България без ГЕРБ? Възможно е – вижте Русе.

В дунавската столица ГЕРБ не просто е в опозиция, а е в пълна изолация и в състояние на свободен разпад след местните избори

Областният координатор на ГЕРБ Пламен Нунев не подаде оставка след изборите, но състоянието на партията е трагично след загубата на кметския пост в Русе. Снимка: Официална страница на ПП ГЕРБ – Област Русе.

Как би изглеждала България, когато ГЕРБ падне от власт и си отиде в историята? Може някои от Вас да се изненадат, но, след като един ден Бойко Борисов бъде повален и изхвърлен от политиката, животът ще продължи да си тече нормално и слънцето пак ще изгрява всяка сутрин.

От седмица-две насам изгревите над водите на Дунав край Русе са изпълнени с повече оптимизъм за бъдещето. Жителите на града отхвърлиха категорично на изборите наложения от ГЕРБ в последните осем години мутро-милиционерски режим и пожелаха промяна. А, дали ще я получат тази промяна в желаното количество и качество, предстои да видим. Но, надежда засега има. Пък и далеч по-лесно ще е да бъде свалена от власт сега управляващата в Русе национал-социалистическа коалиция, в сравнение с бруталната мутро-милиционерщина на гербаджиите.

За добро или за лошо – Русе е първият, изцяло свободен от ГЕРБ град у нас. Показа го и позиционирането на политическите сили в новия Общински съвет. Да, хората на Бойко Борисов, както се похвали вождът им, са първа политическа сила в града, но с едва 15 общински съветници от 51 мандата в местния парламент. Практически, ГЕРБ остана в ролята на глуха опозиция, след като бе поставен в пълна изолация от останалите 9 партии и коалиции, представени в съвета.

Политическите договорки

Изборът на нов председател на местния парламент очерта, макар и не съвсем ясно, какви договорки са били постигнати преди първата сесия.

Втората политическа сила в общината – коалицията „БСП за България“, която има 14 съветници, се изравни с ГЕРБ, след като към групата й се присъедини, може би знаково, единственият съветник от партията на Христо Ковачки – Български демократичен център /БДЦ/. По ирония на съдбата, на местните избори през 2015 г. шеф на местната структура на БДЦ бе сегашният неуспял кандидат за кмет на ГЕРБ Диана Иванова.

Групата на „патриотичната“ местна коалиция между ВМРО и НФСБ, с избрани 8 съветници, също „порасна“ в дните след изборите с още един член. Към нея се присъедини самотният общински съветник на Българската социалдемократическа партия Кънчо Йорданов.

Мнозинство за политиката на новия кмет

Тъй като новият кмет от БСП Пенчо Милков се нуждае отчаяно от мнозинство в съвета, което собствената му коалиция не може да осигури, се е стигнало до пазарлък за шеф на местния парламент да бъде подкрепен човек на ВМРО срещу подкрепа на „патриотите“ за кметските политики. Комунистите и „воеводите“ обаче разполагат с общо 24 гласа от нужните 26 за мнозинство.

При гласуването в пленарна зала за нов председател на Общинския съвет бе избран кандидатът на ВМРО Иво Пазарджиев с 28 гласа „за“. Опонентът му от ГЕРБ Наталия Кръстева пък получи 16 гласа, а седем съветника се „въздържаха“ с недействителни бюлетини при проведения таен вот.

Всичко това показва, че явната коалиция между БСП и ВМРО ще разчита на допълнителна плаваща подкрепа от групите на „Демократична България“ (3 съветници), ДПС (2 съветници) или Атака (2 съветници). Все още не е ясно дали в „плаващото мнозинство“ ще се присъединят и четиримата съветници от СДС, както и колегата им от партия „Възраждане“.

ГЕРБ изпадна в изолация

Въобще, резултатите от общинските избори в Русе бяха такива, че не само ГЕРБ, а нито една друга партия не получи достатъчно подкрепа, за да води самостоятелна политика. Логичното повторение на коалицията на национално ниво във формат ГЕРБ-ВМРО-СДС, въпреки чисто математическата възможност (трите партии могат да имат мнозинство от 27 съветника) и въпреки споразуменията, договорени в София, не се случи.

В Русе никой не иска да има нещо общо с ГЕРБ. И това не важи само за местните политици от другите партии, но и за обикновените хора по улицата. В местния парламент съветниците на ГЕРБ изглеждат като заразно болни, поставени в изолатор. Но ставащото на политическия терен е просто отражение на настроенията сред гражданството.

„Калинките“ се разхвърчаха

Загубата на кметския пост и на властта в Русе като цяло постави хората на Бойко Борисов не само в позицията на победени. В града край Дунава просто вече не е на мода да си от ГЕРБ – даже е срамно да кажеш на всеослушание, че си подкрепял или подкрепяш тази партия. Което означава продължаващ, видим отлив на симпатизанти и в дните след изборите. „Калинките“, така да се каже, се разхвърчаха накъдето им видят очите със сдаването на властта.

Честно казано, и самият Борисов да се пресели да живее в Русе до следващите избори, не се вижда как местната структура на ГЕРБ ще се съвземе и ще възстанови силата си в предишния обем. Общинският й лидер Росен Даскалов е в оставка и видимо е в лично състояние на будна кома след изборното крушение. Шокът от падането отвисоко наистина е голям. Срамът също.

„Загубихме в Русе, но спечелихме на балотажа кметското място в село Просена.“ Думите са на областния координатор и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев и са утешение за наивници. Просена е малко село в края на път без изход. И това е възможно най-прекрасната метафора за състоянието, в което се намира партията на Бойко Борисов в Русе към този момент.

Промяната винаги започва от Русе

Исторически доказано е, че Русе е първият предвестник на всички промени у нас. Погледнете града край Дунава днес и ще видите утрешната България. Когато всички играят срещу ГЕРБ, Борисов си отива. А с него си тръгват и костюмираните мутри и милиционери. После, вече има шанс свободата и демокрацията да се завърнат в по-приемливи за обществото граници.

Борисов се държи все още на власт само и единствено поради липсата на сериозна алтернатива на неговото управление. Нито комунистите отляво, нито това, което имаме като т.нар. „градска десница“, вдъхват достатъчно доверие у избирателите. Станалото в Русе, обаче, показа, че когато има силно желание за промяна, тя е възможна дори и с наличните играчи на политическия терен. Докато излезе нещо по-добро, разбира се.

ГЕРБ остъпи силните си позции в град Русе. Бъдещето пред хората на Бойко Борисов край Дунава изглежда мрачно. Областният координатор на партията Пламен Нунев няма поводи за радост след изборите. Снимка: Официална страница на ПП ГЕРБ – Област Русе.

One thought on “България без ГЕРБ? Възможно е – вижте Русе.

  • 18 ноември 2019 в 17:10
    Permalink

    БКП 2 предава властта на БКП 1. Честито! Наивните гражданя ще се надяват още една петилетка.

    Отговор

Напишете коментар