За Елеонора, Бай Ганьо и „промяната“ в Русе

Все повече личи, че Елеонора Николова е кандидатура на хората около отиващия си кмет Пламен Стоилов

Кандидатурата на Елеонора Николова за кмет на предстоящите местни избори разбуни духовете в Русе и придаде особен, позабравен заряд на политическата борба. Мнозина си спомниха за „доброто, старо време“ и повярваха, че политик от такъв калибър би бил добро решение за кметския стол в следващия мандат.

И в това има логика, ако ставаше само дума за самата Николова, като мажоритарен „граждански“ кандидат. Най-малкото, подкрепата за нея на принципа за „най-малкото зло“ изглежда като разумен избор, особено за хората, споделящи десни политически ценности.

Николова изпадна в необясними противоречия

С напредването на кампанията обаче все по-ясно и директно проличават някои зависимости около нейната кандидатура. Още при обявяването на листата за общински съветници зад нея знаково се появи на избираемото трето място сегашният заместник-кмет на Общината Иван Григоров, известен в града с нелицеприятния прякор Бай Ганьо.

Последва и платена публикация в местните медии от 6 октомври, в която Елеонора Николова заявява дословно:

„[Кандидатирах се за кмет] защото махнаха Пламен Стоилов. Ако той беше останал като кандидат, щеше да спечели вероятно още на първи тур. Независимо от отношението, което гражданите имат към него, истината е, че той направи много за града. Това може да се види с очи. По абсолютно необясними причини обаче той беше оттеглен и на негово място беше монтирано едно иначе много симпатично момиче. Без всякакви обяснения беше премахнат човек, който получи признание за най-добър кмет в национален мащаб. Никой не разбра защо се случи тази подмяна. Никой не обясни нищо на гражданите, които два пъти избират Пламен Стоилов за кмет, а беше редно да им се даде разяснение на ситуацията. Всичко това говори, че зад тези действия стои разправия за пари. За много пари.“

Какво ни казва Николова тук? В прав текст тя заявява, че е нямало да се кандидатира за кмет на Русе, ако ГЕРБ не са оттеглили гласения за трети мандат Пламен Стоилов. Тоест, тя е била съгласна Стоилов да остане кмет, нали така? Следват определени суперлативи за досегашното управление на Община Русе, които някак си изобщо не кореспондират с критичната риторика на Елеонора Николова и желанието й да бъде автентичният носител на промяната след предстоящите местни избори.

„Успешният Стоилов направи много за Русе“

Въобще посланията на Николова в хода на кампанията дотук изглеждат доста объркани и често взаимно изключващи се. От една страна, се критикува основателно моделът на управление в Общината, а от друга, се подчертават някакви успехи на същото това управление. Николова говори с недомлъвки и има склонността да не довършва с конкретика изреченията, в които загатва за някакви „схеми“, разпределения на „баници“, договорки в офиса на „известен бизнесмен“ за смяна на лица в местните среди на управляващата партия, уговаряне кои да са кандидатите за кметове и т.н. Човек да се зачуди откъде-накъде Николова знае какво става вътре в ГЕРБ.

Впрочем, цитираното по-горе предизборно послание на Елеонора Николова ни казва и най-важното: а именно, че тя е кандидатът за кмет на хората, останали верни Пламен Стоилов и несъгласни с бламирането му в ГЕРБ. Нужно ли е да напомним, че от партията на Бойко Борисов смъкнаха доверието си към Стоилов заради очевидното натрупано обществено недоволство в Русе от управлението му?

Трябва ли да подчертаем дебело, че „успешният“ досегашен кмет за осем години профука с интелигентността си на артелчик в казармена столова около 400 милиона лева, дошли в общината по различни проекти? И, че резултатите от повечето проекти са спорни като полезност за обществото и са още по-спорни като качество на изпълнение. Освен „усещането за корупция“, „успешният“ Стоилов остави някакви невъобразими батаци във всички сфери, като почнем с екологията и транспорта и продължим нататък по всички пера. Накрая чак собствената му партия се видя в чудо и не му цепи много басма, за да го разкара.

