Екология и избори

Крайно време е в Русе да бъде въведено бедствено положение заради мръсния въздух. Съвсем сериозно. Защото положението си е бедствено, откъдето и да го погледнеш. Обаче властта едни аварийни сирени не може да управлява, ние искаме ефективна политика в екологията да води.

От цяла седмица, и особено в последните дни, градът е подложен на зверски обгазявания. Властите са слепи, а медиите – глухи за многобройните оплаквания на гражданите в социалните мрежи. Сигурно за властта химическите атаки над беззащитното население не са първостепенна грижа, а за медиите това много отдавна не е новина.

Темата с мръсния въздух трябва да е с главно място в набиращата скорост кампания за местните избори, но засега основните приоритети на кандидатите за народната любов изглеждат съвсем други. Ето, например, тази седмица един от тях ни обеща още и по-големи заводи.

Новият кмет на Русе не трябва да се умилква в коленете на „нови инвеститори“ и да реже лентички на още и още комини и „вентилационни отвори“. Всеки нов завод от тежката промишленост ще сложи още „добавена стойност“ към химията и прахоляка във въздуха и ще донесе поредните 600-700 лв. заплата на месец за работниците си. И нищо няма да се промени за благоденствието на гражданите – хем пак натровени, хем пак бедни.

Не. От новия кмет на Русе се очаква да бъде знаме на борбата за чист въздух. Да не се крие в миша дупка като досегашния, а сам да оглави и поведе протестите с гражданите зад себе си. Да има активна политика по екологията – не на думи, а на дела и най-вече – с постигнати резултати.

Постоянно действаща акредитирана мобилна лаборатория – собственост на Общината, железни доказателства с измервания на въздуха, съдебни дела и ефективни присъди. Пък нека да бъдат затворени и няколко завода, ако се наложи.

Пределно ясно е, че екологичната криза в Русе се дължи на тоталната липса на контрол над заводите-замърсители. А липсата на контрол е пряко следствие от корупцията. Да, корупцията трови и убива. Всичко това може да бъде променено, ако има политическа воля.

Правомощията на Кмета и на Общинския съвет по закон са достатъчни, за да бъде изчистен въздухът на Русе. Остава местните политици да имат желание да свършат работата, за която ще бъдат избрани.

Пък, когато са налице изброените по-горе мерки и политики на Общината и има действащ ефективен контрол за качеството на въздуха, нека тогава инвеститорите в нови заводи да заповядат.

#Фронтално

Напишете коментар