„Горяни“ – документален филм (2011)

12-05-08-20724_1

Филмът „Горяни“ разказва за причините за появата, за същността и за развитието на горянското движение в България в периода 1944 – 1956 г. Лентата показва уникални архивни кадри и документи, но е най-ценна с живите свидетелства на десетки оцелели участници в горянството, техни наследници и родственици.

На 9-и септември 1944 г., в условията на съветска военна окупация, у нас е установена комунистическата власт. Още от първите дни започва масово клане. Макар да липсват точни данни се счита, че около 30 000 български граждани са намерили смъртта си в годините на червения терор. Пратените в трудови лагери и затвори са над 200 000, много повече са тези, репресирани от режима под други форми.

Горянското движение възниква спонтанно в първите месеци след 9-и септември 1944 г. като отговор на реките от кръв, причинени от комунистическия терор. Въоръжени чети и отряди на горяните действат на територията на цялата страна. Техният брой се увеличава особено след разправата с легалната опозиция и екзекуцията на земеделския лидер Никола Петков, както и в началото на 50-те години, когато е проведена насилствена колективизация в българското село, свързана с отнемането на частната собственост върху земята, животните и инвентара.

Според официални данни на МВР в тези години на територията на страната са действали 440 горянски чети и отряди. Точният брой на горяните не е известен, но се смята, че са били приблизително 10 000 души.

Горянското движение е разгромено едва през 1956 г. Може би най-важната причина е била невъзможността да се осъществи координация между отделните чети, които са действали независимо една от друга. В този смисъл, макар и с големи трудности, хвърлените срещу тях хиляди милиционери и армейски части са се справили с тези чети една по една, което е отнело повече от 10 години.

Филмът „Горяни“ представя в детайли дейността на горяните в районите на Кюстендил, Пиринския край, Сливенския Балкан, Русенско и др.

„Горяни“ – документален филм, България, 2011 г., 114 мин.

Сценарист и режисьор – Атанас Киряков
Оператор – Димитър Митов
Музика – Теодоси Спасов
Озвучен с гласовете на Руси Чанев и Васил Бинев
Продуцент – Иван Павлов

Алтернативен линк: „Горяни“ – документален филм – I част и II част

goriani-film_p

2 thoughts on “„Горяни“ – документален филм (2011)

 • 5 февруари 2017 в 01:36
  Permalink

  Кой е финансирал горяните?

  Отговор
  • 25 март 2020 в 06:23
   Permalink

   Рони Рейгън и Меги Тачър – врагове #1 на Тутраканската селищна система. А и на всички мисирки и клепари.

   Отговор

Напишете коментар