Една година нищо

  • Попитали русенци как се казва областният управител? Повече от половината изобщо не знаели, че има такъв, а около 90 процента не били в състояние да посочат името му. Това не е виц, макар да звучи по същия начин.
  • 1 142 тежки катастрофи, 61 загинали и 301 тежко ранени на пътя-убиец Русе-Бяла в периода 2006-2013 г. Нека областният управител на Русе да оглави списъка с лицата, които носят ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ за престъпното бездейсвие на институциите по решаването на този въпрос.
Областният управител на Русе Венцислав Калчев, заедно със своите заместници социалистката Милена Хинкова /отляво/ и депесарката Айлян Карамехмедова /отдясно/, отчете една година нищо.
Снимка: Topnovini.bg

Oтива си поредното безлично и сиво управление на Област Русе. Толкова сиво и безлично, колкото е и самото правителство на Орешарски, чийто наместник в Русе е областният управител. Някои биха оправдали тази сивота с краткотрайното присъствие на БСП и ДПС на столовете в областната администрация на Русе. Наистина, какво могат да направят за една година? Отговорът е: Нищо! И затова управлението на социалиста Венцислав Калчев в Област Русе едва ли ще бъде запомнено с нещо. Беше ясно априори, че мандатът ще бъде къс и затова не си даваха много зор.

Говоренето в бъдеще време – „ще направим това, ще направим онова“, „творенето“ на проекти, планове и стратегии, които остават само на хартия, кухите симпозиуми и конференции, от които няма никаква реална полза, срещи, думи, медийни светкавици… И накрая – какъв е резултатът? Никакъв!

Най-големият, обществено значим проблем на Област Русе е пътният трафик от и към границата при Дунав мост и всеки областен управител трябва да ляга и да става с мисълта как час по-скоро да бъде намерено решението. Пътят Русе-Бяла е път-убиец. Докато хората продължават да гинат като мухи, областният управител прави срещи, пише стратегии, разработва проекти…

Венцислав Калчев е поредният областен управител на Русе, който „разработва“ планове как да се реши проблема. Поредица управления преди неговото правеха същото – писаха и говориха. Плановете останаха да събират праха по лавиците, а думите отлетяха. Според един такъв анализ на състоянието на пътните условия и безопасността на движението по път Е85 в участъка Адунац Копачен /Румъния/ – Бяла, изготвен по европейски проект, за периода януари 2006 до октомври 2013 г. в отсечката Русе-Бяла са станали 1 142 тежки катастрофи, загинали са 61 души, а 301 са тежко ранени. Това е официалната статистика. От доклада става ясно, че повечето пътни инциденти са при ясно и хубаво време, през светлата част на деня, при добра пътна настилка и при прави участъци от пътя.

Тежките инциденти по пътя Русе-Бяла продължават да бъдат ежедневие.

Въпреки, че според нормите трафикът не е толкова интензивен, стават голям брой пътни инциденти, с тежко пострадали и загинали. Оттук следва изводът, че пътят Русе-Бяла не е пригоден да поеме международния трафик поради високия риск от транспортни инциденти и следва да остане само за локално ползване. Нужно е изграждането, и то срочно, на нов автомобилен път, който да поеме приоритетно международния трафик, като го изведе извън населените места по отсечката Дунав мост – гара Бяла. По този въпрос не са предприети никакви реални действия свързани със започването на строителни дейности, камо ли да има хоризонт на датата за пускането на такъв път в експлоатация. Ангажиментът това да се случи е на българската държавна власт, чийто наместник в Русе е областният управител.

Изграждането на четирилентов път е едно добро решение. Доказва го румънският участък от пътя Адунац Копачен – Бяла. В следствие на изграждането на новия път, в Румъния два пъти е намалял броят на убитите и тежко ранените, намалели са пътните инциденти с пешеходци, два пъти е намалял броят на пътните инциденти извън населените места, повишила се е средната скорост на движението. Остава въпросът, след като румънците успяха построят своята отсечка от пътя, какво прави българската власт? Отговорът е пак същият: Нищо!

Интезивният международен трафик създава чести проблеми. Положението е особено тежко през зимните месеци.

Разбира се, съществуват и други проблеми, свързани с поддържането на държавната собственост и площи в областта и с подобряването на административното обслужване на населението от държавни органи /например КАТ-Русе/. Контролът и координирането на тези дейности са част от преките задължения на областния управител. Но решението на проблема с пътя-убиец си остава най-приоритетната задача пред всеки следващ областен управител.

Венцислав Калчев, чийто мандат изтича заедно с този на неговия патрон Орешарски, ще бъде заменен на поста от нов човек в края на октомври тази година. Наследникът на Калчев ще бъде назначен от следващия избран министър-председател на България. Нека да е ясно отсега, че неговата единствена приоритетна задача трябва да бъде координацията на всички държавни институции, имащи отношение по решението на проблема с пътя-убиец Русе-Бяла и започването час по-скоро на реални дейности по строителството на нов път. Досегашната колективна безотговорност и престъпно бездействие не трябва да бъдат толерирани.

Името на областния управител на Русе трябва да бъде под номер едно в списъка на отговорните лица за решаването на този дълго отлаган въпрос, следвано от имената на министъра на транспорта и на министър-председателя. Няма нужда от повече анализи, стратегии и планове. Просто и ясно – да се посочи начална и крайна дата на строежа на новия път.

Изглед от румънския участък на пътя Е85 Адунац Копачен – Бяла. Четири ленти, радари, сериозен контрол, но с по-висока скорост и два пъти по-малко катастрофи и жертви, са реалност в северната ни съседка.

Напишете коментар