Кораби на „Булмаркет“ попаднаха в „черния списък“ на Украйна

Танкерът „Бриз“ е един от двата кораба на „Булмаркет шипинг“, нарушили санкциите. Снимка: DMG@MarineTraffic.com

Два кораба на регистрираната в Русе компания „Булмаркет шипинг“ са попаднали в „черния списък“ за нарушение на санкциите, наложени от ЕС и САЩ, спрямо окупирания от Русия украински полуостров Крим. Причината е, че танкерите „Бриз“ и „Поларис“ са навлезли и акостирали в акваторията на кримското пристанище Керч, което е едно от деветте пристанища на полуострова, попадащи в зоната на ембаргото.

Във въпросното пристанище съдовете на „Булмаркет Шипинг“ са товарили руски газ (LPG), доставящ се там чрез ферибот за железопътни цистерни. Танкерът „Бриз“ е бил в Креч два пъти – на 21 април и на 21 май т.г., както и „Поларис“ – на 27-28 март и преди дни – на 4 август. Санкциите на ЕС са в сила от 25 юли 2014 г, а тези, наложени от САЩ, са от 19 декември м.г.

На 5 август украинският сайт Blackseanews.net излезе със заглавие „Българският танкер-газовоз „Поларис“ грубо наруши режима на санкции с навлизане в анексирания Керч“. Изданието, цитирано у нас от в. „Капитал“, посочва, че освен с нарушението на санкциите на ЕС, българският собственик на двата танкера се е озовал и в полезрението на финансовото разузнаване на САЩ.

blackseenews
Заглавията в украинския сайт BlackSeaNews.net, свързани с корабите на „Булмаркет шипинг“

„Черният списък“ се изготвя от неправителствената организация „Майдан външни работи“, в тясно сътрудничество с Военноморските сили на Украйна. Списъкът е предназначен за ползване от правителството в Киев, а също и от редица международни организации. В него досега са попаднали общо 105 морски съдове. Освен танкерите на „Булмаркет шипинг“, има и трети български кораб. Това е ветроходът „Royal Helena”, взел участие в отбелязването на Деня на Русия в акваторията на Ялта, между 11 и 13 юни 2014 г. За него е посочено, че след отправена забележка, собствениците му са се въздържали да нарушат повторно санкциите.

Най-много кораби, нарушили ембаргото над Крим, има Турция – 52, следвана от Гърция – 28, Румъния – 6, Италия – 4, Германия – 2 и т.н. До момента няма преки последствия от наложените санкции на ЕС и САЩ. Рискът, обаче, е от съответна реакция от украинска страна. С навлизането и акостирането в окупираните и анексираните от Русия кримски пристанища собствениците, капитаните и екипажите на чуждестранните кораби извършват престъпление по смисъла на член 332-1 от Наказателния кодекс на Украйна. Съгласно този член, екипажите на корабите, намиращи се в Крим, попадат под административна и наказателна отговорност пред украинските власти заради „незаконно пресичане на държавната граница и нарушение на установените правила за навлизане в окупираната територия“. Като крайна мярка, това може да доведе до задържане на кораба-нарушител или на други съдове на същия корабособственик в Украйна или в чуждестранни пристанища по силата на международните конвенции.

Танкерът „Поларис“ е товарил пропан-бутант в Креч преди броени дни. Снимка: Ливиу Сиротенко, MarineTraffic.com

Потърсен за коментар от „Капитал Daily“, Станко Станков, управител на „Булмаркет“, казва че не се притеснява от евентуални санкции. На основата на обяснения, които е получил, той твърди, че за корабите, които влизат в Керч, има проблем само ако после влязат в украинско пристанище. „Не само нашите кораби са били в Керч, за този период имаше поне петнадесет италиански и гръцки танкера“, казва Станков. „Какво трябваше да направим, да нарежем корабите на скраб и да уволним работниците ли?“, казва той. Управителят на „Булмаркет“ допълва, че неговата фирма няма отношения с Държавно предприятие „Керченско морско търговско пристанище“, което е санкционирано, а с два частни терминала – ЮВАС и АЕГАЗ, откъдето товарят пропан-бутан с руски, а не с кримски произход. Според украинците, обаче, всичките четири порта в Керч, включително и тези на ЮВАС и АЕГАЗ, попадат в зоната на ембаргото.

Мажоритарен собственик на капитала на „Булмаркет“ е компанията „Вектра консулт“, зад която, чрез поредица офшорни фирми, стои кипърският гражданин Георгиус Георгиу. В началото на тази година мащабно разследване на сайта bivol.bg, цитирано от „ФРОНТАЛНО“, показа, че ПИБ е отпуснала общо над един милиард лева – 1 271 461 780,13 лв на фирми, свързани с Георгиу. Той пък от своя страна е свързано лице по смисъла на закона със собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Сериозна част от тази сума, 106 588 488.74 лв, са били отпуснати с три кредита без необходимото обезпечение на три от дъщерните фирми на „Булмаркет“ – „Булмаркет автотранспорт“, „Олео протеин“ и „Порт Булмаркет“. Според вътрешни източници на „ФРОНТАЛНО“, фирми на „Булмаркет“ продължават да източват системно ПИБ и към този момент.

„ФРОНТАЛНО“ бе една от малкото медии, дръзнали да обяснят схемите около източването на ПИБ.

2 thoughts on “Кораби на „Булмаркет“ попаднаха в „черния списък“ на Украйна

Напишете коментар