За „разпадаща се Европа“ и за „гнилия Запад“

Преди половин век комунистите ни обясняваха как „капитализмът разлага западния свят и той ще се разпадне“. Днес наследниците на червената пропаганда правят същото.

Неокомунистическата пропаганда използва еднакви послания и в Русия, и в България. Заменете снимката на Ленин с тази на Тодор Живков и попитайте: „Е, как живеете при демокрацията..?“ Звучи ли ви познато?

Снимка: Virtual-Sevastopol.ru

Един от последните хитове на прокремълската и неокомунистическа пропаганда у нас е този за Европа, която, видите ли, се разпадала пред очите ни. И за „западните демокрации“, които нищо добро не носели и вече се били изчерпали. От сутрин до вечер сайтове и сайтчета бълват статии със съмнителен произход и често без посочен автор, с идеята да убедят народонаселението, че няма смисъл в тая „пуста демокрация“ (нали видяхте до какво ни доведе за 28 години?) и че Западът не струва и пукната пара (затънал е в дългове и скоро балонът там щял да се спука!).

И същите анонимни автори, предричайки близкия край на Европа и на Запада като цяло, дават алтернативата – силна президентска република, с елементи на авторитарно управление и диктатура, в която държавата ще се грижи като майка за всичките свои чеда. И щяло да бъде толкова хубаво, че само човек да си каже: дано! И сочат за пример Путинова Русия. Ах, колко хубаво било там и как Путин всичко правел за благоденствието на народа си.

Всичките тези приказки за „лошия Запад“ и за „хубавата Русия на Путин“ обаче изобщо не кореспондират с реалностите на света, в който живеем. Да оставим въпроса накъде емигрират или просто пътуват зад граница 2,5 – 3 милиона наши сънародници и защо го правят – ясно е. Цифрите говорят красноречиво. Причините също, изглежда, са ясни: пари, качество на живот, сигурност, добри перспективи за благоденствие и възможности за бъдещо развитие… Какво могат да предложат Русия (и България) насреща: нищо! Абсолютно нищо! Затова и посоката запад си остава най-желаната и комай единствената за българите, решили да търсят щастието си другаде.

Разпада ли се Европа? Ще оцелее ли Западът с неговата демокрация, толерантност към различните и зачитане на човешките права? Как могат изобщо да съществуват западните демокрации без силен лидер (като Путин), без диктатура, без ограничаване на правата на гражданите, за сметка на „пълната паничка с храна“, каквато е идеята на неокомунистическите пропагандатори днес.

По време на комунизма официалната пропаганда промиваше мозъците и обясняваше по същия убедителен начин как „Западът е загнил“ и как „капитализмът се разлагал“. И как, ако не днес – то най-късно утре, „капиталистическият свят ще се срине и обществата там, освободени от робството и експлоатацията, ще тръгнат по единствения възможен път – този на комунизма.“ Е, нищо подобно не се случи. Нито Западът „загни“, нито капитализмът се „разложи“. Случи се точно обратното – загни и се разложи единствено комунистическата диктатура.

Така че тези, които днес отново вещаят „разпадането на Европа“ и „загниването на Запада“ нека да внимават. „Разпадане и загниване“ вероятно ще има – но не там, където на тях им се иска, а там, накъдето те сочат за пример. Но да оставим днешна Русия на Путин и нейните пропагандатори у нас.

Тъжната истина е, че пред очите ни се разпада и загнива България. И не защото по документи страната ни е избрала пътя към демокрация и към пазарна икономика, а защото реалностите са други. България продължава да тъне в блатото на посткомунизма, в което единственият възможен изход е леталният, т.е. загниване и разпадане. В същото това блато демокрацията и пазарната икономика просто не са възможни. Възможни са единствено безконтролното и нагло крадене, което продължават вече 28 години да практикуват успешно бившите комунистически номенклатури и ченгетата от Държавна сигурност.

И докато има хора, които да предлагат „лесния начин“ на несъществуваща алтернатива и такива, които да им вярват, посоката трудно може бъде обърната. Изглежда, България ще мине по трудния път на „разлагането и загниването“, преди всички да се убедят, че в западната демокрация и в пазарната икономика няма нищо лошо и че това е безусловният път на страната ни за просперитет и благоденствие на нейните граждани.