Защо ДАНС рови в Русе?

Дали политическият чадър над бизнеса на партия ГЕРБ в Русе ще се свие под натиск от Брюксел?

Кметът Стоилов /в средата/ и депутатът Нунев /вдясно/ осигуряват политическия чадър над бизнеса на корпорация ГЕРБ в Русе.

Служители на ДАНС са извършили претърсвания в офис на русенска фирма, съобщи пред сайта „Топ Новини“ районният прокурор Георги Георгиев. Това е станало след разрешение от съда в законния двумесечен срок. В резултат има образувани досъдебни производства за документни престъпления, но не и задържани, нито пък е повдигнато обвинение към някого. Разследването все още е в начален етап, назначени са експертизи, коментира Георгиев.

Според информация, изнесена от вестник „Утро“, става дума за проверки на фирма „Крис Груп“, като обект на разследването са спечелени от нея обществени поръчки.

След цялата тази гюрултия остава въпросът защо ДАНС направи акция срещу най-приближената фирма на местната власт в Русе. Не бяха малко предположенията, че в последните дни на своето управление, видите ли, отиващото си правителство е решило да удари по бизнеса на своя политически опонент.

Честно казано, е твърде невероятно в тези горещи политически дни на Станишев да му е до разчистване на сметки с бизнес-корпорацията ГЕРБ. Правителството проспа цяла година и ако имаше такива намерения, можеше отдавна да е приключило с ударите по обръча от фирми на ГЕРБ. От друга страна, партньорът на социалистите ДПС вече стопля оношенията с хората на Бойко Борисов и най-вероятният сценарий за управление след предстоящите предсрочни избори е именно коалиция между тези две партии.

Здравата логика подсказва, че причината за трудовия ентусиазъм на служителите на ДАНС се крие в намеса от по-високо място и това място най-вероятно е Брюксел. Ако случаят е такъв, то тогава агентите на ДАНС са просто изпълнители на поръчка от Европа.

Информацията, че предстои спиране на парите по „Регионално развитие“ беше съобщена неофициално на 23 май, но тогава от Министерството на регионалното развитие отрекоха това да е така. Част от средствата по програма „Регионално развитие“ са спрени заради „значителни пропуски в системите за управление и контрол“, каза Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан, цитирана от Mediapool. По думите й това е установено след одит на Европейската комисия, направен по програмата.

„Брюксел е в непрекъснат контакт с българските власти, от които очаква да предприемат необходимите корективни действия и да подобрят системите“, посочи Уилър. Според нея, плащанията ще бъдат възстановени след като българските власти предприемат необходимите мерки.

Доколко ударът на ДАНС срещу русенската фирма „Крис Груп“ е част от тези необходими мерки, предстои да разберем. Както при спрените плащания по „Околна среда“ и „Регионално развитие“, така и по „Транспорт“ мисия на Еврокомисията е установила слабости в проведени обществени поръчки. Това става ясно от доклад на Министерството на транспорта до парламентарната комисия по еврофондовете. В документа не е посочено кои са проблемните обществени поръчки.

Освен одиторите от Брюксел, изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“ (ОСЕС), която е на подчинение на финансовото министерство, също е констатирала слабости по проведени тръжни процедури и сключени договори по „Транспорт“. През февруари ОСЕС е препоръчала налагане на финансови корекции по „Транспорт“, които са в процес на изпълнение, се казва в доклада на транспортното министерство.

Тази следа ни отвежда на пристанището в Русе. Става дума за центърът за речни информационни услуги. Строителството и оборудването са възложени на „Консорциум Дунав” с водещ партньор „Крис Груп”. Общата стойност на инвестицията е 5 986 752,89 лв. (без ДДС), от които 5 088 739,96 лв. се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, а 898 012,93 лв. от държавния бюджет.

Изграждането на центъра за речни информационни услуги в Русе е част от дейностите, попадащи в обхвата на фаза 2, лот 1 от проект BG 161 PO 004-4.0.01-0003 „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС”. Проектът се финансира със средства на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. по приоритетна ос 4 „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища”. Бенефициент е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Центърът за речни информационни услуги в Русе по време на строителството, извършено от „Крис Груп“.

Общата стойност на проект „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС” е 42 318 622,36 лева. Средствата, предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, възлизат на 30 072 076,66 лв, а националното съфинансиране е в размер на 5 306 837,06.

