Казус с „Монтюпе“

На вчерашната сесия на Общинския съвет, някак между другото и с половин уста, общинската администрация призна, че печално известният завод „Монтюпе“ бил построен и понастоящем се намирал в „предимно производствена зона“. Буквата на закона гласи следното:

„Територии от разновидност „предимно производствена зона” се застрояват предимно с производствени, складови, административни, търговски и обслужващи сгради и съоръжения. В тях НЕ СЕ ДОПУСКАТ производства с вредни отделяния, като:
предприятия на химическата и каучуковата промишленост с отпадъчни технологични продукти; варо-бетонови центрове и асфалтови бази; всякакъв вид леярни за черни и цветни метали.“

Разбирате ли за какво става дума? И нито един от общинските съветници не стана да каже една дума по този повод, да попита как е възможно такова нещо. Самата власт казва в прав текст, че законът е погазен. И от това не следва абсолютно нищо.

В същото време родните „патриотични индустриалци“ от площадката на КТМ, да не останат по-назад и те, завалиите, напират за промяна на Общия устройствен план на Община Русе с интимната мисъл да боднат няколко комина повече и да почнат да обгазяват от непосредствена близост първите дворове на жителите на Мартен.

Добре дошли в русенската долина на химията!

#Фронтално

Напишете коментар