„Демократична България“ в Русе показа липса на амбиция

Последната сериозна политическа сила, която още не бе обявила своя кандидат за кмет на Русе, стори това днес. „Демократична България“ издига инж. Деана Тонева от ДСБ.

Кандидатът на ДБ е непознато лице и, въпреки личните си достойнства, като широко неразпознаваема фигура, е логично да се предположи, че няма да получи добър резултат в битката за кметския стол. Защото няма как такъв кандидат да бъде обявен в последния момент и в кратката кампания Тонева да успее първо да обясни на обществеността коя е и после какво предлага.

Несериозното отношение на русенската структура на „Демократична България“ към местните избори показва липсата на амбиция коалицията да се позиционира като важен играч на местния политически терен. Причините за това положение без съмнение са вътрешните борби за надмощие и спазването на „коалиционна култура“, които не позволяват отварянето на ДБ и превръщането й в сериозен политически фактор.

Няма как почти 20 години начело да бъде едно лице, загубило всички възможни избори, в които е участвало. И същото лице днес отново да бъде начело на листата на коалицията. Неспособността на русенската демократична общност да извади нови лидери я обрича да бъде в ролята на вечния аутсайдер.

Не е сериозно, при наличието на не малко известни лица в листата за общински съветници, кандидатът ти за кмет да е личност, която тепърва ще трябва да се обяснява коя е и за какво се бори. Слабата кандидатура за кмет няма как да не прехвърли негативите от представянето си върху резултата на коалицията при избора на общински съветници.

А, гледайки към листата, „Демократична България“ в Русе разполага с човек, имащ потенциала да бъде фаворит за кметския стол. Човек, на когото няма да му се налага да обяснява на съгражданите си кой е и какво иска. Най-малкото защото името му и каузите му са широко известни на всички русенци. Наистина е жалко, че личност като Митко Кунчев е сбутана в листата с кандидати за общински съветници, вместо да бъде лицето на една успешна кампания на демократите.

Връщайки се към избора за кмет на Русе, на старта на кампанията Деана Тонева влиза като аутсайдер. Това значи, че кандидатурата й вероятно няма да успее да привлече пълната подкрепа дори на твърдите привърженици на „Демократична България“, а за получаването на гласове от периферията не може да става и дума.

След като всички основни кандидати за кмет на Русе вече са ясни, няма как да не отбележим, че поради една или друга причина никой от тях не вдъхва доверие в способността си да постигне промяна в модела на управление на Община Русе. Или кандидатурите са слаби като личности, или нямат потенциала да консолидират достатъчно вот, или са прости пионки в ръцете на статуквото.

Основната интрига остава единствено в трудно прогнозируемия краен резултат от битката кой ще бъде следващият кмет на Русе.

#Фронтално


Напишете коментар