„Сезонът на канарчетата“ – игрален филм (1993)

Sezonyt_ kanarch„Сезонът на канарчетата“ е автентичен разказ за десетилетията на комунизма в България. Време, достатъчно да погълне един човешки живот. Главната героиня Лили (в ролята Параскева Джукелова) е събирателен образ на десетките хиляди български граждани, репресирани от тоталитарния режим у нас в годините 1944 – 1989 г.

Често, както става в случая, индивидът попада по някаква нелепа случайност в лапите на машината за червен терор и остава завинаги в черния й списък. Ужасът е дваж по-голям за самотната майка, която бидейки изпратена в трудов концлагер, въдворена в психиатрична клиника и интернирана, далеч от родното място, трябва да мисли и да се грижи за оцеляването на най-скъпото си същество.

Сюжетната линия разкрива до подробности функционирането на репресивния апарат в годините на комунистическа България. Интересен е паралелът между палачите и жертвите. Защото, ако хиляди хора са били подложени на жестоки репресии, то от другата страна също има хиляди хора, които са се „погрижили“ това да се случи. От най-ниско разредния партиен шеф, квартален милиционер, агент или сътрудник на Държавна сигурност, през системата на трудовите лагери и затворите до апаратчиците в различните партийни и казионни организации, бдящи денонощно обществото да не се отклонява от единствения правилен курс, начертан от комунистическата партия. Всички тези малки, жалки душици успяха да избегнат каквото и да е възмездие за ежедневните си съучастия в престъпленията срещу личността на отделните жертви на режима.

Филмът „Сезонът на канарчетата“ има и сериозно послание към идните поколения. Защото тяхно задължение ще бъде да не допускат никога повече времената на комунистическия режим да се повторят, никога повече българи да избиват други българи в името на каквото и да е.

„Сезонът на канарчетата“ – български игрален филм, 1993 г., 128 мин.

Режисьор – Евгений Михайлов
Сценарист – Николай Вълчинов
Оператор – Ели Йонова
Музика – Кирил Дончев

В главните роли:
Параскева Джукелова — Младата Лили
Пламена Гетова — Старата Лили
Микаел Дончев — Малин
Петър Попйорданов — Иван, баща на Малин
Михаил Александров — Младият Малин
Ани Вълчанова — Маргарита
Пламен Сираков — Танаси
Веселин Вълков
Елефтери Елефтеров — Славчо
Невена Коканова
Иво Сиромахов
Николай Урумов — Чико
Радослав Блажев

 

Алтернативен линк 1: http://www.youtube.com/watch?v=J_ghkhU4ISk
Алтернативен линк 2: http://www.youtube.com/watch?v=lglrTA0JPI8

One thought on “„Сезонът на канарчетата“ – игрален филм (1993)

  • 10 март 2018 в 21:08
    Permalink

    Операция “ Шменти – Капели “
    Операция “ Шменти – Капели – Легендата “ от епизод 1 до епизод 15
    Филма Граница

    Отговор

Напишете коментар