За адът с комарите в Русе и за правото да бъдеш човек

Комарите съпътстват русенските лета всяка година, но като че ли тази година проблемът с тях излезе извън контрол. Форуми, социални мрежи и медии се пълнят всеки ден с хиляди оплаквания на граждани, а Община Русе не иска да признае, че не е в състояние да се справи със ситуацията. Достатъчно е, човек да надникне дори в профила на кмета Пламен Стоилов във Фейсбук, за да се увери, че положението е трагично във всички квартали на града.

Имитира се някаква дейност, колкото да се каже, че нещо се върши, някакви пари се плащат на фирмата, извършваща пръсканията против комари, а реален резултат от тази дейност засега няма. Мирише си и на корупция. На много корупция. Санси, Манси, Крис, Щит, Мит, Дако, Тано, Нуньо, Вуто… – цялата местна завера около партия ГЕРБ, която, подобно на комарите, смуче публичните средства на града, е наредена под чадъра на корумпирания кмет.

Парите за борба с комарите засега се изпаряват във въздуха без резултат.

А бедствието, изглежда, е на път да се превърне в екологична катастрофа. Физическото изтребване на комарите чрез пръскане не върши работа. Явно има сериозен проблем с контрола на популацията на насекомите и са нужни по-сериозни мерки. Нужни са и специалисти, с които общината не разполага.

В социалните мрежи се роди идеята да се проведе протест „Бунт против комарите“, на който русенци да покажат, че положението е нетърпимо и да настояват за незабавни мерки от страна на ръководството на Общината. С голяма изненада научих, че този протест е бил отменен, меко казано, при странни обстоятелства. Била сбъркана датата, която организаторът Бойко Никифоров поискал. Сбъркали месеца – написали юли, вместо юни… И толкоз. Засега бунтът се отлагал. Ех, Бойко, защо си се цанил да организираш протест, след като едно уведомление не си могъл да подадеш, както трябва?

По-скандалното в случая е, че според Никифоров, от полицията са му се обадили по-рано през деня, за да го уведомят, че са получили нареждане от кмета да не допускат провеждането на протеста поради липсата на уведомление. Да не се протестира! Срамно е за този кмет, ако смята, като гном*, да се крие от народната любов зад щитовете на полицията.

1988-09-28_06
28 септември 1988 г. „Русе обречен град ли е?“.

Вижте добре снимката. Дали тези сто-двеста храбри русенци (при 200-хиляден град тогава) са пуснали уведомление, когато през 1988 г. по времето на комунизма излязоха на мирен протест с искания за чист въздух, за правото на живот, за правото да бъдат хора, а не безправна рая, подложена на геноцид? И като нямаше организатор тогава, какво се случи? Случи се това, че комунистическите дерибеи в града излязоха навън, с отворени, като касови апарати, ченета и се подложиха по неволя на народната „любов“. Насилие нямаше, въпреки че демонстрацията беше абсолютно незаконна. Единствено ченгетата от Държавна сигурност, дегизирани като „фоторепортери“, снимаха лицата на протестиращите в близък план, с цел да ги идентифицират по-късно по снимките. Да, същата тази репресивна машина на Държавна сигурност, чийто щатен служител е бил днешният русенски кмет Пламен Стоилов.

А защо една демонстрация срещу комарите трябва да има официален организатор? Нужно ли е някой лично да организира един протест за правото на хората да живеят в здравословна среда? И ако днес се съберат 100-200 души пред общината – какво трябва да направи полицията, според кмета на Русе? Палки, сълзотворен газ и арести?

Жалки гноме, бюрото на кмета на Русе явно не ти е по размер. Ако мислиш с ченгесарски номера да се бориш срещу общественото мнение – дълбоко си сбъркал. И един милион снимки да си направиш със спортисти и с хора на изкуството, пак няма да стане твоята. Изглеждаш нелепо до тези хора, които по принуда са заставени да ти правят PR-a. Няма как да замажеш некадърното си и корумпирано управление, след като е видно за всички, колко несъстоятелно е то. Ръцете ти са оцапани с кръв – с кръвта, която комарите изсмукаха от русенци досега. Кръвнината ще я плащаш дълго.

–––––––

* – Гномът е митично същество, което се характеризира с малък ръст и подземен начин на живот.

–––––––

ФРОНТАЛНО ви препоръчва да опитате персонална радиозащита против комари с ултразвукови вълни, ползвайки своя мобилен телефон. Апликацията работи с Android.

Свалете си я безплатно от Google Play:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kydroid.apps.antimosquito

Проверете и за други подобни Anti Mosquito апликации. Успех в борбата!

unnamed3

Напишете коментар