Агент „Методи“ води листата на Държавна сигурност за изборите в Русе

ds-frontalno-coverКомисията по досиетата обяви проверката на лицата, регистрирани за участие в изборите за 43-то Народно събрание (решение №2-395 от 17 септември 2014 г.). Проверката е засегнала общо 2996 души от 5232 регистрирани за изборите в цялата страна. Останалите 2236 кандидат-депутати не подлежат на проверка, тъй като са родени след юли 1971 г. и към закриването на тоталитарните служби не са били навършили пълнолетие, за могат да бъдат вербувани, пише специализираният сайт desebg.com.

98 лица са обявени като сътрудници на комунистическите тайни служби, в качеството им на кандидати за народни представители в цялата страна.

Русе не прави изключение от картината в страната по отношение на доносниците в кандидат-депутатските листи. Трима са агентите в листите на 19-и многомандатен избирателен район. Има и русенци, които са сътрудничили на ДС, но са кандидати за депутати в други избирателни райони.

Воден от желанието си да предостави информиран избор на гласоподавателите, сайтът „ФРОНТАЛНО“ подреди своеобразната листа на Държавна сигурност за парламентарните избори в Русе на 5 октомври 2014 г. Очевидно е, че 25 години след официалното падане на комунистическия режим, все още хора, били съпричастни на репресивната машина на службите в онези години, напират към парламента или пък играят своята роля в т.нар. по-малки партии, които един автор сполучливо наричаше партии-кошчета за изборен боклук.

Агент „Методи“ от партията на агент „Гоце“

Володя Кенарев – агент „Методи“

С лек шок артистичната гилдия в Русе е научила, че известният русенски художник Володя Кенарев всъщност е агент „Методи“. В това няма нищо изненадващо, обаче, защото Кенарев е водач на листата в Русе на формацията „АБВ“, чийто лидер е президента на България (2002-2012) Георги Първанов. Самият Първанов, както е известно, е агент на ДС под псевдонима „Гоце“ и досието му вече беше публикувано. Общо 11 пък са хората с картончета в листите на АБВ за тези избори.

Володя Кенарев е роден през 1951 г. в Русе. За него е известно, че е от комунистическо семейство. Баща му е бил висш номенклатурен кадър по профсъюзна линия и така Кенарев се е ползвал с всички възможни привилегии от тогавашния режим. Завършва художествената академия в София, специалност „Живопис“ през 1978 г. През 80-те години няма проблеми с пътуването зад граница, за разлика от мнозинството българи. Редовно посещава Австрия /любима дестинация на родните ни комунисти/, бил е и във Франция и Швейцария. В периода 1986-1990 г. е председател на групата на русенските художници към СБХ /това е казионната организация, която „управляваше“ изкуството по тоталитарните години/. По собствените му признания, по това време е разрешавал изложби, раздавал ключове от ателиета и уреждал откупки на картините на колегите си. Т.е., от него е зависело кой е художник и кой не. Самият Кенарев също се радва на небивал интерес към творчеството си през цялата си кариера.

На 9 август 1989 г. е вербуван като агент на Държавна сигурност от майор Димитър Ненов. Под псевдонима „Методи“ Кенарев сътрудничи на Шесто управление на ДС при Окръжното управление на МВР в Русе. Няма информация кога е бил свален от отчет. Комисията по досиетата уточнява в своето решение, че разполага с данни в наличните документи, според които Канарев е останал агент на ДС и след датата 10 ноември 1989 г. Припомняме, че Шесто управление на Държавна сигурност е отговаряло за борбата с идеологическата диверсия и противодържавните прояви, или иначе казано – с политическите противници на режима. Хора, които са били в приятелския кръг или просто са общували с Кенарев в края на 80-те или в началото на 90-те години, е много вероятно да са били обект на разработка от страна на ДС.

Агент „Методи“ беше заместник-кмет по хуманитарните дейности на Община Русе през 2005 г. по време на управлението на кмета Божидар Йотов от БСП. След като хората на Георги Първанов се отделиха от БСП във формацията АБВ, Кенарев премина там.

АБВ е ярък противник на всякаква лустрация и ревностно защитава агентите на ДС. Освен това е и една от партиите, провеждащи откровена проруска политика, особено в сектора на енергетиката.

kenarev-ds

Агент „Искренов“ от ДПС

Дауд Ибрям, агент „Искренов“

Данните за съпричастност към комунистическите тайни служби на Дауд Ибрям вече бяха обявени от Комисията по досиетата през 2009 г. Известен под псевдонима „Искренов“, в момента той е директор на Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Русе. /Сайтът „ФРОНТАЛНО“ подготвя специален материал за екологичната обстановка и по-специално за замърсяването на въздуха в града напоследък. Ибрям ще бъде един от главните герои в този предстоящ разказ/.

