Над 40 доносници на Държавна сигурност са минали през Община Русе

Комунистическа номенклатура и шестаци заемаха ключови позиции в управлението на Русе в годините на прехода, а днес ни управлява щатен сътрудник на ДС

ds-ruse
От 2011 г. насам управлението на Община Русе е в ръцете на щатния служител на Държавна сигурност Пламен Стоилов. Резултатите са „видими“.

Номенклатурни кадри на бившата комунистическа партия и агенти на репресивния й апарат диктуваха прехода от „развито социалистическо общество“ към „пазарна икономика“ и „демокрация“. Целта им бе да гарантират „плавния преход“, в който бившите червени фараони да станат частни и „честни“ капиталисти. Успяха. Резултатите са „видими“. И плачевни. Липсата на пълна или поне на частична лустрация остави тези хора да определят бъдещето ни за години напред. Един от тях и в момента управлява Русе. За другите ще стане дума в следващите редове.

Със свое решение от 7 юли 2016 г. Комисията по досиетата обяви имената на още агенти на бившата Държавна сигурност, които са заемали постове в Община Русе от 10 ноември 1989 г. насам. Проверката на Комисията е обхванала 339 лица. Единадесет лица не са били проверявани по силата на чл. 26, ал 4 от закона, тъй като са родени след 16 юли 1973 г. За 31 лица от Община Русе не са предоставили всички необходими данни и проверката за тях продължава, уточняват от комисията.

Комисията е проверила всички кметове, заместник-кметове, кметове на кметства, секретари на общината и общински съветници в Община Русе от ноември 1989 г. насам. 12 лица, за които е установена принадлежност към тайните служби на комунистическия режим, не са оповестени с това решение, тъй като са починали.

kalchev2
Димитър Калчев е с дълга служба в органите на ДС и е главна фигура в годините на русенския преход.

Сред тях със сигурност е бившият кмет на Русе в периода 1995-2001 г. и министър на държавната администрация в правителството на НДСВ 2001-2005 г. Димитър Калчев. Неговата принадлежност към Държавна сигурност бе установена с предишно решение на Комисията по досиетата от 12 февруари 2008 г. Калчев почина месеци по-късно на 1 ноември същата година. От разсекретените документи тогава ставаше ясно, че той е бил агент с псевдоним „Колев“ и съдържател на явочна /тайна/ квартира „Клуба“. Службата му за органите на ДС започва през далечната 1978 г. и продължава след падането на режима през есента на 1989 г.

С настоящото си решение от 7 юли 2016 г. Комисията по досиетата публикува справки за 23-ма агенти на ДС в Община Русе. Голяма част от тях вече са известни на по-широката публика, тъй като са били оповестявани и с предишни решения на Комисията. „ФРОНТАЛНО“ представя някои от популярните лица в Русе, служили на репресивния апарат на БКП.

Агент „Камен“ /Васелин Заяков/

Резидент „Камен“

Веселин Заяков е бил резитент на русенското поделение на политическата полиция – Шесто управление на Държавна сигурност, в последните години на комунистическия режим. Вербуван е през 1987 г. и е снет от действащия отчет през 1990 г. В годините на прехода е едно от основните действащи лица в БСП – Русе. В качеството му на партиен функционер на бившата комунистическа партия е бил член на временния изпълком на Общинския народен съвет в Русе в периода 1990-1991 г., бил е общински съветник от БСП в мандатата 1991-1995 г. и от 1999 до 2007. Назначен е за областен управител на Област Русе през 1995 г. от правителството на БСП с премиер Жан Виденов. Сдава поста през февруари 1997 г. след силни улични протести довели до падането на кабинета „Виденов“.

