Когато науката е безсилна пред фактите

Един новинарски сайт – Dunavmost, който използва материали на други местни медии като препечатки, но продуцира и собствено съдържание – и бе единствената новинарска медия в Русе с остро, критично съдържание към предишния кмет и администрацията на ГЕРБ, остана извън напъните на Русенски университет „Ангел Кънчев“ да изследва медийната среда в града ни. Просто там решили, че този сайт не е медия. Е, ако не е медия, какво е?

Учените от РУ, вероятно ползвайки утвърдени научни способи и методики, имали амбицията да изследват и аудиторията на интернет сайтовете в Русе. Имали, обаче, за жалост не знаели статистиците от университета, че „топлата вода“ за популярността на интернет медиите вече е открита. Иначе едва ли щяха да се изложат с подобни „резултати“. Понеже, ако изследването им правилно е отразило реалността, то данните от него щяха поне малко да се доближат до истината. А то – нищо подобно. Значи методиката на умовете на статистиката от РУ някъде куца. И то много.

Популярността на интернет базираните медии не се мери със социологически проучвания. Просто от подобно упражнение в наши дни няма смисъл, защото в нета всичко ясно. Има трафик и той се мери с точност до последния потребител. Място дори за т.нар. статистическа грешка няма.

И какво показват реалните данни за русенските новинарски сайтове, според трафик машината на SimilarWeb (данните са за август 2020 г):

  • Dunavmost.com – 1 490 000 посещения на месец
  • Вестник „Утро“ Utroruse.bg – 129 170
  • TVN Bulgaria – 115 850
  • briagnews.bg – 78 450
  • Русе Медиа Rusemedia.com – 76 910
  • RuseInfo Новини – 63 360
  • Телевизия КИС 13 Kiss13.net – 9 950

За новинарските сайтове arenamedia.net и Акцент БГ – Ателие за новини дори данни няма, тъй като трафикът към тях е нищожно нисък. Толкова нисък, че трафик машината не го е уловила.

Цифрите по-горе показват недвусмислено 76% дял от аудиторията за низвергнатия от учените от Русенския университет сайт. Разбирате ли: за всички останали новинарски медии накуп остава под ¼ дял.

Резултатите от опитa на РУ да изследва медийната среда в Русе могат да бъде видяни тук.

Както сами ще видите в университетското изследване последните интернет медии са станали първи. Ама, какъвто университета, такова и изследването…

#Фронтално

Напишете коментар