Друга дестинация на участието на „Крис Груп“ ЕООД е село Сребърна, край Силистра. Там се работи по друга оперативна програма със спрени плащания – „Околна среда“. Името на проекта е „Дейности по устойчиво управление на поддържан резерват „Сребърна“ и резерват „Бели Лом“. Стойността на строително-ремонтните работи, извършвани от „Крис Груп“ е 617 719.47 лв. без ДДС. Общата стойност на проекта е 4 180 053.60 лева, от които 3 553 045.56 лева са от Европейския фонд за регионално развитие, а 627 008.04 лева национално съфинансиране от държавния бюджет. Този проект включва стоително-ремонтни работи на сградите на Природо-научния музей и на администацията на резервата „Сребърна“, както и обзавеждане на помещенията на музея. Инвеститорският контрол също е възложен на русенска фирма – „Мигети“ ЕООД с управител Тихомир Георгиев. Строителният надзор се осъществява от „Русенска строителна борса“ с управител Велизар Ранев.

Снимка от строително-ремонтните работи, извършвани от „Крис Груп“ ЕООД по проект от оперативна програма „Околна среда“ в резервата Сребърна край Силистра.

Политическият чадър над бизнес интересите на групировката ГЕРБ в Русе е разпънат на местно ниво от Пламен Нунев и Пламен Стоилов, в качеството им на най-висшестоящи местни политици от тази партия. „Крис Груп“ нашумя със спечелването на почти всички обществени поръчки на Община Русе под покровителството на местните гербаджии. В тези случаи ставаше дума за средства на общината, т.е. на данъкоплатците. Очевидно е, че по времето на правителството на ГЕРБ „Крис Груп“ е успяла да „захапе“ и пари от Европа. По всяка вероятност залъкът се е оказал твърде голям и вероятно ще им излезе през носа.

Кражбите на пари от публичните средства на Русе или от националния бюджет може и да минават чрез съответните протекции на политическо ниво, в общия случай, независимо кой е на власт. С парите на европейския данъкоплатец явно нещата стоят по много по-различен начин. Системите за наблюдение и контрол на еврокомисията изглежда работят добре.

И ако Брюксел е в състояние да спре „Крис Груп“ и да разплете възела на политическата корупция в Русе, можем само да се радваме. Това би била една малка и сладка победа срещу мафията. Прилагането на европейските практики за мониторинг на операциите с публични средства е един от методите за ефективна борба с тези престъпни елементи, облечени в политическа и икономическа власт.

Ако проверките на ДАНС срещу „Крис Груп“ са свързани с натиск от Брюксел във връзка със спрените еврофондове, то тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да има повече основания да се пъчи в гърдите, че парите от Европа са спрени заради някой друг. Цялата политическа отговорност си остава за него, тъй като предполагаемите злоупотреби са извършени от неговите съпартийци с престъпното бездействие или откровено съучастие на правителството на Орешарски.

6 thoughts on “Защо ДАНС рови в Русе?

 • 12 юни 2014 в 09:49
  Permalink

  Хич недейте да намесвате Стоилов с Даков, те са скарани отдавна.

  Отговор
 • 12 юни 2014 в 09:56
  Permalink

  От всякаде си личи, че статията е поръчкова. За незапознатите да обясня, че Стоилов отдавна се саморазправи с всякакви съмнителни личности в Русе – добри примери за това са бившият главен архитект Рангелов, както и Даков.

  Отговор
 • 12 юни 2014 в 10:01
  Permalink

  Евала на Стоилов, пич си е човека, кефи ме.

  Отговор
 • 12 юни 2014 в 10:12
  Permalink

  Е не, сериозно писна ми вече да чета за платените акции на комунистите…. Това на нищо не прилича!!!

  Отговор
 • 19 юли 2014 в 17:22
  Permalink

  Рангелов все още е главен архитект и се върна на поста си след едногодишен болничен. А Даков вместо да събори уж незаконното си заведение „План Б“, направи пред него детска площадка. Толкова за саморазправата на Стоилов със съмнителните. 😉

  Отговор
 • 11 декември 2016 в 05:32
  Permalink

  Ако,ако и пак ако!Тази статия е абсалютна простотия!

  Отговор

Напишете коментар