Агент „Методи“ /Володя Кенарев/

Агент „Методи“

Известният художник Володя Кенарев е бил агент с псевдоним „Методи“ на зловещото Шесто управление на ДС, вербуван през август 1989 г., броени месеци преди падането на режима. Според наличните данни Кенарев е продължил да сътрудничи на органите на Държавна сигурност и след 10 ноември 1989 г. Агент „Методи“ беше заместник-кмет по хуманитарните дейности на Община Русе през 2005 г. по време на управлението на кмета Божидар Йотов от БСП. Кенарев напусна поста си в общината през 2011 г., когато властта премина в ръцете на партия ГЕРБ. След като хората на Георги Първанов, агент „Гоце“, напуснаха БСП и се отделиха в партия АБВ, Кенарев стана едно от лицата им в Русе. На парламентарните избори през 2014 г, художникът бе водач на листата на АБВ в 19-и Русенски многомандатен избирателен район, но не получи достатъчно гласове и не бе избран за депутат.

ivan-tokadzhiev
Агент „Колев“ /Иван Токаджиев/

Агент „Колев“

Още едно лице от културните среди, художник-постановчикът Иван Токаджиев, е в списъка, изготвен от Комисията по досиетата. Токаджиев попада тук, защото е бил общински съветник в Русе в мандата 1991-1995 г. Той е роден в Разград и е вербуван там от Шесто управление на Държавна сигурност по време на т.нар. „Майски събития“ през 1989 г., когато в разгара на „Възродителния процес“ има бунтове и протести на турското малцинство в района. Според наличните документи Токаджиев е продължил да сътрудничи на ДС и след 10 ноември 1989 г. В средата на 90-те години, по време на управлението на БСП с премиер Жан Виденов, той беше заместник-министър на културата и генерален директор на Българската национална телевизия.

Агент „Сотиров“

ivan-hadjiivanov
Агент „Сотиров“ /Иван Хаджииванов/

Добрепознатият русенски частен съдебен изпълнител Иван Хаджииванов е бил вербуван за агент на комунистическите тайни служби с псевдоним „Сотиров“ през 1987 г. Той е сътрудничел на IV главно (икономическо) управление в поделението му към МВР – Русе. Снет е от действащия отчет през 1990 г. От 1995 до 2003 г. е бил общински съветник, бил е член на комисията по право и заместник-председател на Общинския съвет. В периода 2002 – 2006 г. е бил главен юрисконсулт на Община Русе. От 2006 г. до днес е частен съдебен изпълнител. Печалното е, че е внук на известния русенски адвокат Иван Петров Хаджииванов, безследно изчезнал и убит от комунистите веднага след 9 септември 1944 г.

Агент „Ростислав“

kirilblaskov-ndsv
Агент „Ростислав“ /Кирил Блъсков/

Кирил Блъсков е бил агент на комунистическите тайни служби с псевдоним „Ростислав“. Той е вербуван и е сътрудничел на политическата полиция – Шесто управление на Държавна сигурност от 1983 г. За него няма данни кога е бил снет от действащия отчет на ДС. Блъсков е бил член на временния изпълком на Общинския народен съвет в зората на демокрацията (1990-1991 г.). Той бе назначен за Областен управител на Област Русе е периода на правителството на Любен Беров /1993-1995 г./. Сред публичните длъжности, което е заемал агент „Ростислав“ са директор на русенския клон на БНБ в периода 1995 – 2001 г. и началник на регионалната Касова служба /2001-2002 г./. Блъсков бе общински съветник в Русе от 2003 до 2007 г.

Агент „Янка“

maria-aleksandrovaОбщинският съветник периода 1999 – 2007 г. Мария Александрова е била вербувана от Държавна сигурност през 1986 г. Тя е сътрудничела на втори отдел, трето отделение в русенската структура на ДС. Снета е от действащия оперативен отчет през 1990 г. Агент „Янка“ е и председател на русенската структура на синдиката КТ „Подкрепа“.

