Агент на ДС е сред кандидатите за кмет на Русе

30 години след промените сянката на Държавна сигурност още тегне над политическия живот. Агент „Искренов“ ще е кандидатът на ДПС за кмет на Русе. Изненада няма, защото съпричастността му към тайните служби на комунистическия режим е известна още от 2009 г.

Дауд Ибрям, роден през 1964 г., сътрудничи на Държавна сигурност от март 1984 г. до 1990 г., когато е снет от отчет. Делото му, в което се съдържат собственоръчно написани агентурни сведения, е било пред унищожение през 1990 г., но в крайна сметка е запазено.

Вербуван е, когато е бил в казармата и е доносничел за Трето управление на ДС – Военното контраразузнаване, или иначе казано, докладвал е за настроенията и политическата обстановка в армията. Всичко това се случва през Възродителния процес.

Обича да разказва за този период, причислявайки се към жертвите на режима, но вероятно е бил натоварен с други задачи от Държавна сигурност и по време на следването си в Русенски университет през периода 1985-1989 г.

Кариерата му след промените преминава под знамето на ДПС, партия доминирана от десетки себеподобни агенти на ДС. От 1991 до 1995 г. е кмет на родното си село Юделник, избран като кандидат на партията на Ахмед Доган. Няколко години прекарва в ЮАР и Германия, а от 2005 г. се връща и подновява политическата си кариера в ДПС.

На два пъти Ибрям бе директор на РИОСВ в Русе, а в последния мандат като общински съветник бе председател на комисията по екология и земеделие в Общинския съвет. Всичко това на фона на нестихващите екологични промени в града през последните години.

#Фронтално


Напишете коментар