Кой духа под опашката на Джуджето?

Не се случва всеки ден сериозен столичен журналист да седне и да напише коментар по русенска тема. А когато го направи някой като Иван Бедров, значи има защо. И не че в Русе лисват толкова сериозни журналисти, но писането на подобни коментари отдавна се е превърнало в безпредметно занимание. Просто всички местни медии отдавна са изпаднали под наркозата на казионността и такива материали, доколкото някой изобщо се осмели да ги напише, така и не виждат бял свят.

Поводът, Иван Бедров да подостри перото, е поредната идиотия на русенския кмет Пламен Стоилов, който, в очевидно състояние на афект и върховна глупост, съвсем сериозно е сезирал ДАНС и Главната прокуратура да започнат разследване срещу председателя на гражданската организация „Бъдеще за Русе“ Бойко Никифоров. Ще се съглася с Бедров, че в налудничавите действия на кмета Стоилов прозира миналото му на ВКР-ДС служител, който така е свикнал – да докладва (по задължение) всичко на службите. А може би тази лудост се дължи на предаването на военните архиви на Комисията по досиетата, оповестено от министър Ненчев тези дни. Твърде възможно е скоро да прочетем кадровото досие на русенския кмет и да видим в какво се е състояла „патриотичната“ му служба в комунистическата народна република.

А може ли един кмет дава на ДАНС и на прокуратурата обикновени граждани, дръзнали да изразят съмнение и да предприемат форма на протест срещу очевидното калпаво строителство на русенски булевард с европейски средства. И наистина, ако Стоилов се чувства засегнат, нормално е да потърси правата си в съда като обикновен гражданин.

Разбира се, столичният журналист е твърде далеч от русенската действителност, за да види, че случилото се е просто провинциален политически театър. При това зле режисиран и с калпави актьори. А един от най-трагикомичните образи в този драм-състав е „самотният борец за правда“ Бойко Никифоров. От години той е на всяко гърне мерудия и макар да му се признае, че темите, които повдига, са наистина сериозни, остава сянката на съмнението в почтеността на намеренията му. Никифоров е представител на крайната левица (неокомунисти) – онези, които лелеят за българска „Сириза“, за нов Девети септември и подсмърчат по Путин и днешна Русия. С досадното си присъствие в местното медийно пространство „самотният борец“ отдавна е втръснал на всички и това компрометира иначе правдивите каузи, които застъпва. А, може би, и това е крайната му цел – да бъдат компрометирани тези каузи? Но не за клетият Бойко Никифоров става дума тук.

Всъщност, цялата тази гюрултия е във връзка с предстоящите местни избори. Очевидни са насочените залпове срещу кмета на Русе, но доколко този огън е приятелски, ще стане дума в следващите редове.

Доскоро се считаше, че сегашният кмет от ГЕРБ Пламен Стоилов няма да има проблеми и ще бъде преизбран за нов мандат. Но напоследък все по-усилено се говори за смяна в курса на хората, които реално управляват Русе. Да, тези същите, стоящи зад кадър местни велможи, наследници на бивши комунистически номенклатури и ченгесарски структури. С въпиющата си неграмотност и некомпетентност управлението на Стоилов досега е поредица от гафове, замазвани с нескопосан PR. И това започва все повече да бие на очи. Мълвата носи, че дори министър-председателят Бойко Борисов е поискал да се намери начин ГЕРБ да издигне или подкрепи друга, по-компромисна кандидатура за кмет на Русе.

Очевидно е, че далеч по-добре би било в кметския стол да седне един уравновесен и скромен апаратчик, който да стане удобна фасада на продължаващия грабеж на публични средства. Нужен е някой „тих и благ човечец“, който да не бие толкова на очи и да притъпи общественото внимание към безобразията в Общината. Според изтекла информация от средите на БСП в Русе, с която „ФРОНТАЛНО“ разполага, такава удобна и еднакво добре приета от всички кандидатура е тази на ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев. Основният му недостатък е, че е комунист. И като такъв, той не би имал особени шансове да се яви като партиен кандидат на компрометираната БСП. А и голяма част от вече все по-оредяващите редове на русенските комунисти считали, че Белоев е предал партията, като се е отказал да влезе в парламента след последните избори. Но като „независим, подкрепен от…“ кандидат за кмет шансовете му вече стават други. А, ако Стоилов бъде „отказан“ да се кандидатира за нов мандат и в последния момент ГЕРБ подкрепи „независимия“ Белоев, то ректорът на университета вероятно би бил избран още на първи тур.

Впрочем, за късопаметните ще припомня, че Белоев беше спряган за кандидат на ГЕРБ за кмет на Русе още през 2010 г. Впоследствие хората на Бойко Борисов издигнаха Пламен Стоилов. Но пък успяха да пребоядисат в герберов цвят друг стар комуняга – тъй нареченият „заслужил професор“ Пенчев, който и досега е шеф на Общинския съвет.