Секретен сътрудник „Базов“

marko-todorov
Секретен сътрудник „Базов“ /Марко Тодоров/

Преподавателят в Русенския унивеститет Марко Тодоров е бил секретен сътрудник на Първо главно управление /разузнаването/ на Държавна сигурност. Вербуван е през 1981 г. и е бил на оперативен отчет до 1990 г., когато е снет и досието му е унищожено. На първите парламентарни избори след падането на комунистическия режим е избран за депутат от Русе във Великото народно събрание с бюлетината на СДС. „Базов“ е един от многото бивши хора на Държавна сигурност внедрени в легалната опозиция по това време. В периода 1992-1995 г. Тодоров е министър на образованието в правителството на Любен Беров и в служебния кабинет на Ренета Инджова. В периода 1995 – 2003 г. е общински съветник в Русе. През 2001 г. е определен за водач на листата в Русе на НДСВ за парламентарните избори. По време на предизборната кампания са изразени съмнения, че е бивш агент и доносник на Държавна сигурност. Марко Тодоров отрича нападките и твърди, че е оклеветен. Въпреки това е оттеглен от НДСВ като водач на листата и кандидат-депутат. Остава областен координатор на НДСВ до 2003 г. Бил е ректор на Русенския университет за кратко през 1993 г. и след това в периода 2003 – 2007 г. Две проверки на комисиите по досиетата през 2007 и 2009 г. пропускаха да оповестят името на Марко Тодоров и да потвърдят публичните съмнения. Това стана факт едва през 2010 г., когато при допълнителна проверка бяха намерени нови доказателства, уличаващи го безспорно в съпричастност към бившите тайни служби на комунистическия режим.

Сътрудник „Ников“

nikolamihajlov-bspНикола Михайлов (или подвизаващ се още в общественото пространство като Николай Михайлов) е бил сътрудник на Държавна сигурност в периода 1984 – 1990 г. Доносническата му дейност е осъществявана в Разузнавателното управление при Генералния щаб на Българската народна армия. Това е била тайната политическа полиция, отговаряща за военните по времето на комунистическия режим. Михайлов е член на бившата компартия БСП. Бил е общински съветник от БСП в периода 2003 – 2011 г. Сътрудник „Ников“ е известен преподавател и част от комунистическото котило, което управлява Русенския университет в годините на прехода и досега.

Сред останалите бивши сътрудници на Държавна сигурност, обявени с решението на Комисията по досиетата са:

Айхан Юмеров Топал – агент „Тодоров“ на Шесто управление на ДС, който е бил заместник-кмет на кметство „Приста“ през 1991 г.

Антон Емилов Антонов – агент „Ивайло“ на Второ главно управление на ДС, който е бил общински съветник в периода 1995 – 1999 г.

Валентин Вълков Вълков – щатен служител и началник на следствения отдел на Държавна сигурност в Русе от 1981 г. Завършил едномесечен курс в КГБ в Москва през 1988 г. Син е на бившия кмет на Русе и местен комунистически функционер Вълко Вълков. Валентин Вълков е бил общински съветник в Русе в периода 1995 – 1999 г.

Владимир Григоров Марков – агент „Ценов“ в периода 1958 – 1960 г. Бил е общински съветник в Русе от 1991 до 1995 г.

Георги Емилов Вълчев – секретен сътрудник „Перовски“ към Първо главно управление на ДС в Русе от 1982 г. до след падането на режима през 1989 г. Бил е общински съветник в Русе от 1995 до 1999 г.

Донка Стефанова Ковачева – съдържател на явочна квартира „Лилия“ към местната структура на Държавна сигурност в Русе от 1982 г. Била е народен съветник в общинския съвет до 1990 г.

Иван Георгиев Иванов – информатор на ДС с псевдоним „Стефанов“, вербуван през 1948 г. Общински съветник в Русе от 1991 до 1999 г.

Йордан Тодоров Казаков – агент „Романовски“ и съдържател на явочна квартира. Бил е народен съветник в общинския съвет в Русе до 1990 г.

Мехмед Ибрямов Скендеров – агент и резидент „Симов“ на Шесто управление на ДС в периода 1984 – 1990 г. Кмет на село Ястребово до 1991 г.

Петко Петров Сачев – щатен служител на Държавна сигурност към МВР – Разград. Бил е народен съветник в Общинския съвет в Русе до 1990 г.

Петър Стоянов Папазов – информатор на ДС с псевдоним „Камен“. Бил е народен съветник в общинския съвет в Русе до 1990 г.

