Изборът на Русе

Най-влиятелната социологическа агенция „Алфа рисърч“ обяви резултатите си от проведения екзитпол в Община Русе. Балотаж за кметското място идната неделя между Пенчо Милков /“БСП за България“/ и Диана Иванова /ГЕРБ/, както и пъстър общински съвет с поне 7 или 8 представени политически сили в следващия мандат – това става ясно от публикуваните данни.

Окончателната разлика между Пенчо Милков и Диана Иванова, както и точното разпределение на мандатите в местния парламент ще станат известни едва след преброяването на гласовете от ОИК.

Победителят в първия тур Пенчо Милков очевидно е привлякъл най-голяма част от протестния вот срещу управлението на ГЕРБ в последните осем години. Разликата между неговия личен резултат и този на листата за общински съветници на лявата коалиция зад него е впечатляваща. Шансовете Общината да осъмне с кмет комунист след седмица изглеждат много добри. За целта обаче на Милков ще е нужна допълнителна подкрепа на втория тур – тоест, той ще трябва да убеди още повече русенци да гласуват за него след седмица.

На обратния полюс е Диана Иванова, която получава по-нисък резултат от този на листата на ГЕРБ. Възможността Иванова да изпревари Милков на финала зависи от това, дали избирателите от център-дясното, подкрепили на първи тур други кандидати, ще намерят мотивация да излязат да гласуват другата неделя и да пуснат глас за нейната кандидатура. Допълнителен резерв Диана Иванова може да намери в мобилизацията на гласоподавателите за ГЕРБ, които очевидно са гласували за листата със съветници на партията, но не са я подкрепили за кмет.

Галин Григоров /ВМРО-НФСБ/ ще продължи да изпълнява функциите си на Областен управител след изборите, докато Елеонора Николова /СДС/ със сигурност е избрана за общински съветник от листата на коалицията зад нея и ще я видим в новия Общински съвет.

При победа на Пенчо Милков на втория тур той ще бъде изправен пред реалността да управлява с малцинство в общинския съвет при наличието на силна опозиция, която ще бъде в състояние да стопира неговите решения. В този смисъл, Милков ще трябва да се съобразява повече със съветниците от другите политически сили, отколкото с тези от левицата, а зад всяко негово решение ще трябва да се формират „плаващи мнозинства по интереси“.

Евентуалното избиране на Диана Иванова за кмет пък й гарантира монолитно мнозинство в съвета и по-лесно прокарване на управленските решения на кметската администрация.

Кой от изброените два сценария е по-добър за управлението Община Русе, е трудно да се каже, тъй като досега мнозинството в съвета, което ние наричахме Коалиция „Альоша“, включваше колаборация между двете най-големи партии – ГЕРБ и БСП, при вземането на чувствителни за обществения интерес решения.

Осезателна промяна в Русе не може да се очаква, тъй като предстоящият мандат ще бъде труден, а проблемите за решаване след управлението на Пламен Стоилов са много. Въпреки декларираните намерения от страна на основните политически сили, истинска смяна на модела едва ли ще се състои.

Съдейки по мащабното финансиране на предизборната кампания, определени бизнес кръгове са заложили прекалено много, за да не потърсят възвращаемост на „вложените инвестиции“. А това гарантира още от същото, независимо как ще се казва бъдещия кмет.

#Фронтално

Напишете коментар