Дауд Ибрям, роден през 1964 г., сътрудничи на Държавна сигурност от март 1984 г. до 1990 г., когато е снет от отчет. Делото му, в което се съдържат собственоръчно написани агентурни сведения, е било пред унищожение през 1990 г., но в крайна сметка е запазено. Вербуван е, когато е бил в казармата и е доносничел за Трето управление на ДС – Военното контраразузнаване, или иначе казано, докладвал е за настроенията и политическата обстановка в армията. Всичко това се случва на фона на Възродителния процес. Обича да разказва за този период, причислявайки се към жертвите на режима, но вероятно е бил натоварен с други задачи от Държавна сигурност и по време на следването си в Русенски университет през периода 1985-1989 г.

Кариерата му след промените преминава под знамето на ДПС, партия доминирана от десетки себеподобни агенти на ДС. От 1991 до 1995 г. е кмет на родното си село Юделник, избран като кандидат на партията на Ахмед Доган. Няколко години прекарва в ЮАР и Германия, а от 2005 г. се връща и подновява политическата си кариера в ДПС.

daud-file

Агент „Росен“ от партийката „Нова България“

zhivko-4aparov
Живко Чапъров – агент „Росен“

Да си призная, не съм чувал за тази партия, камо ли за г-н Живко Чапъров. Но той е водач на листата й в 19-и МИР – Русе и в качеството му на такъв, Комисията по досиетата разкри неговото минало на агент на ДС под псевдонима „Росен“. Роден е през 1968 г., а 19-годишен е вербуван от ДС през 1987 г. Неговият вербовчик е старши лейтенант Пламен Пенов. Сътрудничел е на IV управление на ДС, т.нар. икономическо управление, занимаващо се с контрабанда, пране на пари и други престъпни дейности свързани с финансови операции. Вероятно, по време на казармата е сътрудничел и на Трето управление – ВКР. Чапъров описва себе си като уравновесен и принципен човек. Признава, че е избрал партийката „Нова България“, защото била екип от хора с чисти помисли…

zhivko_file Още русенски агенти

Красимир Каракачанов – агент „Иван“ напира да се върне в Парламента.

Най-известният русенски агент сред днешните политици е агент „Иван“. Лидерът на ВМРО този път е пропуснал да се кандидатира в родния си град, но за сметка на това Красимир Каракачанов води листите на т.нар. Патриотичен фронт /коалиция от НФСБ и ВМРО/ в 25-и МИР – София и 15-и МИР – Плевен. Коалицията на „патриотите“ е издигнала рекордните 12 бивши агенти на ДС в листите си.

Следват трима кандидати от „БСП – Лява България“. Роденият в Глоджево бивш главен мюфтия Недим Генджев е сътрудничел на Държавна сигурност в Русе по време на комунистическия режим. Генджев е бил щатен сътрудник на ДС. За тези избори е кандидат в 30-и МИР-Шумен.

Родените в Русе Стефан Дянков Стефанов (р. 1951) и Христофор Ефтимов Христов (р. 1952) са издигнати за кандидат-депутати от „БСП – Лява България“, съответно в столичните 25-и МИР и 23-и МИР. Стефанов е бил щатен служител на Разузнавателното управление към Генералния щаб на армията, а Христов е бил съдържател на явочна квартира „Русе“.

––––

Броени часове след публикуването на тази статия стана ясно, че партия „Нова България“ ще оттегли кандидатурата на агент „Росен“ от листата си в 19-и МИР-Русе. Оказа се, че г-н Живко Чапъров е подписал декларация с НЕВЯРНО съдържание, че никога не е бил агент на Държавна сигурност. Това се е случило при утвърждаването на листите на партията и непосредствено преди тяхната регистрация за участие в изборите за Народно събрание на 5 октомври 2014 г.

4 thoughts on “Агент „Методи“ води листата на Държавна сигурност за изборите в Русе

  • 7 май 2017 в 16:19
    Permalink

    володя кенарев освен, че е агент- доносник под името “ методи“ е още:, евреин, масон, комунист е и един подлец и бездарник, мразен от всички от гилдията заради алчността и подлостта си. Като председател на дружеството работеше само за себе си, за да продава бездарните си фотокартинки, а като кмет да направи биенале и да се самонагради. Пълен безсрамник, човек без никакъв морал. |Същият беше и баща му!

    Отговор
  • Pingback: Агент на ДС е сред кандидатите за кмет на Русе | ФРОНТАЛНО

Напишете коментар