С горното искам дебело да подчертая, че в сегашната отровена политическа среда, каквато и да е промяна не е възможна. Състезанието за кмет на Русе ще бъде надбягване, в което местните олигарси по установена вече „демократична“ традиция ще пробутат своя кон с хубавите зъби, и когато след време той им стане непотребен, ще го заменят с друг – с още по-хубави зъби. А за наивниците програмата предлага евтин политически театър с предизвестен финал на постановката.

Комунистът проф. Христо Белоев може да седне в стола на кмета на Русе с подкрепата на ГЕРБ.

12 thoughts on “Кой духа под опашката на Джуджето?

 • 29 май 2015 в 10:20
  Permalink

  Червените кратуни май много ги е страх, че Стоилов ще ги помете пак на изборите? Има защо да ви е страх, неизбежно е!

  Отговор
 • 29 май 2015 в 10:32
  Permalink

  Все ми е наума, че пък точно Христо Белоев ще подкрепят… Ректорчето е толкова елементарен корумпиран и вманиачен от амбиции за власт без покритие, че няма накъде.. Колкото и да се опитват да компроментират Стоилов няма да им минат номерата на комунистчетата. Който каквото иска да си говори, но Русе не е имал по-добър кмет от Стоилов!

  Отговор
 • 29 май 2015 в 10:48
  Permalink

  Кметът не ми е братовчед. Но когато някой направи нещо повече за Русе от него, да заповяда.Ще му целувам ръцете.Но някои некадърници, които не само не са направили нищо за града, но и го разсипаха, сега да вият като вълци. Мерси. Спомнете си само какво стана с асфалтираните улици от Елеонора Николова.

  Отговор
 • 29 май 2015 в 11:22
  Permalink

  Белоев е като Първанов… само бабите го харесват. Надали ГЕРБ биха се излъгали да подкрепят човек като него.

  Отговор
 • 29 май 2015 в 11:49
  Permalink

  Бойко Никифоров с елементарното си поведение и протести изобщо дава ли си сметка какво може да причини на страната като цяло? Заслужава си проверката която му тръшнаха, да се види веднъж за винаги какъв всъщност е тоя тип и каква му е работата.

  Отговор
 • 29 май 2015 в 12:07
  Permalink

  Що за човек ще тръгне да краде камъни от строежите и ще ги праща до най-висока инстанция че и изпонаписал една камара клевети. А как ще докаже че тия камъни са взети от строежа? Кои са му експертите дето твърдели това и онова? Измислена скалъпена работа е цялото нещо и краен потърпевш ще е България.. Но какво може да се очаква от един дърт комунист…

  Отговор
 • 29 май 2015 в 23:33
  Permalink

  А какво мислиш за Искрен Веселинов да стане кмет, Радко?

  Отговор
 • 8 юни 2015 в 15:12
  Permalink

  Прочетох за мен и не мога да не коментирам.
  Грешно е да ме смятате за част от левицата, а още по-малко за крайната. Защото според мен разделението на реви и десни е само за „балъците“, които по лесно водят за носа Русе е пример за дружбата мегжду ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторите и АБВ. Къде отиде Бурджиев, като го изгониха от областен управител? – при Белоев от БСП. Кой допусна продажбата на ДКЦ2 на общинския съветник от ГЕРБ Кирил Панайотов и жена му от ДПС Алис Муртазова? – областния управител от БСП Валентин Калчев. Кой стоеше като „Гюро Михайлов“ на 4 юни на входа на „Канев център“ и не допусна гражданите на Русе да кажат на г-н Тимерманс какво става в Русе? – зам. обл. управител Ясен Янчев от АБВ. За другото – стойте си покъщите мърморете и не протестирайте … дакато почнете да се напикавате. Тогава и да искате промяна, вече няма да ви е необходима, а само памперс.

  Отговор
 • 8 юни 2015 в 15:19
  Permalink

  Понеже на Стоилов му се разклати стола, ГЕРБ и Реформаторите се пазарят за обща кандидатура в Русе, която да запази статуквото (наши хора, обществени поръчки и т.н) Говори се за Д. Везиева – зам. министър сега. Разпитайте малко за това и напишете. Днес 8 юни по Хоризонт изредиха кандидатурите за кмет на ГЕРБ, които остават за втори мандат. Сори, ама Стоилов го нямаше.

  Отговор
 • 7 август 2015 в 18:09
  Permalink

  S kakvo Ctoilov e po-malko komunqga ot ostanalite(BKP- 6-tak)?Ili ste milicioneri?

  Отговор
 • 7 август 2015 в 18:32
  Permalink

  Za razlika ot tuk prisastvachtite dobre poznavam patriotichnite podvizi za ukrepvane na partiinite pozicii na BKP v armiqta.E sabori li krachma na Dakov?Vano Tanov chto badechte zatri na prekrastni studenti, ama sega te sa mrastni komunqgi a toi i kompaniq mestna GERB beliki borci protiv komunqgite.Sega s vlast imachtite i togava.Napravil za Ruse „Izbarsala si zadnika, i si izcapala put**ta“, eto takava mu e golqmata rabota!

  Отговор

Напишете коментар