срока.

Основната част от парите обаче заминава на дълъг път. Веднъж постъпили във фирмата-бушон, те излизат под формата на нов заем. Но този път не между банка и фирма, а междуфирмен. Тук контролът е нулев и в договорите могат да се разписват каквито си искате условия. Така по дефиниция парите в крайна сметка стигат до първоизточника си – собственика на пирамидата. Но не в „банката“, а в друго непублично, ненадзиравано от никого дружество.“

Ако се докаже, че кипърецът Георгиус Георгиу е фиктивно подставено лице на двамата собственици на ПИБ, ще излезе че Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев сами източват банката си и без да им мигне окото ползват държавната помощ за рефинансиране на вече отпуснати или за нови кредити към свързани с тях фирми. Тук отново опираме до една тема, която „ФРОНТАЛНО“ засяга в други статии, а именно, темата за назначените „банкери“ и „бизнесмени“ през този безкраен „преход“. Единствената цел на занятието, което описахме по-горе, е кражбата на огромни суми пари и оформянето на т.нар. „капиталови дупки“ за сметка на данъкоплатците и редовните вложители в банките „гнили ябълки“.

Всички тези тежки финансови престъпления стават с активното бездействие на упълномощените български надзорни, разследващи и правохоранителни институции. КТБ остави след себе си „дупка“ от 3,75 млрд. лв. Да сте чули някой да е бил разследван, осъден, вкаран в затвора, а парите, или част от тях, да са били намерени и върнати? И защо да смятаме, че с ПИБ ще бъде по-различно. Фалит на втора банка ще се отрази пагубно на страната и може да доведе до сериозни дългосрочни последствия. Вместо да следи изкъсо и да удря през ръцете „гнилите ябълки“, Комисията по финансов надзор се вживява в ролята на медиен регулатор и раздава шестцифрени глоби на малкото останали свободни медии, в нагъл опит да запуши устата им. Единствената надежда, комай, е Брюксел да размаха лошо пръста и да инициира наказателните мерки срещу безчинстващите „банкери“ и „бизнесмени“.

#ФалираЛиПИБ

––––––––––––-

4444Тази статия е написана в подкрепа на „Зов Нюз“ и всички „малки смели сайтове“.

14 thoughts on “Русенска фирма вероятно е част от схема за източване на ПИБ

    • 29 януари 2015 в 07:06
      Permalink

      И нека биволите се множат! Браво на вас!

      Отговор
  • 29 януари 2015 в 04:35
    Permalink

    Фирма БУЛМАРКЕТ води началото си още от времето на починалия/бог да го прости/,бивш кмет на Русе Димитър Калчев.Това го знае цяло Русе,но мнозина се въздържат от коментари за тази връзка.В онези времена Русе беше наричан първи частен град като се подразбираше,че собственикът е тогавашният кмет Калчев.По късно тогава публично бе оповестена връзката на кмета с Илия Павлов.Лично Тренчев тогава предостави една аудиокасета на БНР където Ил. Павлов нарежда на Калчев как да действа при закупуването на един петролен терминал на територията на Русе.БНР го излъчи в своя сутрешна емисия.Още тогава се знаеше,че Калчев участва в приватизацита на комбинат Тежко машиностроене.Някъде по тези времена Станко Станков става дясна ръка на Калчев и така до ден днешен.Неслучайно сега БУЛМАРКЕТ е на територията на комбината.Нямам данни за това дали Калчев е свързан със създаването на ПИБ,но не е без значение фактът,че пак по тези вренена Калчев беше шеф на фалиралата,по-късно, Кредитна банка,а това беше банката на Илия Павлов.

    Отговор
  • 29 януари 2015 в 09:47
    Permalink

    Ето ги „бизнесмените“ в акция в обсебеното бивше държавно предприятие КТМ Русе. Откраднаха ни имот на стойност над 700 000 лева и платиха само 15 000 долара.
    [https://www.youtube.com/watch?v=A3KF0bWuAaw]

    Отговор
  • Pingback: Докладът „КТМ“: 20 години безхаберие ни водят към екокатастрофа | ФРОНТАЛНО

