Извинявайте, дунавци!

Русе – европейски град на спорта 2016: Имаме нова спортна зала, но нямаме отбори, които да играят в нея. Имаме футболен отбор – нямаме стадион…

Миналата година от ръководството на Община Русе обещаха ремонт на Градския стадион през това лято.
Миналата година от ръководството на Община Русе обещаха ремонт на Градския стадион през това лято.

„От името на Община Русе и лично от мое име, като кмет, бих искал да поднеса най-искрени извинения към футболните фенове на „Дунав“ за това, че като общинско ръководство не съумяхме да ремонтираме и подготвим навреме Градския стадион за мачовете на отбора в „А“ група. Проспахме повече от година в бездействие и излъгахме надеждите Ви. Съжаляваме, че с некомпетентното си управление Ви развалихме празника по случай завръщането на „Дунав“ в българския футболен елит след 25-годишно отсъствие. Вместо този, така дълго чакан ден да Ви донесе емоции и радости по трибуните на стадиона в Русе, ние пратихме най-верните фенове от Вас по тъмна доба в Разград, а другите отказахме да гледат на живо мачове на „Дунав“ за месеци напред. За съжаление, изглежда, че ще Ви се наложи да пътувате още дълго до Делиормана или да гледате мачовете по телевизора, тъй като не сме в състояние да се организираме и да оправим Градския стадион в най-кратките срокове, които Ви обещахме, но не изпълнихме. Ще отлагаме до последно – докато правилната фирма спечели обществената поръчка, нали си знаете. Вие сте наши съграждани и се надяваме да ни простите, осъзнавайки, че това е най-успешното управление на Русе ever and forever!а, забравих да Ви напомня тазгодишния ни лозунг: „Русе – европейски град на спорта 2016“! Имаме нова спортна зала, но нямаме отбори, които да играят в нея. Имаме футболен отбор – нямаме стадион, където да играе мачовете си… Обаче, имаме воля за още „видими резултати“, постигнати от нашия перфектен екип на Община Русе!“
Пламен Стоилов
кмет на Община Русе

Шегата настрана. Нали ви е ясно, че „непогрешимият“ кмет никога не би дал подобно изявление? Но би било редно Община Русе, собственик на Градския стадион, да поднесе поне едно извинение на изстрадалите фенове на футболния „Дунав“ затова, че се провали с гръм и трясък в обещанията си, дадени преди точно година. И заради това, че лиши привържениците да изживеят, както подобава, чакания 25 години миг. Съжаляваме, дунавци, но не Ви се получи празникът!

Когато говорим за Дунав (Русе) – футболът и политиката винаги са вървели ръка за ръка. Така е още от времето на бившия секретар на Окръжния комитет на БКП Пенчо Кубадински, та чак до Пламен Стоилов. Не са един и двама местните политици, изредили се да „помагат“ на футбола в годините назад.

Градският стадион е построен през 1956 г. Тогава Русе нямал отбор в „А“ група. За БКП обаче това не било проблем. Бай Пенчо вдигал телефона и наредил в София да пуснат русенски отбор в майсторската група. От наличните русенски тимове, подвизаващи се по това време в „Б“ група, се сформирал набързо един суперотбор, кръстен „Торпедо“. От нищото този отбор е вкаран направо в „А“ група. Поводът е откриването на новия Градски стадион, който ще пращи по шевовете в годините напред.

387
Една снимка от есента на 1961 г. е запечатала внушителната многохилядна публика на Градския стадион в Русе. Дунав приема ЦСКА (2:2) в среща от „А“ група. Снимка: © Личен архив на Емануил Димитров.

Русе, твърдят някои, е „европейски град на спорта“ за 2016-а. Русе, обаче, няма да види футболния „Дунав“ в „А“ група през 2016-а. Няма да види и изобщо така успешния женски баскетболен отбор – шампион и носител на купата. 2016-а, годината на „европейския град на спорта“, ще бъде запомнена с края на женския елитен баскетбол – защото някои хора сметнали, че този проект се бил „изчерпал“. А знаете ли, че Русе има отбор по водна топка в „А“ група? Казва се „Локомотив“. Няма как да знаете, защото този отбор от години не играе домакински мачове в Русе. Сетете се за причината – няма подходящ басейн! Спортните проблясъци, доколкото ги има, дължим само на индивидуалните спортове, където, обаче, отсъства магията на колектива и на отборния дух. Същата магия, привличаща масово хората по трибуните.

