Кметът и РИОСВ клекнаха пред „Булмаркет“ за новия завод

Екоинспекцията отхвърли необходимостта от ОВОС за т.нар. „инсталация за преработка на растителни и животински мазнини и масла“, от екосдружение „Дунавски регион“ обжалват решението на РИОСВ

Кметът Пенчо Милков и директорът на РИОСВ-Русе Анатоли Станев /вдясно/ изглежда са в един отбор, когато става дума за защитаване на интересите на „патриотичните индустриалци“.

Последните новини на официалния сайт на РИОСВ-Русе са две. Едната е от 9 февруари и се отнася за национален ученически конкурс на здравна тема. Другата, с която екоинспекцията ни информира за началото на размножителния период на пеликаните в резервата „Сребърна“, е от 23 февруари. Темите са банални, но това са най-важните новини, които РИОСВ продуцира напоследък.

Нашите уважения към ученическите конкурси и към размножаването на пеликаните, но когато русенецът чуе за РИОСВ, някак си други асоциации му идват първосигнално. Обаче, за темите от голям обществен интерес новини от екоинспекцията не чакайте. Особено за тези, по които целта очевидно е да не се вдига излишен шум, „да не се тревожат хората и да не се дава повод за спекулации“. По възможност всичко да остане скрито-покрито.

На 19 февруари на сайта на РИОСВ е публикувано решението за преценка на необходимостта от ОВОС /оценка за въздействие върху околната среда/ за новия проект за завод за преработка на растителни и животински масла и мазнини. Инвестиционното предложение е на „Астра Биоплант“, част от групировката „Булмаркет“. Тази публикация, както се досещате, е забутана в специализирана секция на сайта и, според РИОСВ изглежда, не е важна, за да бъде удостоена с новина, съответно обществеността да бъде информирана.

РИОСВ: Заводът няма нужда от ОВОС

И понеже новина все пак има: и тя е, че екоинспекцията е решила, че новият завод няма нужда от ОВОС, сами разбирате, защо тази информация е умишлено скрита от общественото внимание. На 5 страници с мотиви директорът на РИОСВ-Русе Анатоли Станев изтъква, че производствените процеси при преработката на сурови растителни масла и оползотворяването на растителни и животински масла и мазнини ще протичат в затворени реактори, поради което се очаква същите да не бъдат източник на неорганизирано изпускане на вредни вещества в атмосферата.

Използваната технология, пише още Станев, предотвратява възможността за разпространение на замърсители във въздуха (главно прах и интензивно миришещи вещества). Тъй като котелната инсталация ще използва за гориво природен газ, се очаква при изгарянето му да се отделят азотни оксиди в атмосферата. Тяхното количество, обаче, е под нормите и не представлява риск за здравето на жителите на близкия град Мартен, мотивират се още от РИОСВ.

Направена е оценка на т.нар. кумулативен ефект от дейността на инсталацията, съвместно с действащите към момента източници, разположени на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ по отношение на разпространението на азотни оксиди. Получените резултати показват спазване на нормите за качество на атмосферния въздух, пише в решението на екоинспекцията. /Пълният му текст вижте в края на тази статия/.

Исканията на протестиращите останаха нечути от институциите.

Мълчание по темата от кметовете на Русе и Мартен

Отказът на РИОСВ да подложи инвестиционното предложение на „Астра Биоплант“ на оценка за въздействие на околната среда практически дава „зелена светлина“ за скоростното изграждане на новия завод. Това е възможно най-леката процедура за инвеститора в случая. На основание на това решение кметът Пенчо Милков (БСП) ще внесе предложение за промяна на подробния устройствен план /ПУП/ на терена, и съответно ще издаде разрешение за строеж. Интересното е, че през ноември м.г. самият кмет се зарече, че няма да допусне изграждането на нови заводи в Русе без ОВОС, а тук някак си удобно мълчи по темата.

Мълчание пази и кметът на засегнатия град Мартен Димо Тонев (ГЕРБ), въпреки многобройните протести и откритото недоволство на неговите съграждани против изграждането на нови производствени мощности на територията на долепения до населеното място КТМ. В бившия комбинат оперират 14 фирми от химическата индустрия. Част от тях са собственост на групировката „Булмаркет“. Мартен е подложен системно на обгазявания и жителите му са принудени да търпят вонята на т.нар. „интензивно миришещи вещества“, идваща от промишлената зона.

Промяната на статута на площадката на КТМ все още виси

Проектът за новия завод съвпадна с настояването на групировката „Булмаркет“ статутът на КТМ да бъде променен в новия Общ устройствен план /ОУП/ на Община Русе от „предимно производствена“ на „чисто производствена зона“. Това дава възможност там да бъдат изграждани в бъдеще нови предприятия от химическата промишленост и други вредни производства.

Въпреки протестите на граждани на Русе и Мартен и въпреки сериозния шум по темата в общественото пространство, с 26 гласа „за“ (или точно 51%) общинските съветници гласуваха новия ОУП със заложената спорна промяна на статута на зоната в КТМ. В дебатите самият кмет Пенчо Милков бе най-големият защитник за приемането на Общия устройствен план в този му вид.

Решението на Общинския съвет беше атакувано в Административния съд от екосдружение „Дунавски регион“ и така ОУП на общината остана да виси във въздуха до произнасянето на Темида. В инвестиционното предложение за новия завод на „Астра Биоплант“ е заложено, че той ще бъде построен в „чисто производствена зона“, според промяната в ОУП – нещо, което все още не е факт заради обжалването.

Чии интереси защитават институциите?

„Явно подписите на над 700 жители на град Мартен, няколкото протеста и участията в комисии към Общината не означават нищо. Явно в РИОСВ-Русе не ни броят за живи. Явно за кмета на Община Русе не е проблем да излъже най-нагло, че нито едно инвестиционно предложение няма да мине без ОВОС – и това, докато Пенчо Милков ни убеждаваше да не оспорваме новия ОУП на общината, защото сме имали неговата дума. Вие преценете колко струва тя“, написа във фейсбук Владислав Маринов, председател на екосдружение „Дунавски регион“.

„Явно за кметът на Мартен Димо Тонев това, че на срещата, проведена в „Булмаркет“, представителите на въпросната фирма излъгаха безогледно на поставените от нас въпроси, не е проблем. Явно доверието му във въпросната фирма е безгранично, щом от негова страна няма никакво настояване за извършване на ОВОС“, допълва още Маринов, питайки се риторично дали всички институции защитават правата и интересите на гражданите или на корпоративния бизнес интерес.

Обжалването на решението на РИОСВ е в ход

„ФРОНТАЛНО“ потърси адвокат Анатоли Казаков, който представлява сдружение „Дунавски регион“. Той потвърди пред нас, че се подготвя обжалване на решението на РИОСВ пред Административния съд.

„Крайният срок да обжалваме е 5 март. Ние подготвяме мотивите си и се надявам още преди празниците да подадем нашата жалба. Това ще бъде третото поред дело срещу намеренията да се изграждат нови производствени мощности в КТМ. Вижте, там в момента има толкова много предприятия, а изграждането на нови ще доведе неминуемо до влошаване на положението. Защото всяко производство допринася за т.нар. кумулативен ефект – замърсяване на въздуха, водите и почвите от множество различни източници“, каза адв. Казаков.

„Ние настояваме и ще се борим съдът да отмени решението на директора на РИОСВ и да се отиде към изготвянето на доклад за ОВОС. Тук се касае за ново производство, в което се използват и химически вещества, и ние смятаме, че в случая процедурата по ОВОС е задължителна“, обясни още адвокатът на екосдружението.


Напишете коментар