Без срам

Русенски прокурори и съдебни служители надигнаха глас в подкрепа на Иван Гешев за главен прокурор и заклеймиха протестите срещу неговия избор като единствен кандидат в това „състезание с един кон“. Това си е тяхно право.

Само че, в т.нар. си позиция представителите на прокуратурата в Русе охарактеризират законните протести срещу Гешев като „улични протести и нарушаване на обществения ред“.

Ако един протест, гарантиран на гражданите като право от Конституцията, с уведомени за провеждането му община и полиция, според русенските прокурори е нарушаване на обществения ред, то какво остава да си мисли човек за тези прокурори, призвани иначе да следят за спазването на закона.

Прокуратурата у нас се ползва с мизерните 4% обществено доверие, но явно и това им е много на русенските прокурори. Без срам, те продължават да дълбаят към дъното. Четири процента доверие означават липса на легитимност. С 4% една партия не може да влезе в парламента, камо ли да управлява, а нашите прокурори със същия резултат имат претенциите за безконтролна власт.

Затова за нашите държавни обвинителни всеки протест за съдебна реформа и за поставянето на прокуратурата под контрол е „уличен натиск и нарушение на обществения ред“. Кой ред? Установеният мутро-милиционерски ред, чиито най-ревностни пазители са самите прокурори.

С колко повдигнати обвинения и осъдителни присъди за мръсния въздух на Русе или за корупцията в Общината, да кажем, могат да се похвалят русенските борци срещу уличния натиск и нарушаването на обществения ред? Отговорът е нула. И само показва защо и 4-те процента обществено доверие са им много.

#Фронтално


Напишете коментар