Следизборно: ДАНС погна кмета на Русе за „оная“ поръчка

Паникьосани служители в Община Русе бавят предаването на документите по случая в ДАНС

dans-kmet

Буквално часове след местните избори ДАНС е започнала разследване в Русе по повод статия на „ФРОНТАЛНО“ от 6 август т.г., в която бяха изнесени подробности за скандална обществена поръчка. Обект на поръчката беше ремонт на част от Градския стадион, извършен от фирма „Медиком“ ООД в навечерието на новото футболно първенство. От публикацията ни ставаше ясно, че фирмата е „спечелила“ обществената поръчка далеч, след като работата по нея е извършена.

Информацията на „ФРОНТАЛНО“ за уникалния гаф, допуснат от Общината в Русе, е бил повод за сигнал, който е изпратен малко по-късно през август до Главната прокуратура на Република България. Негов автор е Венцислав Великов от „Обществен съвет“ в града. Вчера той е бил поканен и днес се е явил в местния офис на ДАНС, за да даде показания. Великов е бил информиран, че ДАНС е започнала разследване по случая след поръчка от Главната прокуратура. Обект на разследването са и други поръчки на Община Русе, които са протекли по същата схема.

Източници на „ФРОНТАЛНО“ съобщават, че в хода разследването общинските служители създават пречки на ДАНС и бавят предаването на изисканите документи по случая. Паникьосването на хората в Общината е разбираемо – всичко, което сме написали, е вярно.

Спецченгетата са разпитали и шефа на общинското предприятие „Спортни имоти“ Веселин Богданов, който е цитиран в статията. Богданов е потвърдил думите си пред ДАНС, а с това и фактологията по случая: ремонтът на съблекалните на стадиона е приключил тогава, когато е бил даден стартът на процедурата за обществената поръчка за този ремонт. По-късно фирма „Медиком“ ООД очаквано „печели“ поръчката за 188 289 лв. с ДДС, като другата фирма, „ПГС 96 Металпласт“ ДЗЗД , предложила и по-ниска цена, е отстранена от процедурата с решение на комисията от Община Русе.

Припомняме фактологията по случая съвсем накратко. На 19 юни 2015 г. се провежда първа тренировка на ФК „Дунав“ за новия сезон. Става явно, че в съблекалните на Градския стадион в Русе е започнал ремонт. На 28 юни местната телевизия „ТВН“ излъчва репортаж за течащия ремонт и кратко интервю по случая със зам.-кмета Иван Григоров. На 2 юли шефът на общинското предприятие „Спортни имоти“ Веселин Богданов потвърждава пред местния сайт „Топ новини“, че ремонът върви по план и ще приключи преди началото на футболното първенство. Едва на 13 юли Община Русе обявява обществена поръчка за този ремонт. Процедурата тече до 22 юли, когато за „победител“ очаквано е обявена фирма „Медиком“ ООД, като единствен участник. Другата фирма „ПГС 96 Металпласт“ ДЗЗД е отстранена от участие. На 29 юли кметът на Русе Пламен Стоилов утвърждава „Медиком“ ООД за изпълнител на поръчката, която от своя страна има 20 календарни дни да извърши ремонта. 48 часа по-късно, на 1 август „Дунав“ приема „Литекс II” в първи домакински мач за новия сезон. И двата тима използват вече ремонтираните съблекални на стадиона.

Очевидно е, че Главна прокуратура е изчакала минаването на местните избори преди да предприеме действия по сигнала за скандалната обществена поръчка. Това забавяне е било с цел да не се оказва влияние върху изхода от борбата за кметското място в Русе. Крайният резултат: Пламен Стоилов от ГЕРБ бе преизбран на поста. Интересно е, дали това щеше да бъде така, ако проверката на ДАНС бе започнала преди или по време на кампанията. Разбира се, трябва да изразим известна доза песимизъм за крайния резултат от проверката на ДАНС и Главна прокуратура. Корумпираното и престъпно управление на ГЕРБ в Русе и друг път е било обект на разследвания от страна на ДАНС, но „видимите резултати“ от тези проверки оставаха далеч от фокуса на общественото внимание. Случаят с „оная“ поръчка вероятно е част от игрите между правителството на ГЕРБ и Главна прокуратура по повод съдебната реформа и със сигурност ще бъде използван като разменна монета, когато му дойде времето.

И накрая: честито на всички в Русе, гласували за „видимите резултати“. Нека грабежите на публични средства продължат!

Кметът Пламен Стоилов инспектира ремонта на помещенията на Градския стадион „по план“ на 19 септември.

One thought on “Следизборно: ДАНС погна кмета на Русе за „оная“ поръчка

  • 10 декември 2015 в 15:26
    Permalink

    хахахаха… г-н Димитров , отново боравите с догадки , а не с факти, по явен трол от Вас не бях виждал …хаха…

    Явно в сайта „Фронтално“ са Ви възложили задачата “ оплюване на действащата власт “ … обществените поръчки се обявяват в специализирани издания, а не на градския площад с глашатай !

    с уважение: Владимир

    Отговор

Напишете коментар