За къде пътуват българите зад граница? /по държави в цифри/

Възходящата тенденция се запазва и през 2016 г. с регистрирани над 5,3 млн. пътувания на българи в чужбина – най-предпочитаната дестинация е Европейският съюз

Снимка: Тransfergo.com

Националният статистически институт публикува годишните си данни за броя на пътуванията зад граница на българските граждани през 2016 г. Тенденцията на увеличение в последните години се запазва. Българите пътуват все повече в чужбина, но наред с това се отчита и солиден ръст в посещенията на чужденци у нас.

Зоната на Европейския съюз си остава най-предпочитаната дестинация за нашите сънародници, които пътуват зад граница като туристи, заради служебни ангажименти или на гости на свои приятели и роднини. Почти 60% от броя на всички пътувания в чужбина са в държави от ЕС.

Като изключим съседните ни страни, най-много пътувания българите през 2016 г. са предприели до Германия /344 713/, Италия /178 287/, Австрия /163 979/, Великобритания /141 941/, Испания /139 418/ и Франция /123 157/. За контраст, най-малко пътувания нашите сънародници са направили до Финландия /4 431/.

По отношение на съседните на България страни „първенството“ се оспорва между предпочитаните за почивка дестинации в Гърция и Турция. И двете ни съседки са били посетени през 2016 г. от по малко над 1,2 милиона българи, като Турция има съвсем леко преимущество.

В своеобразната класация прави впечатление сравнително малкият брой пътувания към Руската федерация – едва 46 731 и към далечните САЩ /18 175/ и Канада /6 966/.

БРОЙ ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА
Източник на данните: Национален статистически институт

Националната ни статистика публикува и данни за посещенията на чужденци в България през 2016 г. Те са точно два пъти повече в сравнение с пътуванията на нашенци зад граница.

Като изключим гражданите на съседните ни държави, сред чуждестранните визити у нас най-много са тези на германците – над 1 милион, следвани от руснаците /589 844/, поляците /388 833/ и украинците /342 214/. България привлича и значителен брой посетители от Австрия, Великобритания, Франция, Чехия, Израел, Нидерландия и др.

БРОЙ ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ
Източник на данните: Национален статистически институт

Несъмнено, безвизовото пътуване и по-евтините цени за транспорт, включително и тези на нискотарифните самолетни компании, спомагат за повишаването на пътникопотока между страните в Европейския съюз и България не прави изключение. Данните на Националния статистически институт са базирани на сътудничеството му с Международната организация по туризъм, а на територията на страната ни те се събират от граничните служби на МВР и от летищните власти.

Снимка: Сetin.ro

Напишете коментар