Манипулация ли е да твърдим, че Русе е системно обгазяван?

РИОСВ-Русе: „Да се говори за обгазяване на въздуха в Русе е чиста проба манипулация“

manipulatori-riosv

„Да се говори за обгазяване е чиста проба манипулация на общественото мнение и стремеж да се провокира паника, като се разчита на все още пресните спомени в съзнанието на русенци от 80-те години на миналия век и протестите, свързани със тогавашното системно замърсяване на града“.

Това повече от скандално заключение е написано в доклад на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе, публикуван преди броени часове, в следобеда на 19 юли 2016 г. Докладът е за качеството на атмосферния въздух на Русе в периода октомври 2015 – юли 2016 г. и е утвърден от директора на екоинспекцията инж. Лилия Атанасова, а негов автор е Искрен Петров, главен експерт в РИОСВ.

Всичко това идва на фона на почти всекидневните оплаквания на граждани за неприятни миризми, носещи се във въздуха на града. Не малка част от тези оплаквания са регистрирани като сигнали на т.нар. „зелен телефон“ на РИОСВ или на спешния телефон 112. От началото на месеца заработи и специалната платформа # Зелено Русе, в която се регистрират всички известни замърсявания на въздуха на базата на оплаквания на граждани. В голямата си част хората свидетелстват за остра, задушлива, непоносима миризма на изгорял бакелит, за миризми от неустановени химически съединения, като тези, които човек усеща при боядисване или лакиране и т.н.

Не, това не са обгазявания, според РИОСВ. Това са „миризми, причиняващи повече дискомфорт, отколкото вреда за човешкото здраве“. Хайде, бе! Има ли някой, който да вярва на тези твърдения, освен вярващите в собствените си заключения експерти от екоинспекцията?

Същата песен припяваше и кмета на Русе Пламен Стоилов: „Мирише лошо, но не е вредно за здравето на гражданите…“ Това са негови думи от 2014 г.

В последните две-три години РИСОВ-Русе показа отчайваща некомпетентност и неспособност да се справи с екологичните проблеми на града. Под голям въпрос е и самата експертиза на хората, работещи в тази институция.

Трябва ли да припомняме признанието на бившия й директор Дауд Ибрям, изречено в нелегално записан частен разговор, получен от „ФРОНТАЛНО“ през 2014 г. Тогава той призна, че е налице липса на акредитирана мобилна лаборатория и че резултатите от наличната не струват и пукната пара, ако трябва да се ползват в съда, за да се докаже кой замърсява въздуха на Русе.

И пак от устата на Ибрям изтекоха думите, как вечер той ходел в района на КАТ, за да души с нос откъде идва вонята. Боже, това ли е експеризата на екоинспекцията – в 21-и век да разчита на обонянието на служителите си. Къде ви е техниката, къде ви е апаратурата?

И как се променила тази ситуация към днешната дата? Разполага ли РИОСВ с акредитирана мобилна лаборатория, за да докаже ясно, категорично и неоспоримо има или няма обгазявания, пардон, замърсявания на въздуха…

Как се проверяват сигналите за „неприятни миризми“ и „обгазявания“? Ако РИОСВ се накани да ги проверява, след колко часа праща експертите си да душат в индустриалните зони – след един час, след два, след десет, на другия ден?

Как вървят нещата с френския завод „Монтюпе“? Чисти и неопетнени като момина сълза – „зелена компания“ на година, първи приятели на децата на Русе, щедри спонсори на „свободния дух“? Думите, че „Монтюпе“ плаща по 14 300 лв. на месец глоба за завишени дебити на отпадъчните газове не бяха ли те изречени от устата на самия директор на РИОСВ Лилия Атанасова преди по-малко от година? Обгазява ли Русе този завод, госпожо Атанасова? Още ли си играете с тях на пломбиране-разпломбиране на вентилационни отвори?

Забравихте ли за „Доклада КТМ“? Крит от общественото внимание цяла година, зер да не лъсне истината за тъй наречените „патриотични индустриалци“ от площадката на КТМ, този доклад бе публикуван само от „ФРОНТАЛНО“. „Интензивно миришещите вещества [от площадката на КТМ – фирма „Олео Протеин“ ЕООД] при определена посока и скорост на вятъра създават дискомфорт за населението на Русе и Мартен“ не изрече ли тези думи директорът на РИОСВ Лилия Атанасова на 5 юни 2015 г. при обсъждането на доклада? Как РИОСВ допусна бившите комуняги и ченгета от ДС да изградят мини-долина на химията в КТМ през последните години? Кой, ако не РИОСВ-Русе, издаваше разрешителните и приемаше докладите оценка за въздействието върху околната среда на тези химически предприятия? Има ли корупция в екоинспекцията, взимат ли се пари от пишман „индустриалците“ за даването на положителни оценки и становища?

Какво се опитвате да кажете на хората с тези доклади на РИОСВ? Кажете, как гарантирате качеството на въздуха в Русе? Какви административни и наказателни мерки предприемате срещу замърсителите, които цял град знае, а само за вас те си остават „неизвестни“? Доклади, доклади, доклади. Краснопис и стил – добър, ефект – нулев!

Няма да изпадаме в научни или терминологични спорове дали това, което докарва т.нар. „дискомфорт“ на жителите на Русе, е обгазяване или не. Но е безкрайно нагло РИОСВ – основният виновник за екологичните проблеми в града, да се опитва да менторства над медиите, директно обвинявайки ги в манипулиране на общественото мнение и всяване на паника сред населението. След такива думи експертът от РИОСВ Искрен Петров и директорката му Лилия Атанасова би било редно да си подадат оставките. Но оставки се подават от достойни хора, каквито Петров и Атанасова очевидно не са.


doklad1 doklad2

Напишете коментар