Тя знае всичко, но няма да ни каже нищо

Както личи, версията на Николова е друга. Според нея досегашният кмет е бил успешен, обаче, понеже се е противопоставил на някакви схеми, е „изгорял“. Или е бил „сготвен“, по думите на Бай Ганьо. Разбира се, подробности за „схемите“, „изгарянето“ и „сготвянето“ Николова и Бай Ганьо не дават. Тоест, те знаят много добре за какво става дума, обаче, няма да ни кажат, защото ние сме прости и не заслужаваме да знаем. Един вид, нямат ни доверие, за да ни споделят това, което знаят.

„[Кандидатите за общински съветници от нашата листа са] хора, които не влизат в сделките, за да разпределят и не се борят да влязат в Общинския съвет, за да получат нещо от баницата на Общината“, каза Елеонора Николова на откриването на кампанията си. Обаче, вероятно тези думи не се отнасят за Бай Ганьо. Че той, горкият, десет години не вря и не кипя ли в схемите, не си ли топи ръцете в „мазната баница“ и не участва ли в разпределянето на „порциите“? А днес Бай Ганьо накъде се е запътил? Не е ли пак към мястото си на масата с блажната тава на благинките от общината?

Спасението на Бай Ганьо

Бай Ганьо прекара два мандата във властта, като дясна ръка на кмета Стоилов.

Специално за Бай Ганьо Елеонора Николова дължи някои отговори – като се почне от причините, поради които е поканила лично в екипа си този „изтъкнат професионалист“, прекарал с „успех“ последните два мандата в управлението на ГЕРБ в Русе и продължи с това дали и как Григоров участва в кампанията й – морално и материално. Говорим за влияние и пари, естествено.

Защото Бай Ганьо и днес още е във властта и вече ни показа какво и как може. И сега, как да повярваме, че Бай Ганьо ще участва в промяната на това, което досега е правил? Трудно ни е да приемем, че човекът е изживял някакъв внезапен катарзис. А дали Бай Ганьо ще си остане заместник-кмет, ако Николова спечели изборите, също е един интересен въпрос.

Кой и как плаща кампанията на Николова?

Отваряйки дума за финансирането на кампанията на Елеонора Николова, според думите й, тя няма парите и ресурсите да води равнопоставена борба с кандидатите на ГЕРБ, ВМРО-НФСБ и БСП, които се ползват от партийните си субсидии. От ежедневните послания в местните медии, изхранващи се с платени публикации и репортажи, обаче е видно, че присъствието на Николова по нищо не отстъпва на останалите основни кандидати.

В този смисъл, е добре да се знае кой и как подпомага финансово кампанията й, тъй като зад нея стоят изцяло извънпарламентарни партии, които не разполагат с подобни ресурси да водят скъпи кампании. Прозрачността по тази тема е важен момент, ако Николова иска да бъде честна с избирателите си. Просто не върви да плачеш, че нямаш пари, а лицето ти да грее от първите страници на вестниците и сайтовете.

Ренегати и политически боклук

Елеонора Николова си остава един от основните фаворити за място на балотажа в кметските избори. Личните й качества и биография, съпоставени с тези на другите кандидати, определено я открояват, и то много. Опитен играч като нея е в състояние да отвее конкурентите си, ако се стигне до директен дебат.

Зад Николова обаче стоят провалени политици и кухи партии, които, с изключение на лявото „Движение 21“, имат сериозни вини за унищожението на „автентичното дясно“ и превръщането му в постоянно клокочещ и вглеждащ се само в себе си маргинален отрязък от днешното общество. Като прибавим към тях и няколко ренегата от ГЕРБ, нещата за вече придобиват съвсем други измерения. За този тюрлюгювеч от Бай-Ганьовци, изглежда, единствено желанието за политическо оцеляване и гарантирано място възможно най-близо до „баницата“ има значение.

Напишете коментар