Рашо Веселинов Рашков – агент „Трифонов“ към Държавна сигурност – Русе през 1970 и в периода 1979 – 1990 г. Бил е общински съветник в Русе от 1995 до 1999 г.

Росен Йорданов Стойков – агент „Хлътев“ към Държавна сигурност в Русе от 1979 до 1990 г. Бил е кмет на кметство при село Просена от 1999 до 2003 г.

Русен Манов Карабелиев – агент „Колев“ към Държавна сигурност – Русе от 1984 до 1988 г. Бил е народен съветник в общинския съвет в Русе до 1990 г.

Тодор Асенов Каракашев – информатор „Славянски“ към Държавна сигурност при МВР – Русе от 1950 г. Бил е кмет на кметство Средна кула от 1990 до 1991 г.

Ето и лицата, за които Комисията по досиетата не е извършила проверка поради лиспа на предоставена информация от Община Русе:

1. Боян Боянов Чакалов – общински народен съветник до 1990 г.

2. Велислав Маринов Филев – кмет на кметство Люляка – Долапите от 12.10.1990 г. до 18.10.1991 г.

3. Веселин Иванов Атанасов – общински народен съветник до 1990 г.

4. Вяра Минкова Антонова – общински народен съветник до 1990 г.

5. Галина Петкова Петкова – общински народен съветник до 1990 г.

6. Георги Великов Георгиев – кмет на кметство Долно Абланово до 01.11.1990 г.

7. Георги Димитров Станев – общински народен съветник до 1990 г.

8. Георги Йорданов Йорданов – общински народен съветник до 1990 г.

9. Димитър Иванов Мутафов – общински народен съветник до 1990 г.

10. Димитър Йорданов Димитров – кмет на кметство Възраждане до 01.11.1990 г.

11. Димитър Николов Бонев – общински народен съветник до 1990 г.

12. Живко Димитров Топалов – общински народен съветник до 1990 г.

13. Иван Венков – общински народен съветник до 1990 г.

14. Иван Димитров Цветков – Заместник-кмет на кметство Стария град до 01.11.1990 г.

15. Иван Пейчев – общински народен съветник до 1990 г.

16. Кольо Петров Димитров – грешно ЕГН: 4410125289 – общински съветник от 1991 г. до 1995 г.

17. Марин Николаев Маринов – общински народен съветник до 1990 г.

18. Мария Тодорова Станчева – общински народен съветник до 1990 г.

19. Недялка Якимова Генова – общински народен съветник до 1990 г.

20. Никола Гамазов – общински народен съветник до 1990 г.

21. Николай Тодоров Вичев – кмет на кметство Дружба /Лозен/ до 01.11.1990 г.

22. Пенка Иванова Собаджиева – кмет на кметство Възраждане от 01.11.1990 г. до 31.10.1991 г.

23. Петър Иванов Атанасов – Заместник-кмет на кметство Здравец до 01.11.1990 г.

24. Петър Минчев – член на ВрИК Русе до 1991 г.

25. Петър Христов – общински народен съветник до 1990 г.

26. Славка Алексиева Златева – общински народен съветник до 1990 г.

27. Стефан Илиев Илиев – общински народен съветник до 1990 г.

28. Стоян Радев Стоянов – общински народен съветник до 1990 г.

29. Стоян Русев Русев – кмет на кметство Чародейка до 01.11.1990 г.; общински народен съветник до 1990 г.

30. Сълза Димитрова – член на ВрИК Русе до 1991 г.

31. Тодор Димитров Иванов – общински народен съветник до 1990 г.

2 thoughts on “Над 40 доносници на Държавна сигурност са минали през Община Русе

 • 11 юли 2016 в 22:30
  Permalink

  Не знам дали е бил агент или не, но Заяков не е ВАЛЕНТИН. Вие първите имена не им знаете на тия хора, а сте наясно дали са били служители в ДС. Срам и позор за медиите.

  Отговор
  • 19 януари 2018 в 02:03
   Permalink

   Трябва да се чете по внимателно и на трезва глава. Никъде не пише, че малкото име на Заяков, е Валентин.

   Отговор

Напишете коментар