И понеже Община Русе няма да се извини на футболните фенове на „Дунав“, то това ще направим ние. Да, точно ние от сайта „ФРОНТАЛНО“ имаме не малка вина днес някои от вас да въртят километри до Разград, а други да гледат любимия си отбор само по телевизията.

Става дума за нашето разследване, публикувано на 6 август миналата година. Поводът бе една поръчка за ремонт на съблекалните и сервизните помещения на Градския стадион. Работата по тази поръчка беше свършена преди обявяването на обществената поръчка за нея. Този ход на хората Община Русе, доста глупав и наивен, беше причинен от едно обяснимо бързане, с цел да се предотврати в последния момент една голяма излагация. „Дунав“ беше влязъл в „Б“ група и стадионът трябваше да се лицензира за официалните мачове във втора дивизия. От Лицензионната комисия на БФС обаче имаха редица забележки за нередности, които трябваше да бъдат отстранени, за да играе „Дунав“ в Русе. И това всичко се случи месеци преди местните избори. Нали си представяте колко неприятно щеше да бъде за кмета и партията му ГЕРБ, ако „Дунав“ беше пратен точно в този момент да играе в Разград, примерно. Дотук всичко, така описано, предполагам, ще забележите, че звучи адски актуално.

Тогава, с цел да опази имиджа си преди изборите, Стоилов рискува и пусна „на пожар“ майсторите на „братска фирма“ да оправят съблекалните преди да е обявена обществената поръчка. Рискува, и както се казва, спечели. Останалото бяха подробности. Главна прокуратура беше сезирана по статията на „ФРОНТАЛНО“ и Цацаров, явно заинтригуван от нашето разследване, прати ДАНС в кметския офис буквално два дни след изборите. Така и не излезе официална информация по това разследване и като че ли всичко се потули.

Сега при влизането в „А“ група просто нямаше как да мине същия номер от миналото лято. Но човек може да се чуди след всичко това, как пък тези общинари не си извлякоха поуки и не се стреснаха малко. Беше ясно, че Градският стадион ще се наложи да бъде лицензиран за елитната група. А не бяха предприети никакви действия всички ремонти да се съсредоточат в месеците след края на миналия сезон и всичко да се приключи до началото на есента.

Подмяната на терена на Градския стадион ще струва 200 000 лв. Такава сума беше обявена от Общината преди година. Самият ремонт, обаче, беше отложен за това лято. Обяви го зам-кметът и член на УС на футболен клуб „Дунав“ Иван Григоров. По неговите думи, причината за отлагането тогава беше, за да се създаде добра организация… Вижте думите на Григоров, изречени пред телевизия „TVN” в края на юни 2015 г.:

Година по-късно нищо все още не е направено. Няма организация, камо ли да е махнат и един чим от игрището на стадиона. А лятото изтича и става ясно, че „Дунав“ ще играе в домакинствата си в Разград до неизвестно кога. Община Русе изостави плановете си от 2015 г. да ремонтира сама терена и реши да чака държавни пари от Министерството на младежта и спорта. Средства са нужни и за поставянето на осветление на стадиона.

Бюрокрацията обаче, си е бюрокрация. Министърът на спорта Красен Кралев обяви на всеослушание, че обществена поръчка за стадиона в Русе ще бъде обявена на 5 юли. Месец по-късно все още такава поръчка не е обявена. Мнозина фенове са притеснени от това протакане и се опасяват, че докато започне ремонтът може да дойде зимата и това да го отложи за идната пролет. А това означава, че „Дунав“ вероятно ще изкара целия сезон в Разград.

Към днешна дата не е ясно колко време верните фенове на „Дунав“ ще трябва да гледат любимците си на „Лудогорец Арена“ в Разград. Снимка: ФК Дунав

One thought on “Извинявайте, дунавци!

  • 7 август 2016 в 02:07
    Permalink

    Иван Григоров неговите съученици ги спуквахме от бой на футбол на малки вратички и баскетбол в Първа гимназия Хр. Ботев макар, че бяхме с една година по-малки!

    Отговор

Напишете коментар