  • 10 декември 2016 в 18:41
    Permalink

    Убийци-измекяри, които са привели държавата на Ръчен режим, затова и ходят лично навсякъде, защото всички Лостове в държава са блокирани умишлено, за да не се обърне Системата срещу тях, да не изпуснат Контрола – знаят че са толкова глупави и посредствени, както и тези с които са се обградили, така че ако някой реши може да им вземе Инициативата без усилие!
    Първа Инвестиционна Банка, която не издържа стрес тестовете на ЕС, е банката, която е трябвало да бъде спасявана при Аферата“КТБ“ и тя поглъща помощ около 1млрд., докато на КТБ са й трябвали едва 100млн. за да бъде спасена, но след Атаката, която й правят „Котараците“ от Бояна със съдействието на БНБ, КФН и Бойко Борисов, КТБ бива срината.
    Буров е казал:“Муха и Банка се убиват с Вестник!“:)
    Когато икономическата власт се смеси с политическата власт и играта приключва според „Котараците“ от Бояна! Цветан Василев, като Ктитор на Българската Патриаршия в разгара на Политическата криза, която стана заради игрите на ГЕРБ, с окрупнените активи в КТБ реши да става Министър-Председател, но в момента в който даде заявката за това и Бившата Банка на Цветелина Бориславова(КТБ) беше утрепана, а ПИБ стана основен фаворит на Властта!:)
    Изводът: Преходът не е приключил, “ Котараците“ не дават двете власти да се смесват, затова и отговорността в България се поема от Партиите, но не и лично, затова им трябва Смесена избирателна система, а не изцяло Мажоритарна!:)
    ПИБ едва миналата година върна 700млн. Държавна подкрепа и пак не издържа стрес тестовете:)!
    Всичко е „Берое“ в България!
    БДЖ беше разграбено, защото не можаха да Я преведат към изискванията за товарен железопътен транспорт на ЕС, и да я направят печеливша, до последно искаха да купят Товарни превози, като отделят Пътнически превози, а в цяла Европа „Пътнически превози“ се издържат, субсидират от Товарни превози и Цяла Европа ползва „Товарни железопътни превози“ за транспортиране ремаркетата на тировете, но в БГ, Властта проваляше проектите за Инфраструктура, а трябваха само два тунела и скромни инвестиции за да станат 500% печеливши Товарни превози.
    Транспортните ТИР фирми в БГ са свързани с петролните БГ фирми, абсолютен монопол!
    Бойко строи магистрали, в които асфалтът е едва 8см, а трябва да е минимум 18 см, представете си за какъв келепир говорим: 1км = 1млн., и отива директно при Черепа, Буда и т.н., а Черепа изведе(загуби) в Сърбия навремето цели държавни влакови композиции, а впоследствие пребоядисани ги върна в БГ, като негова собственост, Цеца Бориславова знае ли нещо по въпроса?!:)
    Знаете ли, че в Полша няма почти никакви магистрали, а това е държавата с най-голям икономически ръст в ЕС, но пък имат неприватизиран Железопътен транспорт с перфектна инфраструктура, изключително печеливш, дори след субсидиите към „Пътнически превози“!
    Знаете ли, че ако Ви поканят за кмет където и да е в БГ, изискването е детето Ви да стане шеф на Регионалната дирекция“Пътна инфраструктура“, иначе не Ви допускат до власт Г.ЕР.Б, БС.П, ДС.Б, ДП.С, НДС.В и т.н…:)

    Отговор
  • 11 декември 2016 в 01:53
    Permalink

    До Любомир:
    На фона на Полша, 300км са, като най-много 50км в България!:) 🙂 🙂
    Да не говорим пък и съотнесено към БВП, защото там ще останете с още по-малко!:) 🙂 🙂
    Колега можеш да викаш на Майка си, като някои Тираджии!:)
    Неуки хора, с неуки претенции, но пък чувстващи се от името на Властта?!:)
    И съм Сигурен, въпреки малкото магистрали в Полша, че дебелината на асфалта им не е 8см и не е забранен за камиони през лятото!:)

    Отговор
  • 11 декември 2016 в 03:30
    Permalink

    Хм, През Пристанище“Варна“, преминава 50% от Вноса/Износа на България. А преди 2 години, за последните 25 години стана ясно, че нито веднъж не е правен Одит на въпросния ПОРТ!:) – Мирише на Тиквено-тимаджийски захват!:)
    А фирмата „Булмаркет“ внасяла активно от Русия и т.н….

    По-подробно:
    http://www.faktor.bg/petak-13/89010-beden-kiparetz-krediten-milioner-stoi-zad-gramnalite-tzisterni.html

    Отговор
  • 11 декември 2016 в 15:22
    Permalink

    Браво на хората Щом простия българин им е позволил нека да си крадът, а бащите да хранят децата си с камъни и да плюят политиците,samo като се съберат на по-чашка ракия с комшията, а като има протест да се скатават и оправдават по всевъзможни начини че не могат да излязат и да се опълчат.И така ще е поне още десетина години защото ние младите не сме като вас страхливи може в казарма да не сме ходили но излизаме на улицата,може нищо да не постигаме понеже сме малко, но някой ден ще се вдигнем всички а хора който стоят пред телевизора и коментират и не са излезли и на 1 протест поне незаслужават да нищо.
    А децата им ще продължат да бягат в чужбина и да ги оставят сами тук сами в България.

    Отговор
  • 11 декември 2016 в 17:51
    Permalink

    Помията окончателно изплува за ПИБ на повърхността и причините са тук:
    http://www.mediapool.bg/koya-e-kompaniyata-prevozvala-izbuhnalata-kompozitsiya-v-hitrino-news257619.html

    П.С. По-интересното е, че Бившият кмет на Русе с бившия шеф на МВР, град Русе, движеха всичко нерегламентирано на Митница“Русе“. Птичка не можеше да прехвръкне без тяхно знание! Всички митничари минаваха на подплатен разговор за 10млн., недоминирани БГ лева, преди да ги уредят на работа – неформално събеседване с регламентирани очаквания!:)
    Второто ми учудване е кога за последно е правен Одит за последните 27 години на пристанище“Русе“, защото на Военния резерв, който основно е горива и храни, такава Ревизия/Одит не е правен от 27години, само го прехвърлиха административно на по-малки герои.

    Отговор
  • Pingback: Хитрино не дочака Виктория Маринова | ФРОНТАЛНО

  • Pingback: Истинската история на „Булмаркет“ – бизнес „до поискване“ | ФРОНТАЛНО

Напишете коментар