„Душу ѝ тіло ми положим за нашу свободу…“*

Кадри от мирното шествие в подкрепа на Украйна, състояло се в Русе на 28 март.

Между 800 и 900 е приблизителният брой на бежанците от Украйна на територията на Русе и областта към 1 април. Данните са обобщени от „ФРОНТАЛНО“ на база на официалната статистика на Областната администрация и по оценките на доброволците, които помагат всеки ден на пристигащите и вече настанените в Русе жители на Украйна след началото на войната.

От тези 800-900 души повече от половината са ДЕЦА, разказаха пред нас доброволци, без да се наемат с конкретен процент.

Голям е броят на отделните граждани, фирмите и организациите, участващи активно в подкрепата за бежанците от Украйна в Русе.

Координацията на помощта се осъществява основно в създадената във фейсбук група Русе помага на Украйна/Русе допомагає Україні. Освен разпределение на дарения за покриване на елементарни всекидневни нужди, в тази група всеки бежанец може да разчита да получи компетентен съвет по най-различни теми.

Основни точки за събиране на дарения са специално създаденият хуманитарен център за подкрепа на бежанците от Украйна към CaritasRuse Bulgaria, Фондация Право на Детство и пекарна Хабитати.

Различни обществени организации вече предлагат голям брой услуги на бягащите от ужаса на войната в Украйна. Езиково обучение, извънкласни форми за децата, работа за родителите им са само част от преобладаващите възможности.

Местните футболни клубове „Дунав“ и „Локомотив“ например отвориха вратите си и в тях вече тренират малките украински футболисти.

Русе е и горд домакин на целия национален отбор на Украйна по кану-каяк за младежи и девойки. Тяхната група, наброяваща 48 треньори и състезатели, пристигна на 22 март.

Началото на войната ги заварило в турския курорт Анталия, където са били на лагер. На призива на Международната федерация по кану-каяк за помощ се отзовават всички страни.

Украинците избират Румъния за мъжкия и женския отбор, и Русе – за младежите и девойките, за да са възможно най-близо до родината си.

Националите са разквартировани на гребната база до село Николово край Русе. Техен официален домакин е местният спортен клуб по кану-каяк „Локомотив“.

Тук младите кануисти и каякари от Украйна имат възможност да водят пълноценен тренировъчен процес в компанията на русенските си колеги.

Очаква се на 20 април на езерото Николово да бъде даден стартът на турнира за Купата на Украйна – състезания за селекция на младежи и девойки за националите отбори по кану-каяк на намиращата се повече от месец във война държава. По този повод в Русе трябва да пристигнат още 50-60 кандидат-национали на Украйна, които сега тренират в други държави.


* Из припева на националния химн на Украйна. 

#Фронтално #StandWithUkraine ?￰゚ヌᆭ?￰゚ヌᆲ

Напишете коментар