Другият път бомбата може да е истинска

В Община Русе днес се е получил сигнал за поставена бомба. Вероятно, фалшив. Сградата е опразнена и обезопасена. Полицията извършва обичайните за такива случаи процесуално-следствени действия. Властта е притеснена. Кметът свикал кризисен щаб. Криза е, но не заради сигнала за бомбата…

Кризата е в управлението на Община Русе. Толкова много поводи за поставяне на бомба, че следствените органи трудно биха избрали точната работна версия. Най-пресният повод са зверските обгазявания на въздуха от последните дни. Изглежда, на някой от „дишащите“ русенци не са му издържали нервите и е решил не на шега да стресне кмета и общинарите. Пък белким, се хванат в ръце и нещо направят. Защото само с речи и закани не става…

Извиненията от страна на кмета Стоилов, че, ето, той биел камбаната за чистия въздух на града, пък, видите ли, от него нищо не зависело – правомощия нямал – едва ли хващат вече дикиш. Като нищо не зависи от теб – оставка, иди си. Нека дойде друг, който, макар и без правомощия – ще ляга и ще става с проблемите на русенци, ще търси, ще намира и ще решава тези проблеми.

Нито от евроинституциите в Брюксел, нито от министерствата в София ще дойде някой да реши проблема с мръсния въздух на Русе. Проблемът е местен и трябва да (и ще) се реши на местно ниво. Спасението, както се казва, е в ръцете на самите „дишащи“. И ако все още има демократични институции в този град – кмет и общински съвет – то точно те са призвани да изчистят въздуха на Русе.

Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, „Общинският съвет определя изискванията за дейността на физическите и юридическите лица на територията на общината, които произтичат от екологичните особености на населените места“. Има ли отдел „Екология“ в Община Русе, има ли постоянна комисия по екология в съвета?

Ами, скъпи общинари, хванете се в ръце и действайте! Определете изискванията, както е по закон – пречиствателни филтри по комините ли ще бъдат, пречиствателни станции ли. Пък, в крайна сметка, решете и спрете някой завод, докато не си изчисти производството от вредни емисии по съответния ред. Осигурете постоянен контрол. Осигурете чист въздух на Русе.

С две думи: кметът и общинските съветници да действат, че другия път бомбата може да е истинска – и без предупреждение…

Напишете коментар